Rhomboideus triggerpunkt: En muskelknute mellom skulderbladene
Rhomboideus triggerpunkt: En muskelknute mellom skulderbladene
Musculus rhomboideus kan danne en smertefull muskelknute mellom skulderbladene. Også kalt rhomboideus triggerpunkt. Mer spesifikt fester den fra ryggtaggene i brystryggen og ut mot innsiden av skulderbladet (scapula).
Rhomboideus består faktisk at to muskler; rhomboideus major og rhomboideus minor. Hvorav førstnevnte er den viktigste. Likevel er det slik at vi oftest beskriver dem som en enhet. Hvis det oppstår betydelig svekket funksjon i disse kan dannes det som kalles en muskelknute (triggerpunkt). Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter (Oslo) har våre fysioterapeuter og kiropraktorer særegent god kompetanse innenfor å bli kvitt slike smerter.
Hva er egentlig en muskelknute (triggerpunkt)?
[Illustrasjon 1: Oversikt over hvordan muskelknuter ser ut]
Før vi ser mer spesifikt på rhomboideus triggerpunkt er det viktig å få en forståelse for hva man mener med en muskelknute. En muskel består nemlig av en rekke fibere, altså muskeltråder. Disse har en viss fleksibilitet og elastisitet. Men hvis disse blir forkortede (sammentrukkede) og endrer struktur (grunnet mer skadevev og dårlig sirkulasjon) kan de kjennes ut som harde knuter ved berøring på den aktuelle muskelen. Slike muskelknuter, eller et triggerpunkt, har også et eget smertemønster som kan sende smerter både lokalt og til andre områder i nærheten. Nå skal vi se nærmere på hvilke smerter et triggerpunkt i rhomboideus kan føre til – og også hvordan man behandler det på best mulig måte.
Gode tips: I denne artikkelen om rhomboideus triggerpunkt vil du lære mer om hvordan endret og svekket muskelstruktur gir grunnlaget for slike smerter. Mot slutten av guiden viser vi deg også en video med anbefalte øvelser som kan hjelpe deg (viktig med strikktrening ved smerter i og rundt skulderbladene).
Gode råd for selvhjelp og effektiv behandling
I tillegg til dette gir vi også råd om egentiltak og selvhjelp, slik som bruk av stimulerende varmemuskelsalve og sirkulasjonsfremmende venesalve, samt bruk av skumrulle. Vi snakker også om de beste behandlingsmetodene mot muskelknuter, inkludert tørrnåling (dry needling), myofasciell triggerpunktbehandling, idrettsmassasje og terapeutisk laser.
I denne guiden om rhomboideus triggerpunkt vil du kunne lese mer om:
- Anatomi: Rhomboideus
- Symptomer og smerter
- Utredning og behandling
- Øvelser og trening
- Still oss spørsmål eller bestill time
Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse: Vi tar muskelsmerter på alvor
Hei! Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi i Oslo har vi omfattende erfaring og videre utdanning innen utredning, behandling og rehabilitering av skader og smerter i musklene. Dette gjelder også ved alle våre andre klinikkavdelinger i Norge, inkludert i Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).
1. Anatomi: Rhomboideus
Her ser vi nærmere på anatomien til musculus rhomboideus. Som du ser av illustrasjonen ovenfor sitter denne muskelen på baksiden av ryggen, og går fra innsiden av skulderbladet.
- Utgangsfester: Ryggtaggene fra C7 til T5 (altså syvende nakkevirvel og femte ryggvirvel).
- Festepunkt: Hele innsiden av skulderbladet (mediale aspektet av scapula)
- Nervetilførsel: C5-nerveroten (nervus dorsalis scapulae).
- Formål: Drar skulderbladet bakover. Roterer også skulderbladet og stabiliserer det bakover mot brystryggsveggen.
2. Symptomer og smerter fra rhomboideus triggerpunkt
I illustrasjonen ovenfor viser x-markeringene hvor det kan danne seg smertefulle muskelknuter i musculus rhomboideus. Dersom det blir såpass dårlig funksjon og smertesensitivitet vil rhomboideus kunne referere dype og brennende muskelsmerter på innsiden av skulderbladet. I tillegg til disse karakteristiske smertene kan du også oppleve:
- At smertene forverrer seg når du sitter eller står mye
- En følelse av stivhet og anspenthet mellom skulderbladene (muskelsmerter og myalgier)
- En klikkende og gnissende lyd i skulderbladene når du ruller på eller beveger skuldrene
- Økt forekomst av smerter i nakken og nakkestivhet
Godt tips: Selvmassasje med stimulerende varmemuskelsalve
Å massere inn ømme og anspente muskler med varmemuskelsalve vil kunne bidra til å løse opp i spenningene. Denne og andre varmemuskelsalver er vanligvis veldig effektive (ofte fordi de inneholder aktiv chiliekstrakt), så det er svært viktig å påpeke at du kun skal bruke et veldig tynt lag (ikke smør på for mye). Du kan lese mer om eller kjøpe denne anbefalte muskelsalven her. PS: Andre melder også om god effekt av den snillere lindrende venesalven.
3. Utredning og behandling av triggerpunkt i rhomboideus
Våre klinikere hjelper deg hele veien dersom du plages med muskelsmerter mellom skulderbladene. Ved bruk av funksjonelle og kliniske undersøkelser kartlegger vi muskelfunksjon, styrke, elastisitet og leddbevegelighet. På denne måten kan vi avdekke hvilke muskelknuter som er involvert, samt andre mulige årsaker til smertene du opplever mellom skulderbladene. Blant annet om noen av følgende faktorer også er involvert:
- Er det stive ledd som gjør at musklene må overkompensere?
- Forekommer det tegn på nerveirritasjon eller avklemming av de scapulære nervene?
Henvisningsrett til bildediagnostisk utredning
Dersom det er medisinsk indisert innehar våre kiropraktorer henvisningsrett til bildediagnostisk utredning (inkludert MR undersøkelse og røntgen). Dette kan, for eksempel, være aktuelt ved indikasjoner på et skiveprolaps i brystryggen eller at smertene oppstod etter en ulykke eller et fall.
Effektive behandlingsmetoder
I aktiv behandling av muskelknuter og triggerpunkter handler det primært sett om 4 hovedformål:
- Bryte ned skadevev og legge grunnlag for friskt muskelvev
- Stimulere økt blodsirkulasjon og reparasjon
- Gi vevet bedre elastisitet og strekkevne
- Gjenopprette normal funksjon i involverte strukturer
For å oppnå disse målene må vi jobbe helhetlig, både aktivt med hendene, men også med behandlingsverktøy som forbedrer resultatene. Ved behandling av muskelknuter ved skulderbladet kan dette involvere:
- Fysioterapi
- Idrettskiropraktikk
- Idrettsmassasje
- Leddmobilisering
- Massasje og muskelteknikker
- Myofasciell triggerpunktbehandling
- Senevevsverktøy (IASTM / Graston)
- Skulderbladsmobilisering
- Terapeutisk laser
- Tørrnåling (dry needling)
Alle våre behandlere kombinerer behandlingsteknikker etter behov. Men ved en rhomboideus muskelknute vil det naturligvis innebære en del arbeid rettet direkte inn mot smerteområdet, med primært sett muskelteknikker. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å bestille en time hos en av våre fysioterapeuter eller kiropraktorer.
4. Øvelser og trening
Våre behandlere vil hjelpe deg med korrigerende og styrkende rehabiliteringsøvelser. Ved smerter mellom skulderbladene, som ofte involverer muskelknuter i musculus rhomboideus, er det ofte svært nyttig med opptrening ved bruk av treningsstrikk (pilatesbånd). I videoen nedenfor viser vi deg et treningsprogram som kan være spesielt gunstig ved denne typen av muskelsmerter, fordi det trener både skulderbladene og skuldrene. Vi gjør oppmerksom på at du også kan ha nytte av dette treningsprogrammet vi har laget tidligere kalt 4 øvelser mot smerter mellom skulderbladene.
VIDEO: 5 styrkeøvelser mot senebetennelse i skulderen
Her viser Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse sin egen kiropraktor Alexander Andorff fram 5 anbefalte øvelser som kan gjøre skulderbladene dine både sterkere og friskere. Det brukes treningsstrikk (pilatesbånd) i videoen.
Trykk her for å se denne treningsvideoen i et nytt leservindu (anbefales for en bedre seer-opplevelse). Vi setter også stor pris på om du vil følge youtube-kanalen vår, hvor du også finner over 100 gratis treningsprogrammer og helseforedrag.
Produktanbefaling: Trening med elastisk pilatesbånd
Å trene med pilatesbånd er en av de mest anbefalte treningsmetodene ved muskelsmerter i og rundt skulderbladet. Hovedstyrken ligger i at den er svært praktisk og gjør det mulig å isolere relevante muskler i skuldre og skulderbladene. Du kan lese mer om eller kjøpe denne her.
Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?
Hei! Klar for å ta tak i muskelsmertene? Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse avd. Lambertseter (Oslo) jobber vi med å være innen eliten på utredning, behandling og rehabilitering av muskelsmerter og triggerpunkt. I tillegg til korrigerende rehabiliteringstrening bruker våre behandlere også behandlingsmetoder som gir forbedret blodsirkulasjon og setter i gang reparasjonsprosesser, inkludert tørrnåling (dry needling), myofasciell triggerpunktbehandling, bindevevsmassasje, idrettsmassasje og terapeutisk laser. Kontakt oss eller ring oss gjerne dersom du ønsker en konsultasjon, ellers minner vi også om at vi har døgnåpen online timebestilling.
Telefon: 62 80 90 30
Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com
«Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse er levende opptatt av å hjelpe personer tilbake til en best mulig hverdag. På denne måten kan vi gjøre vårt for å redusere sykefraværet i Norge. Noe vi også understreker ved å legge ut hundrevis av skadeforebyggende og lindrende treningsprogrammer på vår youtube-kanal.
Ikke i Oslo?
Hvis du ikke er i nærheten av Oslo, minner vi også om at Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har flere klinikkavdelinger andre steder i Norge, inkludert Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Aust-Agder (Grimstad).»
Bilder og kreditering
- Bilde 1 (behandling av skulderbladet): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 698127146| Kreditering: karelnoppe
- Bilde 2 (illustrasjon av muskelknuter): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 2065617269 | Kreditering: Guzaliia Filimonova
- Bilde 3 (utredning av smerter i skulderbladet): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1394350915 | Kreditering: Jovanmandic
- Bilde 4 (trening med strikk): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 869581004 | Kreditering: Wavebreakmedia
- Bilde 5 (trening med pilatesbånd): iStockPhoto (lisensiert bruk), Stock photo ID: 1892615698 | Kreditering: Addictive Stock
- Bilde 6: Travell and Simons: Rhomboideus triggerpunkt og smertemønster
- Bilde 7: Rhomboideus – Häggström, Mikael (2014). «Medical gallery of Mikael Häggström 2014». WikiJournal of Medicine.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!