Vestibulær fysioterapi (svimmelhetsfysioterapi)

Vestibulær fysioterapi er en form av fysioterapi som fokuserer på behandling og rehabilitering av svimmelhet og balanseproblemer. Den tar sikte på å gjenopprette funksjonen til det vestibulære systemet, som er ansvarlig for opprettholdelse av balanse og orientering i rommet.

Er du plaget med redusert balanse, ustøhet og svimmelhet? Ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi jobber våre offentlig autoriserte klinikere daglig med pasienter med samme problemstilling som deg. Så du kan føle deg trygg og sikker på at du er i gode hender.

 

– Hva innebærer vestibulær fysioterapi?

Her er det viktig å få fram at tilnærmet alle pasienthistorier er forskjellige – og at et behandlingsforløp vil være tilrettelagt basert på flere faktorer som sykdomshistorie, tidligere skader og funksjonsnedsettelser. Behandlingsformen kan omfatte en rekke rehabiliteringsøvelser og behandlingsteknikker, inkludert:

  1. Balanseøvelser
  2. Øyebevegelsestrening
  3. Nakketrening

Balanseøvelser hjelper til med å forbedre kroppens evne til å opprettholde balanse og koordinasjon. Øyebevegelsestrening fokuserer på å forbedre samarbeidet mellom øynene og det vestibulære systemet. Nakketrening tar særlig sikte på å gjenopprette styrken i de dypeste nakkemusklene – ofte kjent som dype nakkefleksorer (DNF). Vestibulær fysioterapi kan være svært effektiv for å redusere svimmelhet og forbedre livskvaliteten til de som lider av det.

 

«- I tillegg til dette kan det ofte være fordelaktig at fysioterapeuten jobber med anspente muskler i nakke og skulderbuer, da disse ofte kan bidra til kombinasjonsbetinget svimmelhet. Våre klinikere bruker gjerne både massasjeteknikker, muskelknutebehandling og intramuskulær akupunktur.»

 

– Ved å klikke på knappen ovenfor kommer du til vår online timebestilling, hvor du kan se ledige tider hos våre fysioterapeuter og behandlere. Du kan også lese mer om våre fysioterapeuter her.

4 tilstander vestibulær fysioterapi kan hjelpe mot

La oss se nærmere på noen av diagnosene som vestibulær fysioterapi kan hjelpe deg med. I listen nedenfor kan du se fire vanlige årsaker til svimmelhet:

  1. Krystallsyken (godartet stillingsbetinget svimmelhet)
  2. Vestibulær migrene
  3. Menieres sykdom
  4. Nakkesvimmelhet (cervikogen svimmelhet)

Vi kommer nå til å gå nærmere inn på de enkelte diagnosene og hvordan vi kan hjelpe deg med disse. Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av Vondtklinikkene, et faglig klinikknettverk som jobber for høyest mulig fagkompetanse og faglig interesse – dette inkluderer svimmelhet, fallforebygging og balanse.

 

1. Krystallsyken

Krystallsyken

Krystallsyken, også kjent som stillingsbetinget svimmelhet eller BPPV, er en diagnose der små krystaller (otolitter) i det indre øret kommer ut av posisjon og forårsaker plutselige episoder av svimmelhet ved visse bevegelser. Avhengig av hvilken buegang som er påvirket (den bakre buegangen er den klart vanligste) vil svimmelheten oppstår når du endrer hodets stilling, for eksempel når du snur deg i sengen mot en bestemt side.

 

– Vestibulær rehabilitering og reposisjoneringsmanøver

Vi har tidligere skrevet en omfattende stor oversiktsguide om krystallsyken her. Der går vi inn i betydelig mer detalj om diagnosen – dersom du ønsker å forstå enda mer om hvordan den fungerer. Ved behandling av krystallsyken er det viktig å notere seg at det forekommer i forskjellige alvorlighetsgrader – fra milde varianter (mindre forekomst av otolitter) til mer betydelige tilfeller (større forekomst av otolitter og forverrende faktorer). Våre klinikere benytter både reposisjoneringsmanøver (Epleys) og vestibulær rehabilitering i behandlingen av krystallsyken. Ved kroniske tilfeller er det vestibulær rehabilitering over tid som spiller den viktigste rollen.

 

2. Vestibulær migrene

Personer som lider av migrene kan oppleve svimmelhet som en del av sine symptomer – dette kalles for vestibulær migrene. Denne typen svimmelhet kan være ledsaget av hodepine, følsomhet for lys og lyd, og kvalme. Men i mange tilfeller forekommer denne typen av migrene uten hodepine.

 

– Ofte uten hodepine

Vestibulær migrene kan altså forekomme med og uten migrenehodepine. Svimmelheten man opplever kan oppleves som vertigo og ustøhet, og kan vare i alt fra noen minutter til flere dager. Dersom det forekommer sammen med hodepine er det vanligvis, men ikke alltid, slik at denne er en-sidig, pulserende og forverret ved fysisk aktivitet. Forskning har vist at vestibulær migrene kan forårsakes av tidligere hodetraume. Den samme studien, publisert i tidsskriftet Journal of Otology og Neurotology konkluderte også med at vestibulær fysioterapi kan redusere forekomsten av denne typen migrene, forebygge fall og forbedre balansen.¹

 

3. Menieres sykdom

Dette er en kronisk lidelse som påvirker det indre øret og forårsaker gjentatte episoder av svimmelhet, øresus (tinnitus), hørselstap og en følelse av fylde eller trykk i øret. Pasienter med denne diagnosen er, grunnet diagnosens kroniske natur, avhengig av regelmessig fokus på rehabilitering av balanse, koordinasjon og bedret funksjon i det vestibulære systemet. Dette gjelder også ved kronisk vestibulær nevritt (virus på balansenerven).

 

4. Nakkesvimmelhet (cervikogen svimmelhet)

nakkesvimmelhet

Cervikogen svimmelhet er diagnosenavnet på nakkerelatert svimmelhet.² Vi har tidligere skrevet en stor oversiktsguide om nakkesvimmelhet som du kan lese her. Tilstanden går ut på at feilfunksjon i nakkens muskler og ledd gir grunnlag for redusert funksjon i det vi kaller proprioseptorer og mekanoreseptorer. Dette er små «sensorer» som, blant annet, forteller hjernen og balansesystemet om posisjonen til hodet og nakken.

 

– Muskelknuter og stiv nakke kan gi grunnlag for svimmelhet

For å ha god funksjon og bevegelighet i nakken stilles det høye krav til nakkens muskler og ledd. Dersom musklene er forkortede, anspente og smertesensitive vil dette kunne forstyrre balansesystemets evne til å orientere seg om hvilken posisjon hodet og nakken er i. Dette er også gjeldende dersom vi har leddrestriksjoner, ofte i form av fasettleddslåsninger, som begrenser vår normale nakkebevegelighet. Behandling og rehabilitering av nakkesvimmelhet vil bestå av en kombinasjon av fysikalsk behandling for muskler og ledd, samt opptrening av svake nakkemuskler.

 

«- Vi håper at du har fått en bedre forståelse om hva vestibulær fysioterapi er, og hvordan det kan hjelpe deg med svimmelhet og balanseproblemer. Ellers er det bare å kontakte oss dersom du fortsatt har spørsmål.»

 

Har du noen spørsmål? Eller ønsker du å bestille en time?

Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller vår Facebook-side. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon med en av våre klinikere så har vi også døgnåpen online booking – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider, men vi setter veldig stor pris på om du bruker online timebestilling siden du da også har muligheten til å legge inn informasjon om plagene dine på forhånd.

 

 

– Ikke la svimmelheten styre hverdagen. Ta aktive grep for å ta tilbake tryggheten og gleden ved bevegelse igjen. Vi er her for å hjelpe deg!

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Vanlige spørsmål om vestibulær fysioterapi (FAQ):

– Kan fysioterapi hjelpe mot langvarig svimmelhet?

Ja, det er godt dokumentert at vestibulær fysioterapi kan hjelpe mot en rekke ulike svimmelhetsdiagnoser. Mer betydelige tilfeller vil, naturligvis, ta lenger tid enn diagnoser som ikke har vært tilstede like lenge.

 

Kilder og forskning:

1. Stancel-Lewis et al, 2022.Vestibular Rehabilitation Therapy for the Treatment of Vestibular Migraine, and the Impact of Traumatic Brain Injury on Outcome: A Retrospective Study. Otol Neurotol. 2022 Mar 1;43(3):359-367.

2. Reiley et al, 2017. How to diagnose cervicogenic dizziness. Arch Physiother. 2017 Sep 12;7:12.

 

Artikkel: Vestibulær fysioterapi (svimmelhetsfysioterapi)

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.