Muskuloskeletal Laserterapi | Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Lav-dose laserterapi har vist dokumentert effekt i behandlingen av akutte og kroniske smerter (1). Behandlingsmetoden er uten bivirkninger, og kan være et glimrende supplement i behandling innen muskel- og skjelettlidelser.

En større oversiktsstudie viste til at majoriteten av over 4000 publiserte forskningsstudier på det anerkjente PubMed har demonstert at la-lav-dose laserterapi (klasse 3B) har positiv effekt mot akutte og kroniske smerter av muskuloskeletal art (1). Meta-analyser har også dokumentert dens skadetilhelende effekt (2, 3). Det er også viktig å nevne at dette er en behandlingsform uten tilnærmet en eneste bivirkning, noe som gjør det til en særlig god behandlingsteknikk for de som lider av hypersensitivitet og allodynia (for eksempel sett ved visse nevropatiske smertetilstander, revmatiske diagnoser og fibromyalgi).

 

Ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi har vi god kompetanse innen bruken av laserterapi, og bruker gjerne dette som et supplement i behandlingen i tillegg til veiledning i øvelser, samt muskel- og leddbehandling. Vi kan vise til mange gode resultater – selv i kasustikker preget av sterke smerter og betydelig feilfunksjon. Forskningen bak behandlingsformen er også meget god, som kan sees via den lange forskningslisten vi legger ved i kildereferansen på slutten av artikkelen.

 

OBS: Det er kun lege, fysioterapeut og kiropraktor som har lov til å bruke laserterapi (Klasse 3B) i henhold til strålevernforskriften.

 

I denne artikkelen vil du kunne lese mer om:

  • De 4 Beviste Hovedmekanismene i Laserterapi

+ Biostimulerende Laser

+ Anti-inflammatorisk Laserterapi

+ Smertestillende Laser

+ Muskelavslappende Effekt

  • Hvilke Typer av Diagnoser kan vi Behandle med Laserterapi?

 

De 4 Beviste Hovedmekanismene i Laserterapi

Lav-dose laserterapi har fire evidensbeviste primærfunksjoner (bevist ved meta-analyser og oversiktsstudier):

 

1. Biostimulerende Laser

(Fig. 1. Bilde – Akkreditering: Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter)

Laserterapi kan brukes for å stimulere tilheling og remodellering ved bløtvevsskader og seneskader (2, 3). Dette er dokumentert i meta-analyser – den sterkeste formen for forskningsstudier.

 

2. Anti-Inflammatorisk Laserterapi

Meta-analyser har konkludert med at laserterapi er effektiv i behandlingen av tendinopatier – altså senebetennelser og seneskader (3). Grunnen til at laserbehandling fungerer godt på senetilstander er at det både promoterer tilheling, samtidig som det reduserer overdrevne betennelsesreaksjoner.

 

3. Smertestillende Laser

En større meta-analyse publisert i det høyest anerkjente forskningstidsskriftet Lancet konkluderte med at laserterapi var effektivt i smertebehandlingen av akutte og kroniske nakkesmerter (4). Det har også bevist smertedempende effekt hos personer med kroniske muskelsmerter (5).

 

4. Redusere Muskulær Overaktivitet og Hypersensitivitet

Mange lider av det som kalles hypersensitivitet i bløtvev (allodynia), og da særlig de med diagnosen fibromyalgi (bløtvevsrevmatisme). En meta-analyse viste til at laserterapi er en effektiv behandlingsform for smertelindring hos de med fibromyalgi (5). Studien kunne vise til færre tenderpoints (ømme punkter assosiert med fibromyalgi), mindre stivhet, redusert fatigue (utmattelse) og mindre forekomst av angst.

 

Hvilke Typer av Diagnoser kan vi Behandle med Laserterapi?

Laserterapi har et bredt nedslagsfelt når det kommer til behandling. Det er dokumentert at laserbehandling (klasse 3B) kan brukes mot nevropatiske og nociceptive smerter.

Ja, helt riktig, nevropatiske smerter er nervesmerter. Nociceptive smerter er vanlige smertesignaler. Laserterapiens fire hovedmekanismer bidrar også til at den tilnærmet kan brukes på enhver skade og smertelidelse i muskler, sener, nerver og skjelett. Men her viser vi deg en liste med diagnoser som laserterapi har dokumentert effekt mot:

  • Akutte Muskelsmerter (6)
  • Artrose-smerter (7)
  • Diabetisk Nevropati-smerter
  • Fibromyalgi (5)
  • Frossen Skulder (8)
  • Karpaltunnelsyndrom
  • Kronisk Regionalt Smertesyndrom
  • Lateral Epikondylitt (Tennisalbue) (3)
  • Medial Epikondylitt (Golfalbue) (3)
  • Muskulære Ryggsmerter (Kronisk og Akutt) (6)
  • Nakkeprolaps og Radikulopati
  • Nakkesmerter (Akutte og Kroniske) (4, 6)
  • Plantar Fascitt (3)
  • Post-operative Smerter
  • Revmatisk Artritt
  • Ryggprolaps og Radikulopati
  • Seneskader (Tendinose) og Senebetennelser (Tendinitt) (3)
  • Trigeminal Nevralgi
  • Whiplash / Nakkesleng

 

– Evidensbasert Supplement til Helhetlig Behandling

Som du ser av ovenstående liste vil laserterapi kunne være et godt, evidensbasert supplement ved en rekke ulike smertetilstander og diagnoser innen muskel- og skjelettlidelser. Nettopp derfor er vi stolte av å inneha særegent god kompetanse innen denne behandlingsformen.

 

Her er det viktig å få fram at vi bruker laserterapi som et supplement sammen med andre behandlingsteknikker, slik som leddmobilisering, trykkbølgebehandling og muskulære behandlinger. Våre kompetente klinikere kombinerer forskjellige teknikker, basert på den kliniske undersøkelsen, slik at man oppnår optimale resultater. Du kan lese mer om våre behandlere og våre behandlingsmetoder via disse lenkene.

 

Hensyn som må Tas med Laserterapi

Det er ingen større risikofaktorer assosiert med laserterapi, men det er allikevel visse ting man må ta hensyn til. De tre hovedfaktorene er som følger:

  • Øyehelse: Ikke bruk laserstråler mot øynene. Laserapparatet er klassifisert som klasse 3B, og kan føre til skade på øynene ved feilaktig bruk.
  • Graviditet: Ikke bruk laserterapi direkte over fosteret i magen. Her er det viktig å nevne at det ikke brukes laser på dette området.
  • Epilepsi: Pulserende lys kan trigge epileptiske anfall hos pasienter med kjent epilepsi. Her ser vi igjen på punkt 1 om øyehelse – og det at pasienten ikke skal utsettes for laserstråler i det hele tatt foran ansiktet eller i synsvinkelen sin.

 

VIDEO: 6 Øvelser mot Plantar Fascitt

Plantar fascitt er en senebetennelse som påvirker seneplaten under foten. Denne fester i framkant av hælbeinet, og kan gi grunnlag for smerter som vi kaller plantar fascitt. Ved kronisk og langvarig plantar fascitt bruker vi gjerne både trykkbølgebehandling og laserterapi for å få optimal behandlingseffekt. I tillegg kombinerer vi med hjemmeøvelser som de vist nedenfor av vår egen kiropraktor Alexander Andorff:


Bli med i familien vår! Abonner gjerne gratis på Youtube-kanalen vår ved å klikke på lenken her.

 

Har du noen spørsmål? Eller ønsker du å bestille en time hos oss?

Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller vår Facebook-side. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon med en av våre klinikere så har vi også døgnåpen online booking – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg.

 

 

– Vi ser virkelig fram til å hjelpe deg på veien mot mindre smerter!

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Vanlige Spørsmål om Lav-dose Laserterapi (FAQ):

– Still gjerne spørsmål i kommentarfeltet nedenfor.

 

Kilder og Forskning:

1. Cotler et al, 2015. The Use of Low Level Laser Therapy (LLLT) For Musculoskeletal Pain. MOJ Orthop Rheumatol. 2015; 2(5): 00068. Published online 2015 Jun 9. [Litteratur-oversiktsstudie]

2. Woodruff et al, 2004. The efficacy of laser therapy in wound repair: a meta-analysis of the literature. Photomed Laser Surg . 2004 Jun;22(3):241-7. [Meta-analyse]

3. Tumilty et al, 2010. Low level laser treatment of tendinopathy: a systematic review with meta-analysis. Photomed Laser Surg . 2010 Feb;28(1):3-16. [Systematisk Oversiktsstudie / Meta-analyse]

4. Chow et al, 2009. Efficacy of low-level laser therapy in the management of neck pain: a systematic review and meta-analysis of randomised placebo or active-treatment controlled trials. Lancet . 2009 Dec 5;374(9705):1897-908. [Meta-analyse i Lancet]

5. Yeh et al, 2019. Low-Level Laser Therapy for Fibromyalgia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Physician . 2019 May;22(3):241-254. [Systematisk Oversiktsstudie / Meta-analyse]

6. Alayat et al, 2014. Long-term effect of high-intensity laser therapy in the treatment of patients with chronic low back pain: a randomized blinded placebo-controlled trial. Lasers Med Sci. 2014 May; 29(3):1065-73. [RCT – Randomisert Kontrollstudie]

7. Hamblin et al, 2013. Can osteoarthritis be treated with light? Arthritis Res Ther. 2013 Oct 29; 15(5):120.

8. Jain et al, 2014. The effectiveness of physiotherapeutic interventions in treatment of frozen shoulder/adhesive capsulitis: a systematic review. J Back Musculoskelet Rehabil . 2014;27(3):247-73. [Systematisk Oversiktsstudie]