Fysioterapi for kneskader

Fysioterapi spiller en viktig rolle ved rehabilitering av kneskader. Fysioterapi for kneskader inkluderer både øvelser og aktiv behandling.

I denne artikkelen vil du bli bedre kjent med hvordan våre fysioterapeuter ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi kan hjelpe deg med dine kneskader. Knærne våre er sentrale strukturer for nesten all bevegelse, så det å bli rammet av en kneskade kan være utrolig frustrerende. Fysioterapi spiller en viktig rolle i rehabilitering og gjenoppretting av funksjon etter en kneskade – og kan bidra til at du kommer raskt tilbake til en hverdag med hopp og sprett.

 

– Hva innebærer fysioterapi for kneskader?

Først vil fysioterapeuten vurdere funksjon, bevegelsesutslag og styrke i knærne dine. Basert på de funksjonelle funnene vil klinikeren deretter legge en målrettet rehabiliteringsplan bestående av progressiv trening og aktive behandlingsmetoder. Det er svært viktig at rehabiliteringsøvelsene er individuelt tilpasset og at det legges en konkret plan for forbedring og utvikling.

 

«- Våre klinikere kan hjelpe deg med å få tilbake bevegelighet og funksjon i knærne dine.»

 

– Ved å klikke på knappen ovenfor kommer du til vår online timebestilling, hvor du kan se ledige tider hos våre fysioterapeuter og behandlere. Du kan også lese mer om våre fysioterapeuter her.

8 nøkkelfaktorer innen rehabilitering av kneskader

Vi har delt inn rehabiliteringen for kneskader inn i åtte nøkkelpunkter. Disse inkluderer:

  1. Evaluering og diagnostisering
  2. Smertelindring og symptomatisk bedring
  3. Øvelser og bevegelsesterapi
  4. Manuell behandling
  5. Nevromuskulær trening
  6. Post-operativ knerehabilitering
  7. Skadeforebygging
  8. Individuell tilpasning

1. Evaluering og diagnostisering

En fysioterapeut vil først evaluere kneskaden din for å bestemme omfanget av skaden og identifisere spesifikke problemer eller begrensninger. Dette kan inkludere tester av bevegelighet, styrke og balanse – pluss spesifikke ortopedisk tester. Dersom det er medisinsk indisert innehar våre klinikere henvisningsrett til MR undersøkelse og røntgenundersøkelse.

 

2. Smertelindring og symptomatisk bedring

Fysioterapeuten vil jobbe med deg for å redusere smerte og betennelse i kneet. Dette kan inkludere bruk av lett massasje, mobilisering, laserterapi eller andre behandlingsmetoder for å lindre ubehag og forbedre blodsirkulasjonen i området.

 

3. Øvelser og bevegelsesterapi

Ved kneskader er det viktig å utvikle et tilpasset treningsprogram for å forbedre styrke, stabilitet og bevegelighet i kneet. Dette kan, blant annet, innebære øvelser for å styrke lårmuskulaturen, øke fleksibiliteten i kneet og forbedre balansen.

 

4. Manuell behandling

Manuelle teknikker som massasje, strekkøvelser og leddmobilisering kan benyttes for å forbedre knefunksjonen din. Behandlingsteknikker som benyttes kan inkludere muskelbehandling, triggerpunktterapi, idrettsmassasje, tørrnåling og trykkbølgebehandling – for å nevne noen. En større studie i Journal of Sport Rehabilitation konkluderte med at kneleddsmobilisering har godt dokumentert effekt for å forbedre bevegelsesutslag og redusere knesmerter.¹

 

5. Nevromuskulær trening

Dette er et paraplybegrep for balansetrening, proprioseptiv trening, sansemotorisk trening og plyometrisk trening. Formålet med nevromuskulær trening ved kneskader er primært sett å forbedre kontrollen og stabiliteten i kneet. Denne treningsformen er også hyppig brukt innen idrett, da i både skadeforebyggende og prestasjonsfremmende hensyn.

 

6. Post-operativ knerehabilitering

Har du relativt nylig gått gjennom en kneoperasjon? Hvis du har gjennomgått kirurgi for kneskaden din, vil fysioterapi være en viktig del av rehabiliteringsprosessen. Fysioterapeuten vil veilede deg gjennom spesifikke øvelser og trinn for å gjenopprette styrke, bevegelighet og funksjon i kneet etter operasjonen. Dette vil inkludere gradvis økning av belastning og aktivitetsnivå, samt fokus på å forbedre balansen og koordinasjonen.

 

«- Fysioterapeuten spiller en sentral rolle innen belastningsstyring. Altså vil de kunne hjelpe deg med å ‘holde i tøylene’ dersom de ser at du går for fort fram og risikere overbelastning.»

 

7. Forebygging av fremtidige skader

Kiropraktor Ole-Magnus Westengen

Etter at man endelig er ferdig med en kneskade er det aller siste man ønsker å få et tilbakefall. Våre fysioterapeuter jobber regelmessig med både håndballspillere, dansere og fotballspilere – og har derfor god erfaring og kompetanse innenfor å identifisere risikofaktorer for kneskader og utvikle skadeforebyggende treningsprogrammer. Dette kan innebære spesifikke øvelser, teknikkjusteringer og råd om riktig utstyr for å redusere risikoen for fremtidige kneskader.

 

8. Individuell tilpasning

Vi er alle forskjellige og fysioterapi i behandlingen av kneskader har derfor ikke en generell tilnærming. Våre fysioterapeuter ved Lambertseter kiropraktorsenter og fysioterapi vil tilpasse behandlingen etter dine spesifikke behov, mål og situasjon. Dette sikrer at du får den mest effektive og skreddersydde behandlingen for å maksimere rehabilitering og resultater.

 

6 kneskader vi kan hjelpe deg med

[Figur 1: Smerteområde ved jumpers knee (hopperkne)]

La oss se nærmere på seks vanlige kneskader som våre fysioterapeuter kan hjelpe deg med. Disse inkluderer:

  1. Jumpers knee (hopperkne)
  2. Patellofemoralt smertesyndrom
  3. Meniskskader i kneet
  4. Kneartrose
  5. Korsbåndskade i kneet
  6. Schlatters

Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi er en del av Vondtklinikkene. Dette er et faglig klinikknettverk som jobber for høyest mulig fagkompetanse og faglig interesse – dette inkluderer utredning, behandling og rehabilitering.

 

1. Jumpers knee (hopperkne)

(Vi har tidligere skrevet en stor oversiktsartikkel om hopperkne. Du kan lese den ved å trykke her).

Jumpers knee, også kjent som patellar tendinopati, er en diagnose som gir smerter på framsiden under kneskålen (se figur 1). Tilstanden er vanlig blant idrettsutøvere som driver med aktiviteter som hopping og løping. Men forekommer naturlig nok også hos mosjonister som øker belastningen for raskt. Det er preget av smerter og ømhet rett under kneet, der senen som forbinder kneskålen til leggbeinet er festet. Overbelastning og gjentatt belastning på denne senen kan føre til betennelse og skade. En diagnose våre fysioterapeuter behandler ganske regelmessig i klinikken vår.

 

Tips: Hopperkne-støtte (lenken åpner i nytt vindu)

Det finnes spesialiserte knestøtter for deg som er rammet av jumpers knee. Formålet med disse er å avlaste fremre del av kneet og bidra til økt stabilitet i kneet. Du kan lese mer om denne støtte ved å trykke på bildet ovenfor eller via lenken her.

 

2. Patellofemoralt smertesyndrom

Patellofemoralt smertesyndrom er en knediagnose som kjennetegnes av smerter rundt eller bak kneskålen. Symptomene kan ofte provoseres eller forverres av aktiviteter som løping, trappetrinn og knebøy. En av de vanligste årsakene til patellofemoralt smertesyndrom er muskelubalanse i nærliggende stabilitetsmuskler. Her er det verdt å merke seg at dette er en av de ledende årsakene til kroniske knesmerter – og er absolutt noe man bør ta aktive grep for å forhindre.

 

3. Meniskskader i kneet

Inne i kneet har vi både en medial menisk og en lateral menisk. En slags bruskbeskyttelse som ligger mellom skinnebein og lårbeinet. Skader på meniskene kan oppstå som et resultat av en plutselig vridning eller rotasjon av kneet, eller gjennom gjentatte feilbelastninger over tid. Symptomene på en meniskskade kan inkludere smerter, hevelse, stivhet og begrenset bevegelse i kneet – i tillegg til at kneet kan nærmest låse seg i visse situasjoner. Våre klinikere kan hjelpe deg med å utrede mulige meniskskader og innehar også henvisningsrett til MR undersøkelse dersom dette er medisinsk indisert.

 

– Fysioterapi like effektivt som kirurgi (og uten risiko)

Det har blitt omfattende dokumentert at kirurgi ikke alltid er det beste valget. Ved ikke-obstruktive meniskskader har fysioterapi like god effekt som kirurgiske inngrep.² Hovedfordelen er at det heller ikke inkluderer risikoen som ved operasjoner.

 

4. Kneartrose

Artrose i kneet innebærer leddslitasje som kan gi grunnlag for stivhet, redusert funksjon og smerter. Mange med kneartrose har svært god nytte av fysioterapi og tilpasset rehabilitering. Kneleddmobilisering, muskulær behandling og skreddersydde øvelser kan gi svært gode resultater i form av økt funksjon og bedre knehelse.

 

5. Korsbåndskade i kneet

Har du forstrukket eller røket fremre korsbåndet? Eller kanskje det bakre korsbåndet? Vel, da det er det høy sannsynlighet for at du vil ha behov for fysioterapi og rehabiliteringsterapi. En korsbåndskade i kneet kan oppstå ved aktiviteter som involverer plutselige retningsskift, stopp eller landing etter hopping. Symptomene kan inkludere smerter, hevelse, ustabilitet og vanskeligheter med å bevege kneet.

 

– Kan innebære både fysioterapi og kirurgi

Behandlingen kan variere avhengig av skadens alvorlighetsgrad, men kan omfatte fysioterapi for å styrke musklene rundt kneet, bruk av knestøtte for stabilitet og i noen tilfeller kirurgi for å reparere eller erstatte det skadede korsbåndet. Riktig rehabilitering og gradvis gjenopptakelse av aktiviteter er viktig for å gjenopprette kneets funksjon og stabilitet. Systematiske oversiktsstudier, den sterkeste formen for forskning, har vist at pre-operativ fysioterapi gir bedre resultater og prognose for en korsbåndoperasjon.³

 

6. Schlatters

Schlatters er en tilstand som kan oppstå hos unge mennesker som er aktive i idrett eller fysisk aktivitet. Det er preget av smerter og betennelse der kneskålen og seneplaten i kneet møtes. Vanlige symptomer inkluderer smerter og hevelse rett under kneskålen. Behandlingen fokuserer vanligvis på smertelindring, hvile, knekompresjonsstøtter, ising og fysioterapi for å styrke musklene rundt kneet. Det er viktig å gi kneet tid til å helbrede og gradvis gjenoppta aktiviteter for å unngå tilbakefall.

 

«- Vi håper at du har fått en bedre forståelse om hvordan våre fysioterapeuter kan hjelpe deg med dine kneplager og kneskader. Hvis du har spørsmål er det bare å ta kontakt med oss.»

 

Har du noen spørsmål? Eller ønsker du å bestille en time?

Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller vår Facebook-side. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon med en av våre klinikere så har vi også døgnåpen online booking – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider, men vi setter veldig stor pris på om du bruker online timebestilling siden du da også har muligheten til å legge inn informasjon om plagene dine på forhånd.

 

 

– Ikke la en kneskade ta fra deg gleden i hverdagen. Vi er her for å hjelpe deg!

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Vanlige spørsmål om fysioterapi for kneskader (FAQ):

– Kan fysioterapi hjelpe selv mot langvarige kneskader?

Absolutt. Det er ingen «for sent»-dato med tanke på når man kan ta aktive grep for å oppnå bedre knehelse. Noe av det viktigste er at man faktisk tar grep og gjør noe med plagene sine. Og husk at du gjerne kan stille oss spørsmål hvis du ønsker det.

 

Kilder og forskning:

1. Plummer et al, 2022. Mobilization With Movement as Therapy to Reduce Knee Pain and Increase Knee Range of Motion. J Sport Rehabil. 2022 Jun 20;31(7):950-953.

2. Graaf et al, 2018. Effect of Early Surgery vs Physical Therapy on Knee Function Among Patients With Nonobstructive Meniscal Tears: The ESCAPE Randomized Clinical Trial. JAMA. 2018 Oct 2;320(13):1328-1337.

3. Alshewaier et al, 2017. The effectiveness of pre-operative exercise physiotherapy rehabilitation on the outcomes of treatment following anterior cruciate ligament injury: a systematic review. Clin Rehabil. 2017 Jan;31(1):34-44.

 

Artikkel: Fysioterapi for kneskader

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.