Fysioterapi mot seneskade og senebetennelse
Fysioterapi kan være en nyttig rehabiliteringsmetode for seneskader og senebetennelser. Skader og betennelser i sener kan føre til svekket funksjon, bevegelighet og styrke i det aktuelle området.
Sener er der hvor musklene fester inn mot bein – altså muskelfester. Det er viktig å påpeke at seneskader og senebetennelser er ganske vanlige – og at de aller fleste har svært godt utbytte av fysioterapi. Dòg gjelder det også å forstå at noen skader og betennelser er verre enn andre. En viktig del for behandlingen og rehabiliteringstreningen av slik seneproblematikk er altså at man grundig vurderer funksjonen i senen og nærliggende områder. Videre kan vi dele seneproblematikk inn i 3 hovedkategorier:
Seneskade (tendinose)
Senebetennelse (tendinitt)
Seneruptur (delvis eller fullstendig avrivning)
Behandlingen, veiledningen og treningsøvelsene man får vil altså være tilpasset i henhold til hvilken kategori skaden er i. Og, ikke minst, alvorlighetsgraderingen av seneskaden.
– Ubehandlede seneskader kan gi grunnlag for kronisk svekket funksjon
[Figur 1: Tre stadier av senevev. Bilde: Vondtklinikkene avd. Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter]
I illustrasjonen ovenfor ser vi tre ulike stadier av senevev og bløtvev. I første bildet ser vi hvordan vevstrukturene har normal oppbygning og funksjon. I andre bildet har det forekommet en skade som gir endringer i den strukturelle oppbygningen – og som dermed også svekker belastningsevnen og gir grunnlag for smerter. Det tredje bildet er et eksempel på hva som kan skje dersom man ignorerer smerter og skader – nemlig arrvev. I dette stadiet er vevet betydelig svekket og vi har en svært høy risiko for ytterligere forverring.
– Akutte seneskader i ankelen kan føre til kronisk instabilitet
En større oversiktsstudie publisert i Journal of Athletic Training viste til at så mange som 70% av akutte sene- og ligamentskader i ankelen fører til kroniske negative endringer.¹ Blant annet viste de til at en større andel blir rammet av kronisk instabilitet i ankelen og dermed har høyere risiko for nye overtråkk. Dette understreker igjen viktigheten med å ta slike skader på alvor – og få veiledning til å gradvis bygge opp sener og funksjon på en trygg måte.
«- Noe av det viktigste er altså at man ikke blir gående med smerter og redusert funksjon i lang tid før man gjør noe med det. Få heller en kyndig fysioterapeut eller idrettskiropraktor til å vurdere og utrede skaden.»
– Ved å klikke på knappen ovenfor kommer du til vår online timebestilling, hvor du kan se ledige tider hos våre fysioterapeuter og behandlere. Du kan også lese mer om våre fysioterapeuter her.
4 vanlige områder som rammes av seneskade og senebetennelse
Vi kommer her til å se nærmere på fire av de områdene som hyppigst rammes av seneskader og senebetennelser. Disse inkluderer:
Quadriceps (fremre lårmuskulatur)
Akillessenen
Rotatorcuff (skulderstabilisatorene)
Seneskade i albuen (golfalbue eller tennisalbue)
Dette er altså bare eksempler på områder som kan rammes av seneskader og senebetennelser. I tillegg til disse områdene er det også vanlig med seneplager i hoftene og anklene.
1. Seneskade i quadriceps (fremre lår)
Quadriceps består av fire muskler. Disse er lokalisert på framsiden av låret og fester ned mot øvre del av kneskålen din. Musklene er ansvarlige for å rette ut beinet ditt – og er essensielle når det kommer til å gå, hoppe og løpe. Seneskader og senebetennelser i fremre lårmuskulatur rammer oftest senefestet i overkant av kneskålen (som vist på bildet).
2. Senebetennelse i akilles
Vi har tidligere skrevet en ganske omfattende guide om skader i akilles som du kan lese her. Slike skader blir også kalt akillestendinopati. Akillessenen finner vi altså på baksiden av leggen ned mot festet på hælen. Dette er den sterkeste og lengste senen vi har i kroppen – så da forstår man også at det er mye krefter i spill når vi bruker denne.
Blant annet er det akillessenen du bruker ved vanlig gange (i fasen hvor du løfter hælen fra bakken) eller når du går på tærne. Ved fullstendig eller nesten totalruptur i akillessenen kan det ofte høres et karakteristisk høyt «piskesmell» – og dette er fordi det er så mye krefter i denne senen. Kontakt oss gjerne dersom du plages med smerter eller skade i akilles – dette er noe vi ofte jobber med og som har godt dokumentert effekt.²
3. Seneskade i rotatorcuff (skulderstabilisatorene)
Skulderstabilisatorene består av fire hovedmuskler – nemlig supraspinatus, infraspinatus, teres minor og subscapularis. Disse fungerer sammen slik at du kan løfte armen ut til siden, vri på armen og skulderen, samt at de forhindrer at skulderen går ut av ledd (skulderluksasjon). Av de vanligste seneskadene i skulderen kan vi nevne supraspinatus tendinose eller subscapularis tendinose – altså skader i senefestene tilhørende disse skuldermusklene. Ved opptrening ved seneskader i skulderen er ofte trening med strikk en anbefalt treningsform – da den er både skånsom og trygg (se eksempel i videoen nedenfor). Hvis ønskelig kan du også lese vår detaljerte guide om seneskader i skulderen her.
VIDEO: Skulderøvelser med strikk
I denne videoen brukes det et pilatesbånd – som praktisk talt er en bred og elastisk treningsstrikk.
Abonner gjerne på kanalen vår (lenken åpner i nytt leservindu) for flere gratis treningsvideoer og helsekunnskapsvideoer.
4. Senebetennelse i albuen
Det er viktig å påpeke at de aller fleste senebetennelser egentlig er seneskader. Betennelsesreaksjonene forekommer naturlig som en respons fra kroppen i et forsøk på å tilhele området – men denne reaksjonen kan til tider bli litt vel voldsom og kraftig. Behandlingen og rehabiliteringen ved seneskader i albuen deles inn i aktiv behandling (ofte trykkbølgebehandling, Graston eller intramuskulær akupunktur) og rehabiliteringsøvelser. Av sistnevnte vil formålet være å bidra til å stimulere tilheling av friskt senevev, samt gjenopprette normal elastisitet og funksjon i senefibrene.
«- Våre fysioterapeuter er her for deg dersom du ønsker rehabilitering og behandling for din seneproblematikk. Dette er plager som er ganske vanlige, ikke bare hos idrettsutøvere, og vi innehar lang erfaring og kompetanse innen seneplager. Du kan enkelt se ledige timer hos oss via vår online timebestilling.»
Har du noen spørsmål? Eller ønsker du å bestille en time?
Dersom du har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss via en av våre kontaktmuligheter eller vår Facebook-side. Hvis du ønsker å sette opp en konsultasjon med en av våre klinikere så har vi også døgnåpen online booking – slik at du kan finne den timen som passer best for akkurat deg. Du kan også ringe oss innenfor våre åpningstider, men vi setter veldig stor pris på om du bruker online timebestilling siden du da også har muligheten til å legge inn informasjon om plagene dine på forhånd.
– Det er bare å ta kontakt med oss dersom du har noen spørsmål. Vi ser fram i mot til å høre fra deg.
Med de beste ønsker om god (sene)helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Vanlige spørsmål om fysioterapi mot seneskade og senebetennelse (FAQ)
– Hvor lang tid tar det å bli bra etter en seneskade?
Som vi har nevnt tidligere i artikkelen så er tilhelingstiden tett knyttet opp mot alvorlighetsgraden og omfanget av selve seneskaden. Ved våre klinikkavdelinger har vi også terapeuter som kan bistå med henvisning til bildediagnostisk utredning dersom dette er medisinsk indisert.
Kilder og forskning:
- Herzog et al, 2019. Epidemiology of Ankle Sprains and Chronic Ankle Instability. J Athl Train. 2019 Jun; 54(6): 603–610.
- Rickenbach et al, 2021. Achilles Tendinopathy: Evaluation, Rehabilitation, and Prevention. Curr Sports Med Rep . 2021 Jun 1;20(6):327-334.
Artikkel: Fysioterapi mot seneskade og senebetennelse
Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter
Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noe feil eller har kommentarer.