De beste øvelsene for trokanter major smertesyndrom

De beste øvelsene for trokanter major smertesyndrom

En leser har spurt oss om hva som er de beste øvelsene for trokanter major smertesyndrom og trokanter bursitt (slimposebetennelse på utsiden av hoften).

Leserspørsmål: Hei! Hva er de beste øvelsene for trokanter major smertesyndrom og trokanter bursitt? Ønsker gjerne også noe som forhindrer for mye smerter i refererte områder til trokanter og området utenpå hoften.

– Ønsker anbefalinger for trening og behandling mot trokanter major smertesyndrom

Det gjør også vondt når jeg sover på den høyre siden som er der hvor jeg har trokanter major syndrom og slimposebetennelse. Dette er slitsomt og går utover nattesøvnen min, fordi det verker og gjør vondt også tidvis i løpet av natten. Kunne derfor tenke meg å høre om det er noe behandling som fungerer ekstra godt mot hoftesmerter grunnet trokanter major smertesyndrom?

Celine Grønbech

[Celine Grønbech er fysioterapeut her ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo, og er svært dyktig innenfor utredning og behandling av hofteplager. Derfor lot vi henne besvare dette spørsmålet her.]

Svar: Hei! Trokanter er området som stikker ut på utsiden av hoften. Diagnosen trokanter major smertesyndrom innebærer vanligvis langvarige smerter og plager i dette området, og stammer gjerne fra en kombinasjon av feilfunksjon i muskler, sener, senefester, slimposer og ledd. Det er heller ikke uvanlig, slik som du beskriver, at man også har en slimposebetennelse i området samtidig med andre plager.

Anbefalte øvelser mot trokanter major smertesyndrom

Du etterlyser altså de beste øvelsene mot trokanter major smertesyndrom. Her kan jeg jo enten velge å være litt kjedelig, og komme med en lang utredning om individuelt tilpassede øvelser, eller gå litt rett på sak. Jeg velger å gjøre en viss blanding fordi jeg ønsker å få gjennom poenget om at for å gi deg de beste øvelsene for DEG, så er det faktisk nødvendig å gjennomføre en fysisk og funksjonell undersøkelse. På denne måten kan jeg avdekke hvor smertene dine kommer fra, samt hvilke områder som ikke fungerer som de skal. Men nedenfor kan du se en video med anbefalte øvelser mot trokanter major smertesyndrom og hofteslimposebetennelse:

Abonner gjerne gratis på vår youtube-kanal her. Øvelsene utføres av kiropraktor Alexander Andorff, og det brukes minibånd-strikk på flere av øvelsene. Slike strikker kan du kjøpe her for eksempel.

Dette er viktig ved oppstart av trening mot smerter på utsiden av hoften

Det er altså svært essensielt at du tilpasser egen form og sykdomshistorikk ved oppstart med øvelser. Dette er noe jeg og andre klinikere kan hjelpe deg med slik at du får en tilpasset og skånsom oppstart tilpasset deg og dine forutsetninger. Visse regler bør du ha i bakhodet:

  • Start rolig og kontrollert
  • Gi deg selv nok tid til hvile mellom øktene
  • Spør om råd dersom du opplever smerter

Hvis du opplever økte smerter er dette et tegn på at øvelsene må modifiseres eller at du har gått litt «for hardt ut av startboksen«.

Hvor ofte skal jeg gjøre øvelsene?

Det vanligste er å starte med 2 økter i uken i 4-6 uker. Deretter kan du øke til 3 økter i de påfølgende 8-12 ukene. For hver øvelse kan du gjøre 6-12 repetisjoner over 3 sett. Og man starter da altså med færre repetisjoner, og jobber seg gradvis oppover mot flere repetisjoner.

Behandling av trokanter smertesyndrom og slimposebetennelse

Man vil alltid jobbe aktivt med å adressere og forbedre de underliggende årsakene til smertene. Ved trokanter major smertesyndrom innebærer dette gjerne senefestebetennelser og betydelige spenninger i nærliggende muskulatur. En betent slimpose i området vil også kunne føre til redusert bevegelighet og væskeansamling. For å behandle senebetennelser og seneskader i hoften benytter vi gjerne trykkbølgebehandling, massasjeteknikker, terapeutisk laserbehandling og / eller tørrnåling. Dette er behandlingsmetoder som stimulerer reparasjon og bryter ned smertesensitivt skadevev i området.

Behandling med terapeutisk laser kan være effektivt mot slimposebetennelser

For å adressere betente slimposer er noe av det beste terapeutisk laser. En moderne og godt dokumentert behandlingsmetode vi bruker regelmessig her ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo. Behandlingen fungerer ved at laseren stimulerer økt blodsirkulasjon, væskedrenasje og reparasjon i områdene. Studier har vist at denne økte blodsirkulasjonen også vedvarer etter endt behandlingsoppsett. Vanligvis er det snakk om 8 behandlinger (2 ganger i uken i 4 uker).

Ta kontakt med oss dersom du plages med betennelse og smerter i hoften

Det var mitt svar – og jeg håper du fikk litt nytte av det. Du finner oss i Oslo på Lambertseter i bydel Nordstrand. Både jeg og mine dyktige kollegaer her ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo jobber mye med hofteplager. Dette er et faglig område hvor vi besitter en bred faglig ekspertise og kompetanse. Vi er offentlig autorisert helsepersonell og hjelper deg hele veien tilbake til en god og smertefri hverdag. Kontakt oss gjerne dersom du har noen spørsmål. Eventuelt kan du ringe oss for å bestille time eller benytte vår døgnåpne online timebestilling her (se knapp nedenfor).

Vennlig hilsen,
Celine Grønbech og resten av oss på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Oslo)

Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk) ID: 1351336830 Credit: Prostock-Studio

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *