Brystryggen prikker og dovner bort

Brystryggen prikker og dovner bort

En leser har spurt oss hvorfor brystryggen prikker og dovner bort. Brystryggen er altså midterste delen av ryggraden og består av 12 ryggvirvler.

Leserspørsmål: Brystryggen min prikker og dovner bort til tider. Vondt har jeg hver dag, men ikke like ille. Går jeg tur eller står mye er det så vondt at jeg må ta pinex forte og legge meg ned. Forklaringa kan vel være psoriasisartritt og fibro, men hva gjør jeg med det? Går til fysio og bruker tøyeøvelser. Hvis jeg bærer noe på den siden dovner det også. Føler meg ganske lei. Turgåing har vært min form for trim, men ikke nå lenger, dessverre.

– Ønsker mulige løsninger og forslag til behandling for prikking i brystryggen

Så det jeg altså lurer på er hvorfor det kan ha seg slik at midterste delen av ryggen min prikker og dovner? Har dere vært borti slike ryggplager tidligere? Og kan dere være så snill og komme med forslag til hva som kan hjelpe meg?

Kiropraktor Ole-Magnus Westengen

[Ole Magnus Westengen her ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi har videre utdanningen innenfor avansert muskeltesting og kompliserte smertekasustikker. Derfor lot vi han besvare dette spørsmålet her.]

Svar: Hei! Dette skal jeg gjøre mitt aller beste for å besvare på best mulig måte. Forhåpentligvis vil informasjonen være nyttig for deg og hjelpe deg med å adressere plagene og smertene dine i brystryggen. Her kan det være lurt å starte med en oppklaring på at brystryggen altså er den delen av ryggraden mellom nakken og korsryggen. Den består av 12 ryggvirvler og går fra nakkeovergangen ned til korsryggsovergangen.

Derfor prikker det i brystryggen din

Brystryggen er ikke det vanligste stedet å oppleve prikking og bortdovning. Det er langt vanligere å oppleve det i armene, hendene, beina og / eller føttene. Men så er det jo også slik at vi også har nerver og andre stukturer som kan gi sensoriske forandringer og smerter i brystryggen. Her er en liste jeg har satt sammen med mulige diagnoser og årsaker:

 1. Avklemt nerve i brystryggen
 2. Refererte smerter fra interscapulære muskler
 3. Fasettleddslåsning
 4. Fibromyalgi
 5. Artritt og artrose
 6. Torakal skiveprolaps

Du beskriver ellers at smertene er klart verst når du står oppreist eller når du går. Det er jo interessant fordi at det er i denne stillingen vi har mest mulig sammentrykning mot de myke skivene mellom ryggvirvlene våre, og det får meg til å helle litt mer mot en kombinasjon av mulig skiveskade og nerveavklemming. I tillegg til dette har vi en rekke nerver i området innenfor skulderbladene som også kan bli sensitive og irriterte dersom musklene i dette området blir for anspente. Med en funksjonell undersøkelse hos meg ville jeg kunne gitt et mer detaljert svar, men jeg lander nok likevel på at dine smerter muligens skyldes en kombinasjon av følgende:

 1. Interscapulær nerveavklemming
 2. Refererte ryggsmerter fra torakalvirvlene
 3. Myalgier og muskelspenninger mellom skulderbladene
 4. Mulig skiveirritasjon eller skiveskade
 5. Fibromyalgi (som du selv beskriver)

Hvordan ville jeg utredet og behandlet prikking i brystryggen?

Jeg mener altså at prikkingen og bortdovningen kan stamme fra nerveirritasjon. Her ville jeg utført visse nevrologiske tester, og dersom det var medisinsk indisert ville jeg nok henvist deg til bildediagnostisk utredning (mest sannsynligvis en MR undersøkelse). Videre ville det vært naturlig med en grundig undersøkelse av feilfunksjon og smertesensitivitet i dine muskler, ledd og nerver.

Funksjonell undersøkelse av muskler, nerver og ledd

Å finne og avdekke eventuelle muskulære ubalanser vil kunne gi grunnlag for å sette sammen en god behandlingsplan. Som nevnt ovenfor er det derfor svært viktig å gå grundig til verks for å finne de underliggende årsakene.

Behandling med terapeutisk laser kan være effektivt ved prikking og bortdovning

Terapeutisk laser, også kjent som biomodulerende laserbehandling, er en moderne og effektiv behandling mot smerter og skader. Dette er en behandlingsmetode vi bruker regelmessig her i Oslo ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi. Behandlingen fungerer ved at laseren stimulerer økt blodsirkulasjon og reparasjon i områdene. Visse studier på dyr har også vist at behandling med laser kan regenerere og reparere nervevev. Dette kombineres gjerne med andre muskulære teknikker, massasje og leddmobilisering. I ditt tilfelle mener jeg at det er svært viktig at du i tillegg til øvelser mottar aktiv fysikalsk behandling for å bryte ned smertesensitivt vev.

Spesifikke øvelser kombinert med effektiv behandling

Vi er levende opptatt av resultater og langvarig bedring. I henhold til funnene vil du motta spesifikke øvelser som klinikeren mener at gir best sjanse for bedring. Her kan du se en video med eksempler på anbefalte øvelser for brystryggen:

Abonner gjerne gratis på youtube-kanalen vår. Øvelsene er vist fram av kiropraktor Alexander Andorff. I tillegg til disse kan trening med strikk også være effektivt ved slike brystryggsplager.

Ta kontakt med oss dersom du plages med brystryggsmerter og andre plager

Du finner oss i Oslo på Lambertseter i bydel Nordstrand. Som nevnt er dette med brystryggsplager noe både jeg og mine dyktige kollegaer her ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo jobber mye med, og hvor vi besitter stor faglig ekspertise og kompetanse. Vi er offentlig autorisert helsepersonell og hjelper deg hele veien tilbake til en god og smertefri hverdag. Kontakt oss gjerne dersom du har noen spørsmål. Eventuelt kan du ringe oss for å bestille time eller benytte vår døgnåpne online timebestilling her (se knapp nedenfor).

Vennlig hilsen,
Ole Westengen og resten av oss på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Oslo)

Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk) ID: 1394350915 Credit: Jovanmandic

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *