Fibromyalgi og Svimmelhet

Fibromyalgi og Svimmelhet

Er det slik at fibromyalgi fører til mer svimmelhet? Her ser vi nærmere på hva forskningen sier om fibromyalgi, svimmelhet og balanse.

Etter forespørsler om dette har vi nå skrevet artikler om fibromyalgi og fullmåne, samt fibromyalgi og lavtrykkTilbakemeldingene har vært overveldende positive (tusen takk!), og det motiverer oss til å ta tak i flere interessante temaer innen fibromyalgi og kroniske smerter. Ann Kristin sendte oss følgende spørsmål på Facebook-siden vår:

 

«Hei! Jeg er en 49 år gammel kvinne fra Oslo med fibromyalgi. Fikk diagnosen for cirka 7 år siden nå. Jeg lurte på om dere knnne tenke dere å se litt nærmere på sammenhengen mellom fibromyalgi og svimmelhet?»

 

Det er det så absolutt, Ann Kristin. Ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi (lenken åpner Facebook-siden vår i nytt vindu – gi oss en gjerne en like og tilbakemelding hvis du ønsker flere slike artikler som dette) ser vi mange pasienter som er rammet av fibromyalgi og kroniske smertetilstander. Her ser vi også at det er en økt forekomst av svimmelhet og vertigo blant denne pasientgruppen. I denne artikkelen skal vi se nærmere på denne sammenhengen mellom fibromyalgi og svimmelhet. Ved Vondtklinikkene (klikk her for å se en oversikt over våre avdelinger – lenken åpner i nytt vindu) jobber vi aktivt for bedre forståelse og en bedre hverdag for en pasientgruppe som ofte blir glemt og bortgjemt. Du kan også lese mer om hvordan vi jobber med svimmelhetsdiagnoser her.

 

Hva er Svimmelhet?

Et naturlig sted å starte blir å snakke litt om hva svimmelhet faktisk er. For det kan jo oppleves forskjellig fra person til person. Svimmelhet kan oppleves på mange forskjellige måter – blant annet:

 

 • At man er letthodet
 • At rommet beveger seg eller spinner
 • Konsentrasjonsproblemer
 • Hjernetåke
 • Uvelhet og kvalme
 • Slørsyn (vanskelig å fokusere med øynene)
 • Balanseproblemer og ustøhet
 • En følelse av at man nesten skal svime av

 

Svimmelhet kan også gi en blanding av de ovenstående følelsene, men det vanligste er at personen melder om en letthodethet eller at rommet beveger seg (vertigo). Forskning har vist at dette kan skyldes en overaktivitet i deler av det sentrale nervesystemet – en hypersensitivitetsmekanisme som de beskriver det i dette forskningstidsskriftet (1). Svimmmelhet er rangert som det symptomet som går hardest utover hverdagen. Svimmelhetssymptomer oppstår når det er motstridende informasjon fra balanseorganene dine – nærmeste bestemt synet, indre øret, mekanoreseptorer og proprioseptorer (små sensorer i bløtvev, muskler og hud som forteller hvilken posisjon den delen av kroppen er i).

 

Fibromyalgi og Sentral Sensitivisering

Studier har vist en sammenheng mellom svimmelheten mange med fibromyalgi opplever og det som kalles central sensitization på engelsk – oversatt til sentral sensitivisering på norsk (2).

Her refererer altså sentral til sentranervesystemet – og sensitivisering indikerer en hypersensitivitet (altså en overrapportering). Vi ser nærmere på det ved å bryte opp ordet i to.

 

 • Sentral: Refererer her til sentralnervesystemet. Dette består av hjernen og nervene i ryggmargen. Det er dette systemet som regulerer hvordan man reagerer på signaler fra resten av kroppen.
 • Sensitivisering: Fibromyalgi har vist seg å være lenket til overaktivitet i smerterapportering og endringer i smertetolkning (hyperalgesia og allodynia). Når vi snakker om sensitivisering i forbindelse med fibromyalgi og svimmelhet omtaler vi altså en mekanisme som gjør at sentralnervesystemet er konstant på vakt. Hypersensitivt.

 

Man mistenker faktisk at sentral sensitivisering kan være en av hovedfaktorene som står bak fibromyalgi. Vi kommer nærmere tilbake til dette i en ny artikkel om hvordan forskningen ligger an nå. Men utifra det man vet om overrapportering og hypersensitivitet, så vil dette også kunne bidra til å forklare mange vanlige fibromyalgi-symptomer som fatigue, hjernetåke, utmattelse og smerter. I tillegg til hvordan av hvordan et smertesyndrom kan gi et så bredt mangfold av plager – som også kan inkludere irritabel tarm, tørre øyne og tørr munn. Forskning har vist at mange med fibromyalgi plages med tørre øyne og tørr munn – selv om de ikke nødvendigvis har Sjøgrens sykdom (3).

 

Vi vet også at både nakkens og kjevens muskler og ledd kan være relatert til svimmelhet. Når nakken bidrar til svimmelhet kalles dette for cervikogen svimmelhet. Videre vet vi at nakken, øvre rygg, skuldre og kjeve er vanlige smerteområder for denne pasientgruppen.

 

Svimmelhet kan Reduseres ved Bedre Mobilitet, Balanseøvelser og Fysikalsk Behandling

Forskning har dokumentert at fysikalsk behandling av muskler og ledd kan redusere cervikogen svimmelhet (4).

Dette er grunnet informasjonen hjernen får fra muskler og ledd om posisjon og bevegelse. Disse sensorene (mekanoreseptorer og proprioseptorer) finnes i særlig høye konsentrasjoner i nakken. Nettopp derfor er de vurdert til å være så essensielle i arbeidet med å redusere svimmelhetsanfall – både i form av intensitet og frekvens. Ved behandling av nakkerelatert svimmelhet er det svært viktig at klinikeren tar hensyn til pasientens dagsform, sykdomshistorikk og individuelle behov. Vi ser særlig god effekt av å redusere muskelspenninger i skuldre, nakke og øvre rygg, samt tilpasset behandling av muskelknuter i kjeven ved behov.

 

Her må vi heller ikke glemme krystallsyken. Ved feilfunksjon blant krystallene i en av de tre buegangene kan dette føre til stillingsbetinget svimmelhet, og da særlig når man legger seg over på en spesifikk side. Våre klinikere er godt trent i reposisjoneringsmanøvre (inkludert Epleys manøver og BBQ-roll) dersom pasienten også har utslag på krystallsyken. Her synes vi det er verdt å nevne at det er fullt mulig å ha flere ting samtidig. Det er faktisk svært sjeldent at vi ser en pasient med krystallsyken som ikke også plages med muskelspenninger. Men det kan jo også være fordi man spenner seg ytterligere når man er rammet av svimmelhetsanfall. Andre årsaker til svimmelhet kan innebære ortostatisk hypotensjon (når man reiser seg for fort for eksempel).

 

Konklusjon: – Økt Forekomst av Svimmelhet Blant de med Fibromyalgi kan Forklares

Det er liten tvil om at det faktisk er en økt forekomst av svimmelhet og vertigo blant pasienter rammet av fibromyalgi. Forskningen peker mot sentral sensitivitet som en av hovedårsakene – denne reaksjonen gir igjen grunnlag for hypersensitivitet i sentralnervesystemet og tilhørende overaktivitet. Vi vet også at muskler og ledd i skuldre, nakke og kjeve spiller en sentral rolle i svimmelhet blant flere med fibromyalgi.

 

Er du rammet av fibromyalgi? Merker du en sammenheng med økt svimmelhet i dårlige perioder? For eksempel perioder med mer stress? Vi setter stor pris på om du vil dele dine opplevelser i kommentarfeltet nedenfor (bruk bare fornavn). Eventuelt kan du også sende oss en melding på vår Facebook-side.

 

Moderne Behandling av Fibromyalgismerter

 • Individualisert tilnærming er essensielt
 • Helhetlig behandlingstilnærming gir best resultater
 • Lav-dose laserterapi i kombinasjon med tilpasset fysikalsk behandling har dokumentert effekt

Alle mennesker har individuelle behov. Sånn er det med personer rammet av fibromyalgi også. Vi vet nemlig at ikke alle kroniske smertesyndrom er like – faktisk er det ofte slik at de er vidt forskjellige fra hverandre. Derfor må moderne klinikere også kunne tilpasse behandlingen i henhold til personen de behandler. Ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi, her i Oslo, legger vi et stort faglig engasjement i å ha en stor og variert behandlingsverktøykassse med forskjellige behandlingsmetoder. Dette innebærer blant annet traksjon, lav-dose laserterapi (klasse 3B). trykkbølgebehandling, intramuskulær akupunktur og leddmobilisering,

 

En meta-analyse fra 2019 konkluderte med at lav-dose laserterapi er en trygg og effektiv behandling for mange med fibromyalgi (4). Studien viste til at de behandlede hadde færre tenderpoints i musklene (punkter assosiert med fibromyalgi), mindre stivhetsføelse og redusert fatigue, samt angst. En spennende studie, og vi har også sett mange gode resultater i klinikkene våre med laserterapi, men det er også viktig å merke seg at det, dessverre ikke fungerer på alle. Andre har gjerne god effekt av en kombinasjon med tilpasset leddmobilisering og muskelknutebehandling (enten manuelt eller med nåler – eventuelt i kombinasjon).

 

Lav-dose laserterapi er tilnærmet uten bivirkninger, men at i henhold til norsk lov (Lovdata – Forskrift om Strålevern) skal denne typen laser kun brukes av offentlig autoriserte leger, fysioterapeuter/MT eller kiropraktorer (paragraf 47, punkt i). Hvis du får dette tilbudt av annen behandlertype enn de nevnt her bør du gjøre dem oppmerksomme på dette. Du kan lese mer om lav-dose laserterapi utført ved våre klinikker her.

 

Egentiltak og Øvelser mot Nakkerelatert Svimmelhet

 • Tips til Egentiltak mot Stramme Nakkemuskler og Stiv Nakke

 • Video med Tilpassede Treningsøvelser

Fibromyalgi er lenket til høyere forekomst av smerter i muskler og ledd. Dette gjelder særlig i skuldre, øvre rygg og nakkepartiet. Tidligere i artikkelen har vi forklart hvordan anspente nakkemuskler og redusert leddbevegelighet i nakken kan bidra til svimmelhet. Mange av våre pasienter lurer også på hvordan de selv best kan bidra til optimale behandlingsresultater – og da anbefaler vi gjerne jevnlig bruk av massasjeballer (klikk her for å se eksempel – lenken åpner i nytt vindu) og lette strikkøvelser.

 

Mobilitet og avspenning i nakke og skuldre er essensielt når det kommer til å redusere cervikogen svimmelhet og hodepine (de to henger ofte tett sammen). Her viser vår egen kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram noen øvelser med treningsstrikk som kan være god for skuldre, brystryggen og nakken. I den andre videoen viser han fram et skånsomt program som kan hjelpe deg med å stimulere bevegelse og redusere nakkespenninger.

 

VIDEO: Tilpassede Styrkeøvelser for Skuldre og Øvre Rygg med Strikk

VIDEO: Øvelser mot Nakkeartrose (Stimulerer bevegelse på en skånsom måte)

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å høre fra deg.

 

Våre offentlig autoriserte klinikere er her for å hjelpe deg tilbake til en hverdag som ikke er preget av smerter. Vi kan vise til gode resultater og at veldig mange synes at dette har vært en av de beste investeringene de har gjort i egen muskel- og skjeletthelse.

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor for å se ledige timer)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Kilder og Forskning:
 1. Sawada et al, 2016. Relationship of physical distress to dizziness in patients with fibromyalgia. Acta Otolaryngol . 2016;136(1):56-61.
 2. Peinado-Rubia et al, 2020. Impaired Balance in Patients with Fibromyalgia Syndrome: Predictors of the Impact of This Disorder and Balance Confidence. Int J Environ Res Public Health. 2020 May; 17(9): 3160.
 3. Chen et al, 2016. Dry Eye Syndrome Risks in Patients With Fibromyalgia. Medicine (Baltimore). 2016 Jan; 95(4):
 4. Yeh et, 2019. Low-Level Laser Therapy for Fibromyalgia: A Systematic Review and Meta-Analysis. [Meta-analyse] Pain Physician . 2019 May;22(3):241-254.
13 replies
 1. Mariann says:

  Flott artikkel! Men savner også en utgreiing i forhold til blodtrykksfall. Jeg besvimer ofte og kan være borte noen sekunder. Alt blir svart og noen ganger rister kroppen og har rykninger når jeg «våkner» igjen. Jeg har vært til scanning av hjernen men der fant de ikke noe. Dette er slitsomt, og barna blir ofte redde. Har heldigvis ikke skadet meg ordentlig ved disse tilfellene.

  Svar
 2. Anita says:

  Hei, ja svimmelhet, tåkesyn og nedsatt hukommelse ved FIbromyalgi kan jeg skrive under på! Dette blir værre under lavtrykk/endring i vær og i tåke. Vil gjerne se flere slike artikler fra dere om Fibromyalgi. Det er så lite god info på nett, så setter pris på at dere deler!

  Svar
 3. Bjørg says:

  Bra artikkel, kjenner meg igjen i mye av dette, har hatt fibromyalgi i ca 8 år og krystallsyke on/off tilsvarende lenge. Hadde vært interessant med en oppklaring i om det er sammenheng mellom fibromyalgi og for eksempel frozen shoulder, slimposebetennelser, senebetennelser. Jeg opplever at jeg er mer mottagelig for dette enn «normalt»

  Svar
 4. Linda says:

  Jeg har fibromyalgi og Sjøgrens. Er veldig plaget med følelse av nær besvimelse og øresus, samt de fleste av beskrivelsene av svimmelhet. Det er utrolig plagsomt og uforutsigbart.

  Svar
 5. Lieke says:

  Når jeg har en uke hvor jeg må gjøre for mye, går stresset opp, sover jeg dårligere for hver dag som kommer og til slutt tåler jeg ikke noe lys og lyd lenger i tillegg blir balanse først borte mens jeg går trapper og etterhvert også når jeg går i gangen. Kroppen får smerter overalt som begynner med fingrene og tærne og ender med at alt gjør vondt og jeg får pem.

  Svar
 6. Nina says:

  Jeg fikk diagnosen fibromyalgi så sent som i høst. Etter det har det kommet til flere og flere symptomer, blant annet svimmelhet. Trodde først svimmelheten kom av noe annet.

  Svar
 7. Maureen says:

  I already fell twice because of my poor balace an light headnesses. I can’t turn around fast then I lost my balance. Everyday I have a headace and my left arm pain permanantly.

  Svar
 8. Ida says:

  Jeg har hatt fibromyalgi siden jeg var rundt 16 år. Alltid slitt med svimmelhet, men forskjellige typer. Når jeg er for sliten, har gjort for mye eller overanstrengt meg – føles det som om jeg er på en båt i full storm. Da kan jeg både miste balansen og falle i gulvet. I tillegg har jeg og fastlege konkludert med at jeg er overfølsom for varme, som gjør at jeg både blir fysisk dårlig og også at jeg besvimer lett. Da er det blodtrykket som faller helt i bunn. Det skjer ofte i dusjen feks, og også om sommeren når det er over 20 grader ute. Jeg blir også lik av sterke smerter, feks når IBS slår til som verst – da besvimer jeg på badet. Dette er utrolig ødeleggende for hva jeg klarer å gjøre i hverdagen.

  Svar
 9. Snefrid says:

  Var veldig plaget med svimmelhet og følelse av å skulle svime av. Spesielt når jeg kjørte bil. Det viste seg at jeg har søvnapne.

  Svar
 10. Clarice says:

  Flott artikkel. Jeg sliter mest med hjernetåke, uvelhet, kvalme, slørsyn, balanseproblemer og ustøhet. Blir enda dårligere når det er uværet og stress. Gruer meg til vinter.

  Svar
 11. Svanhild says:

  Kjenner meg igjen i de omtalte symptomene. Har hatt FM i mange år. Høsten er en vanskelig tid – mange utfordringer. Vil gjerne se mer artikler om FM.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *