Fibromyalgi og Fullmåne

Fibromyalgi og Fullmåne

Mange med fibromyalgi og andre former av revmatisme melder om endringer i sine symptomer ved fullmåne. Hvorfor er det slik at så mange fibromyalgi opplever en slik forandring?

Etter artikkelen vår om fibromyalgi og lavtrykk fikk vi en rekke gode tilbakemeldinger. Vi fikk også spørsmål om det var flere ting vi kunne se på og skrive om – en av disse var at mange føler at smertene forverres ved fullmåne. Det er jo veldig interessant og noe vi hører om i klinikken relativt ofte; «det var fullmåne i går, så kroppen verket og jeg fikk ikke sove». Men er det noe hold i forskningen i forhold til lenken mellom fullmåne og fibromyalgismerter?

 

Ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi (lenken åpner Facebook-siden vår i nytt vindu – gi oss en gjerne en like og tilbakemelding hvis du ønsker flere slike artikler som dette) ser vi mange pasienter som er rammet av fibromyalgi og kroniske smertetilstander. Vi ved Vondtklinikkene (klikk her for å se en oversikt over våre avdelinger – lenken åpner i nytt vindu) jobber aktivt for en bedre allmenn forståelse og en forbedret hverdag for en pasientgruppe vi føler at ofte blir glemt og bortgjemt.

 

– Forskning: Over halvparten av fibromyalgipasienter påvirkes av fullmåne

Vi stupte rett i forskningstidsskriftene og landet direkte på en større studie, publisert i 2018, i Pain Research and Management (1). Forskningsstudien undersøkte subjektive hypersensitiviteter blant kvinner med fibromyalgi – og kvinner med migrene. Her tok de for seg faktorer som lydsensitivitet, værsensitivitet (kulde, varme og luftfuktighet), lyssensitivitet og fullmåne. Studien hadde 78 deltagere og kan regnes som en sterk og godt utført studie i forhold til studiedesignet.

 

Illustrasjonen nedenfor (figur 1) er hentet fra samme studie. Her kan du hvordan fibromyalgipasientene og migrenepasientene rapporterte påvirkende faktorer. Det var store forskjeller mellom de to pasientgruppene, men også mange likheter på flere kategorier (slik som lydsensitivitet og økt følsomhet ovenfor skarpt lys). Vi ser at hele 60% av pasientene med diagnosen fibromyalgi (bløtvevsrevmatisme) rapporterte en overfølsomhet ovenfor fullmåne. Fibromyalgi og fullmåne ser ikke ut til å være en god kombinasjon.

Fig. 1: Illustrasjonen viser de innrapporterte tallene fra de to pasientgruppene – mørkegrønt viser pasientene med fibromyalgi og lysegrønt viser pasientene med migrene. Her synes vi det er viktig å poengtere at man faktisk kan ha begge deler.

 

Studien viste at hele 60% av pasienter med fibromyalgi påvirkes av fullmåne. Av klinisk erfaring ser man ofte at disse gjerne rapporterer forverret søvn og økte smerter i muskler og ledd, samt fatigue. Vi dykker nærmere ned i årsaken lenger ned i artikkelen.

 

Hva menes med fullmåne? Og hvor ofte forekommer det?

Månen går gjennom fire faser. Det tar 29 dager for månen å gå gjennom disse fire fasene. Fullmåne innebærer at jorden ligger midt mellom månen og solen – og dermed reflekteres solen i all sin prakt på måneoverflaten. Som vi ser av varigheten på månefasene, så forekommer det altså fullmåne i Norge en gang i måneden. Spesielle forhold kan legge til rette for et fenomen vi kaller «Blue Moon» som innebærer at man får to fullmåner i en og samme måned.

 

Dette er jo svært interessant informasjon når vi sammenligner med illustrasjonen ovenfor (fig.1). Vi kan altså anta at det også forekommer en viss overgangsfase i det fullmånen tiltrer. Her mener vi altså litt på samme måte som når revmatikere reagerer på en overgang til lavtrykk. Men ikke bare det… forskning har også vist at alle sover generelt sett dårligere ved fullmåne (2). Og noe fibromyalgipasienter ikke trenger er forverret søvn, da mange allerede er rammet av fatigue og utmattelse. Vi ser nærmere på dette i neste del av artikkelen.

 

Lenken kan Ligge i Mindre Søvn

Vi vet at søvn er essensielt for alle og enhver. Forverret søvn kan være en av nøkkelfaktorene som forklarer økte symptomer i disse periodene.

Forskning publisert i forskingstidsskriftet Science Advances i 2021 så nærmere på hvordan vi mennesker påvirkes av fullmåne. Resultatene var særdeles interessante. De så en klar sammenheng mellom fullmåne og dårligere søvn. Faktisk så man at gjennomsnittlig sov personene i studien cirka 1 time mindre når det var fullmåne. Vi vet at fibromyalgipasienter ofte allerede er rammet av dårlig søvn, både i form av vanskeligheter med å sovne, men også at mange våkner flere ganger i løpet av natten.

 

Forskerne kom fram til at det nok også er evolusjonsmessige årsaker til at vi sover dårligere ved fullmåne. De refererte blant annet til at våre forfedre brukte det naturlig sterkere månelyset til å jakte. Det kan altså være rent biologiske årsaker dypt i genene våre også som påvirkes av fullmånen.

 

– Søvnkvalitet er Viktig for Fibromyalgipasienter

Søvnen må man ta på alvor. Det er blant annet slik at muskler og bløtvev repareres raskere når vi sover. Lite søvn over tid kan også forverre og forsterke smertesignaler i kroppen. Her er fire viktige faktorer for å få bedre søvn hvis du er rammet av fibromyalgi. Hvis du har fibromyalgi har du sikkert hørt de fleste tipsene allerede – men her kommer altså fire forslag fra oss:

 

  1. Prøv en ergonomisk liggepute (klikk her for å se et eksempel – lenken åpner i et nytt vindu) mellom knærne for mindre smertesignaler fra rygg og bekken.
  2. Prøv å legge deg og stå opp til faste tider – hver eneste dag. Selv i helgene.
  3. Gå tur og få solskinn på kroppen (hvis du er heldig nok til at det faktisk er en solskinnsdag).
  4. Fjern lydkilder (tikkende klokker og lignende). Som vi lærte av diagrammet ovenfor er hele 94% av fibromyalgipasienter oversensitive ovenfor lyder.

 

Konklusjon: – Ja, det er en sammenheng mellom fullmåne og fibromyalgisymptomer

Utifra evidensen kan vi definitivt konkludere med at mange fibromyalgipasienter (men ikke alle) opplever en forverring i smerter og symptomer ved fullmåne. Men kan en god del av det skyldes at vi alle faktisk sover dårligere ved fullmåne? I en av våre neste artikler kommer vi til å se nærmere på hvordan fibromyalgi kan påvirke søvnkvalitet – og vice versa.

 

Er du rammet av fibromyalgi? Hvordan opplever du fullmånen? Vi setter stor pris på om du vil dele dine opplevelser i kommentarfeltet nedenfor (bruk bare fornavn). Eventuelt kan du også sende oss en melding på vår Facebook-side.

 

Moderne Behandling av Fibromyalgismerter

  • Individualisert tilnærming er essensielt
  • Helhetlig behandlingstilnærming gir best resultater
  • Lav-dose laserterapi i kombinasjon med tilpasset fysikalsk behandling har dokumentert effekt (3)

Vi er alle individer med forskjellige behov. En behandlingsmetode som fungerer godt for en person – vil nødvendigvis ikke fungere like godt på en annen. Nettopp derfor er det så viktig med en grundig historietagning og funksjonell undersøkelse. Det er ved en slik førstegangsundersøkelse at våre klinikere ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi kartlegger individuelle behov. En helhetlig innfallsvinkel med flere behandlingsverktøy er spesielt viktig når man utreder og behandler pasienter med kroniske smerter.

 

Vi kombinerer gjerne flere ulike behandlingsmetoder (for eksempel muskulære teknikker, tilpasset leddmobilisering og intramuskulær akupunktur) i behandlingen. Behandlingen blir tilpasset etter dagsform, sykdomshistorikk og egne behov. En behandlingsform mange ikke har prøvd er lav-dose laserterapi (klasse 3B).

 

I en meta-analyse fra 2019 ble det konkludert med at dette var en trygg og effektiv behandling for pasienter rammet av fibromyalgi. Resultatene viste til færre tenderpoints i musklene (punkter assosiert med fibromyalgi), mindre stivhetsføelse og redusert fatigue, samt angst. Veldig spennende resultater, men dessverre – som vi innledet med – så er det ikke slik at behandlingen fungerer like godt for alle.

 

Lav-dose laserterapi er tilnærmet uten bivirkninger, men at i henhold til norsk lov (Lovdata – Forskrift om Strålevern) skal denne typen laser kun brukes av offentlig autoriserte leger, fysioterapeuter/MT eller kiropraktorer (paragraf 47, punkt i). Hvis du får dette tilbudt av annen behandlertype enn de nevnt her bør du gjøre dem oppmerksomme på dette. Du kan lese mer om lav-dose laserterapi utført ved våre klinikker her.

 

Egentiltak og Øvelser ved Bløtvevsrevmatisme

  • Tips til Egentiltak

  • Video med Tilpassede Treningsøvelser

Det er ingen godt bevart hemmelighet at mange med revmatisme plages med vondt i bekkenleddene og halebeinssmerter. Vi kommer heller ikke unna at hverdagen for mange med redusert energi innebærer en del sitting – og da kan en ergonomisk sittepute være fornuftig (se eksempel i lenken – åpner i nytt vindu). Et annet godt egentiltak for de med dårlig nattesøvn er det vi kaller en bekkenpute. En slik pute benyttes for å få en mer ergonomisk riktig liggestilling på natten.

Illustrasjon: Et eksempel på hvordan en bekkenpute kan bidra til en mer riktig sovestilling. Du kan klikke på lenken for å lese mer om den hvis ønskelig.

 

Først og fremst, vi vet at ikke alle med fibromyalgi har overskudd til å trene, og da særlig ikke i dårlige perioder. Men vi anbefaler varmt noe aktivitet hver dag – en gåtur kan gjøre så mangt. Kanskje har du også tilgang på trening i varmtvannsbasseng i nærheten av der du bor? Hvis du er usikker kan du kontakte ditt lokale revmatikerlag å spørre.

 

Det kan allikevel være godt å kjenne til noen øvelser som er tilpassede og skånsomme. Her viser vår egen kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram noen treningsøvelser som kan hjelpe deg.

 

VIDEO: 6 Tilpassede Styrkeøvelser for de med Fibromyalgi (Bløtvevsrevmatisme)

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å høre fra deg.

 

Ikke la smertene ta overhånd. La oss hjelpe deg med å kartlegge smertene dine og beste vei framover for deg.

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor for å se ledige timer)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Kilder og Forskning:
  1. De Roa et al, 2018. Subjective Experiences and Sensitivities in Women with Fibromyalgia: A Quantitative and Comparative Study. Pain Research and Management, vol. 2018,
  2. Casiraghi et al, 2021. Moonstruck sleep: Synchronization of human sleep with the moon cycle under field conditions. Science Advances 27 Jan 2021: Vol. 7, no. 5.
  3. Yeh et, 2019. Low-Level Laser Therapy for Fibromyalgia: A Systematic Review and Meta-Analysis. [Meta-analyse] Pain Physician . 2019 May;22(3):241-254.
8 replies
  1. Vigdis says:

    Det var interessant å høre om fullmånen. Jeg merker det veldigt sterkt, problemer med søvnen, kan være våken det meste av natten. Får også stress og spenninger i kroppen. Blir rett og slett en merkelig tilstand som er veldig slitsom.

    Svar
  2. Mona says:

    Jeg merker stor forskjell. Har fibromyalgi med utmattelse. I går var det fullmåne, vondt overalt, klarte nesten ikke å stå opp imorges.

    Svar
  3. Kirsti says:

    Ja, fullmåne er en av de mest plagsomme periodene jeg gjennomgår smerte- og ubehagmessig…jeg er myalgiker og sover særlig dårlig i fullmåneperioden, har smerter utover det vanlige, er mer uvel og svimmel, fatigue og energiløs.

    Svar
  4. May-Britt says:

    Ja, det kjenner jeg veldig godt til. Ved fullmåne gjør det vanskelig å sove havner i tankespinn og smertene øker. endring i trykk gir også økt smerte.

    Svar
  5. Bjørn Ole says:

    Det var veldig merkelig å lese dette. Har aldri tenkt på dette med fullmåne. Men i natt stod jeg opp kl.03.00 pga sterke smerter i kroppen. Spesielt nakke, rygg, å i kneene. Men vont i hele kroppen. Satt i stua å såg på den fantastisk fine fullmånen, å -14 grader. Jeg bor i nord-norge. 😃 Fint at det blir mere fokus på denne sykdommen.

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *