Knasing og Knepping i Nakken

Knasing og Knepping i Nakken (Nakkecrepitus)

Er du plaget med knasing og knepping i nakken? Denne lyden kalles for crepitus på fagspråket. I denne artikkelen vil du lære mer om årsaker, behandling, egentiltak og gode øvelser.

Crepitus er begrepet for lyder som kan høres ved leddbevegelse noen ganger. Dette inkluderer knepping, knasing, klikking, klunking og gnissing. De aller fleste av oss har opplevd slike lyder når vi vrir på hodet for å rygge bilen eller lignende. Og i de aller fleste tilfeller er det helt uproblematisk. Men hva bør man gjøre hvis ulydene er akkompagnert med nakkesmerter og nakkestivhet? Vel, da kan det være en god ide å få det utredet.

 

– Vi kan hjelpe deg med nakken din

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi her i Oslo har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning og behandling av nakkeplager. Vi hjelper deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine. Fysikalsk behandling av nakkeleddene har blant annet dokumentert positiv effekt på motvirkning av nakkerelatert svimmelhet.¹

 

 

TIPS: I siste del av artikkelen viser vi fram en video med et treningsprogram for bedre nakkefunksjon og bevegelighet. Du vil også få noen gode råd og tips angående egentiltak – slik som bruk av nakkehammock (lenken åpner i nytt vindu) for å redusere trykk i nakkeleddene.

 

I denne artikkelen vil du kunne lære mer om:

  1. Årsaker til Knasing i Nakken

    + Bein mot Bein» (Artrose og spinal stenose)
    + Dehydrerte Mellomvirvelskiver (Skivebukning og skiveprolaps)
    + Stramme Ligamenter, Muskler og Sener i Nakken

  2. Gjør Knasing og Knepping i Nakken Vondt?
  3. Klinisk Undersøkelse av Nakkecrepitus
  4. Behandling og Rehabiliteringstrening mot Knasing i Nakken
  5. Egentiltak og Øvelser mot Stiv Nakke som Knaser og Knepper (Inkludert video)

 

1. Årsaker til Knasing i Nakken

  • Bein mot Bein
  • Dehydrerte Mellomvirvelskiver
  • Ligamenter og Sener som ‘Glipper Over’

Her ser vi nærmere på flere av de mulige anatomiske faktorene som kan gi grunnlag for knasing og ulyder i nakken. I nakken har vi syv nakkevirvler. Disse fester på hverandre via det vi kaller fasettledd. Inne i fasettleddet er det synovialvæske som smører leddet og tillater god bevegelighet. Nakkecrepitus, altså knasing i nakken, kan oppstå dersom deler av disse strukturene ikke bevegerer seg helt som det skal – eller dersom det er noe trange forhold i området (for eksempel ved artrose).

 

«Bein mot Bein» + Nakkeartrose

Ved degenerasjon og slitasjeforandringer i fasettleddene kan det bli reduserte plassforhold i leddene. Dersom kan brusken inne i disse leddfestene komme nærmere hverandre, og dermed kan det oppstå en gnissende eller knasende lyd ved visse bevegelser.

 

Nakkeartrose betyr «slitasje i nakkeleddene». Slik leddslitasje kan gi grunnlag for økte plager med stivhet og smerter. Her er det viktig å poengtere at man kan leve fint med nakkeartrose, men at det krever bedre rutiner i forhold til opprettholdelse av bevegelighet og funksjon. Dersom det forekommer trange forhold grunnet forkalkninger og slitasje i nakkevirvlene kalles dette for cervikal spinal stenose.

 

Dehydrerte Mellomvirvelskiver

I mellom nakkevirvlene har vi det vi kaller mellomvirvelskiver (tenk på de som puter). Dette er væskefylte skiver som består av en indre kjerne (nucleus pulposus) og en yttervegg (annulus fibrosus). Ved skader på ytterveggen av skiven, kalt annulusrift, kan det oppstå skivebukning eller skiveprolaps. Når den myke massen siver ut vil dette kunne resultere i at skiven blir dehydrert – og dermed tynnere.

 

Dersom disse blir tynnere og dehydrerte kan dette resultere i trangere forhold mellom nakkevirvlene og mindre støtdemping. Resultatet kan dermed bli crepitus og knasing mellom nakkevirvlene. Traksjonsbehandling (dekompresjon), leddmobilisering og rehabiliteringsøvelser er behandlingsteknikker som kan bidra til å gjenopprette normal funksjon og forbedre skivehøyden igjen.

 

– Innen Eliten på Utredning og Behandling av Nakkesmerter

Ved vår moderne klinikk Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo har vi spesialisert oss på en helhetlig tilnærming mot nakkeplager. Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning og spesialtilpasset behandling i henhold til den funksjonelle undersøkelsen. Du skal altid kunne kjenne deg trygg på at medarbeidere ved Vondtklinikkene og våre avdelinger alltid har høyest mulig fagkompetanse innen nakkeproblematikk.

 

Våre offentlige autoriserte klinikere (les mer om våre behandlere her) med videre utdanning og stadig faglige oppdateringer jobber alltid aktivt med å være i eliten når det kommer til utredning og behandling av nakkeplager. Vi har også sykemeldingsrett og henvisningsrett til bildediagnostikk, inkludert MR undersøkelser, dersom dette skulle være medisinsk indisert.

 

Ligamenter og Sener som «Glipper Over»

Ligamenter og sener fester begge mot bein og ledd. I visse tilfeller, oftest ved redusert funksjon eller bevegelighet, kan ligamentet eller senen lage en klikkelyd når den beveger seg over beinet. Dette skjer altså fordi muskelen, senen eller ligamentet er for innstrammet og innehar for lite elastisitet. Etterhvert som vi blir eldre blir senene og ligamentene våre mindre elastiske – så det er viktig å opprettholde god funksjon med riktige rehabiliteringsøvelser og fysikalsk behandling.

 

«- Her er det også viktig at crepitus og de ulike lydene i nakken kan kombinere om hverandre. Det er alltid mulig at det er flere årsaker som er årsaken til et problem.»

 

2. Gjør Knasing og Knepping i Nakken Vondt?

I de fleste tilfeller gjør ikke crepitus og knepping i nakken vondt. Men i de tilfellene hvor du kan gjenskape ulyden gang på gang – og du merker at det gjør vondt – er det fornuftig å oppsøke en kliniker for funksjonell vurdering. Her vil man blant annet gå gjennom nakkens funksjon og finne mulige årsaker til både smerter og knaselyder.

 

– Kort fortalt: Få feilfunksjonen utredet dersom du har smerter eller ubehag

Vi ser mange tilfeller hvor personer rammet av ulyder i nakken slutter å bevege seg som normalt. Det de gjør er faktisk å bli mer passive og unngår å bevege nakken (for å unngå den knasende lyden). Dette er svært uheldig og vil, over tid, kunne føre til økte nakkesmerter og forverret nakkestivhet. Grunnen til dette er at mindre bevegelighet i nakkeledd og mindre bruk vil resultere i redusert blodsirkulasjon og mindre elastisitet i nakkens sener, ligamenter og muskler.

 

«- Å bli gående med nakkesmerter og stivhet over tid er aldri noen god ide. Det har dessverre en lei tendens til å bli verre og verre. Over tid kan det også føre til nakkerelatert svimmelhet og hodepine.»

 

3. Klinisk Undersøkelse av Crepitus i Nakken

  • Historietagning og Funksjonell Undersøkelse
  • Henvisningsrett til Bildediagnostisk Utredning

Ved første besøk hos oss vil en av våre klinikere starte med en anamnese (historietagning). Her vil man sammen gå gjennom symptomer, tidligere skader, sykdomshistorikk og eventuelt også andre plager man har. Videre fortsetter konsultasjonen med en utredning av funksjonalitet og bevegelighet i nakkens muskler, ledd og nerver.

 

Underveis i undersøkelsen vil klinikeren gjøre spesielle funksjonelle tester som undersøker for blant annet nervepåvirkning og trange forhold. Samlet sett vil den kliniske informasjonen som kommer fram underveis i undersøkelsen legge til rette for valg av behandlingsmodaliteter og tilpassede rehabiliteringsøvelser.

 

Våre klinikere har henvisningsrett til bildediagnostisk utredning dersom dette skulle være medisinsk indisert. Grunnlag for å henvise til MR undersøkelse kan være kartlegging ved mistanke om cervikal skiveprolaps eller ved manglende bedring av konservativ behandling og øvelser.

 

4. Behandling og Rehabilitering av Knasing i Nakken

behandling

  • Kartlegging av Årsaker
  • Nakketraksjon (cervikal spinal dekompresjon) kan være effektivt
  • Helhetlig og Moderne Tilnærming
  • Behandling av Muskler, Sener, Nerver og Ledd

Våre klinikere jobber evidensbasert utifra den funksjonelle undersøkelsen. Hovedformålet med behandlingen inkluderer å gjenopprette normalisert nakkebevegelighet og legge til rette for bedrede plassforhold mellom de affekterte nakkevirvlene – og tilhørende fasettledd.

 

Ved behandling av stivhet og redusert funksjon i nakken benytter vi gjerne en kombinasjon av ulike behandlingsteknikker – disse kan blant annet inkludere:

  • Aktivatorbehandling
  • Fysioterapi
  • Fysikalsk behandling
  • Idrettsmassasje
  • Intramuskulær akupunktur (IMS / tørrnåling)
  • Laserterapi
  • Leddmobilisering
  • Massasje og muskelarbeid
  • Moderne kiropraktorbehandling
  • Traksjonsbehandling
  • Triggerpunktsbehandling
  • Trykkbølgebehandling

Som nevnt tidligere er det dokumentert effekt av leddmobilisering, traksjon (dekompresjonsteknikk som tilpasset strekker leddene fra hverandre) og muskulære teknikker. Vi innehar også toppmoderne trykkbølgeapparat og laserapparat dersom det skulle være indisert. Intramuskulær akupunktur kan også være behjelpelig for å bryte ned langvarige og dype muskulære spenninger i nakkeovergangen og øvre skulderbuene.

 

5. Egentiltak, Øvelser og Trening mot Knasing i Nakken

  • Tips til Egentiltak mot Stiv og Vond Nakke

  • Video med Treningsøvelser mot Nakkestivhet

I denne delen av artikkelen går vi gjennom noen anbefalte egentiltak og øvelser. Flere av våre pasienter spør oss nemlig om smarte egentiltak de kan bruke i hverdagen for å redusere stivhet og spenninger i nakken. To gode egentiltak kan være nakkehammock og akupressurmatte. Førstnevnte har dokumentert effekt på nakkesmerter og nervesmerter fra nakken ved så lite som 10 minutters daglig bruk.²

 

Tips 1: Nakkehammock (lenken åpner i nytt vindu)

En av de store fordelene med en nakkehammock, også kjent som nakkekøye, er at den er enkel å ta i bruk – selv i en hektisk hverdag. Nakkekøyen fungerer ved at den strekker og åpner opp mellom nakkeleddene – som kan bidra til både smertelindring og funksjonell bedring. Mange melder om god effekt og reduksjon i nakkeplager ved bruk av denne nakkekøyen. Verdt et forsøk.

Tips 2: Akupressurmatte

Det er vel heller liten tvil om at vi i vårt moderne samfunn er utsatt for mye stress og belastninger. Dette kan sette seg som muskulære spenninger i nakke, skuldre og rygg. En akupressurmatte med nakkepute har hundrevis av små massasjepunkter som kan hjelpe mot anspente og stramme muskler.

 

– Moderne Behandling med Moderne Trening

Ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo, samt våre andre avdelinger ved Vondtklinikkene, er vi opptatt av å oppnå langvarige forbedringer. Derfor er det så viktig med smart trening – altså riktige og tilpassede øvelser for deg og din problematikk. Her, i videoen nedenfor, viser vår egen kiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram som kan egne seg for deg med nakkeplager.

 

VIDEO: 8 Øvelser mot Hjemmekontorplager i Nakke og Skuldre

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg.

 

«- Nakkesmerter kan påvirke hverdagen og kan ta fra deg både energi, humør og tiltakslyst. Vi hjelper deg gjerne med å komme tilbake til en god hverdag som ikke styres av en vond og stiv nakke.»

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor for å se ledige timer)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Kilder og Forskning:
  1. Carrasco-Uribarren et al, 2020. Short-term effects of an upper cervical spine traction-manipulation program in patients with cervicogenic dizziness: A case series study. J Back Musculoskelet Rehabil . 2020;33(6):961-967.
  2. Swezey et al, 1999. Efficacy of home cervical traction therapy. Am J Phys Med Rehabil . Jan-Feb 1999;78(1):30-2
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *