Revmatisme og Høsten

Revmatisme og høsten

Revmatisme og Høsten

Flere med revmatisme melder om forverrede symptomer på høsten. Hva er det egentlig med høsten som gir disse utslagene?

Mange av våre lesere har kontaktet oss i forbindelse med våre dypdykk hvor vi blant annet så nærmere på fibromyalgi og lavtrykk. Flere skriver blant annet om deres forhold til årstidene – og da særlig høsten. Dette er en årstid som er kjent for mer vind, mer nedbør, høyere luftfuktighet og generelt sett hyppigere værforandringer. I denne artikkelen gir vi deg en dypere innsikt i hvordan årstiden kan påvirke ledd- og muskelsmerter blant revmatikere, samt at vi går gjennom gode tips på hva du bør fokusere på i slike perioder for å bli minst mulig påvirket.

 

Ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi (lenken åpner Facebook-siden vår i nytt vindu – gi oss en gjerne en like og tilbakemelding hvis du ønsker flere slike artikler som dette) ser vi mange pasienter som er rammet av revmatiske og kroniske smertetilstander. Vi ved Vondtklinikkene (klikk her for å se en oversikt over våre avdelinger – lenken åpner i nytt vindu) jobber aktivt for en bedre allmenn forståelse og en forbedret hverdag for en pasientgruppe vi føler at ofte blir glemt og bortgjemt.

 

– Forskning: Ulike Revmatiske Diagnoser Påvirkes av Høstlige Værforandringer

Forskning viser at det er flere ulike revmatiske pasientgrupper som påvirkes av værforandringer. Dette inkluderer blant annet pasienter med revmatisk artritt, Bekhterevs, slitasjegikt og fibromyalgi (bløtvevsrevmatisme). Studier har blant annet sett på hvordan leddsmerter, muskelsmerter, hevelser og hverdagsfunksjon kan preges av slike værforandringer (1).

 

Blant annet viste en studie publisert i forskningstidsskrifter Annals of the Rheumatic Diseases at værforandringer særlig ga økte symptomer for de med artritt. Videre viste det også at kvinner var mer sensitive ovenfor værforandringer i forhold til menn. Blant pasientgruppen med revmatisk artritt så man at særlig barometrisk trykk og temperatur var utslagsgivende. I gruppen med slitasjegikt så man en tydelig påvirkning av regnvær, trykkforandringer, men også temperatur. Blant fibromyalgipasientene var det spesielt temperatur og barometrisk lufttrykk, og da særlig lavtrykk, som ga mest utslag på smertesituasjonen.

 

Forskingen er temmelig klar i sin sak. Værforandringer påvirker smertesituasjonen til revmatikere.

 

Hvilke Faktorer Spiller inn på Revmatiske Smerter?

Når vi ser nærmere på faktorene som påvirker revmatiske smerter ser vi at det er flere av disse som får en økning på høsten. Med andre ord kan høsten fort bli en tid med mer variasjon i smertebildet. I diagrammet nedenfor ser du resultatene av rapporterte sensitivitetsfaktorer blant kvinner med fibromyalgi (2). Vi ser at kulde og luftfuktighet ligger høyt på listen blant faktorer som kan påvirke negativt.

Fig. 1: Illustrasjonen viser innrapporterte tall fra to pasientgruppene – mørkegrønt viser pasientene med fibromyalgi og lysegrønt viser pasientene med migrene.

 

Studien viste at hele 85% av pasienter med fibromyalgi påvirkes av kulde – og videre at 83% merker forverring ved høy fuktighet.

 

Høsten: Lavere Temperatur, Mer Nedbør og Høyere Luftfuktighet

Fig.2: Målt gjennomsnittlig nedbør i Oslo (1961-1990). Bilde: MET.no

Vi vet at høsten i Norge kan være svært variert. Noen dager er helt nydelige – andre er helt nitriste og grå. Det vi vet, som understreket av meteorologen Mariann Foss i et intervju med YR, er at «høsten er våtest». Det er det kanskje ikke så mange som hever øyebrynene over, men for revmatikere er dette viktig informasjon. Vi ser nemlig at det er mest nedbør fra august, september og oktober. I tillegg til dette beskriver meteorologen at det forekommer større temperaturforskjeller mellom luften på sørlige og nordlige breddegrader.

 

En konsekvens av dette blir at lavtrykkene som dannes er ekstra kraftige. Dette resulterer igjen i større værforandringer og mer fuktighet. Dårlig nytt for revmatikere. Men som vi vet er det jo også slik at kunnskap er makt, og at ved å kjenne til triggere og faktorer som påvirker negativt kan man ta hensyn og gjøre egentiltak. Vi kommer nå til å gå gjennom fem gode råd og tips for deg som ønsker å gå høsten i møte med best mulige forutsetninger.

 

5 Gode Råd for å Holde Muskler og Ledd i Sjakk Under Høsten

Vi er alle forskjellige, men mange revmatikere kan ha godt av å kjenne til følgende fem råd mot høstsmertene. Her går vi gjennom fem råd som kan være gode å kjenne til.

 

1. Hold deg Varm

Som vi vet fra illustrasjonen tidligere (figur 1) rapporterer så mange som 85% av de med bløtvevsrevmatisme en forverring ved kulde. Høsten, særlig etter en fin sommer, kan gi dager hvor temperaturen faller drastisk og legger seg lavt på morgen og kveld. Ved denne overgangen til høsten er det ekstra viktig å kle godt på seg både ute og hjemme. Bruk ekstra varmetepper og sørg for at kroppen ikke blir kald og gufsen. Det å ta varme bad eller en varm dusj er også til å anbefale.

 

2. Hold deg i Bevegelse

En feil mange med revmatisme gjør på høsten, særlig når det blåser og regner ute, er at de slutter å bevege seg. Når været er langt fra innbydende er det mange som dessverre unngår de essensielle gåturene. Det å få gått rolige turer i eget tempo er kjempeviktig for å holde i gang sirkulasjonen, muskler og stimulere bevegelse i stive ledd. Men selvfølgelig, hvis du føler at været er så guffent at det vil trigger forverrede symptomer, har du alternativer. Lette og tilpassede treningsprogrammer kan være et godt alternativ. I videoen nedenfor viser vår egen kiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram bestående av syv øvelser mot hofteartrose – et program som kan egne seg for trauste høstdager.


Abonner gjerne gratis på Youtube-kanalen vår (lenken åpner i nytt vindu) for flere gode treningsprogrammer.

 

3. Tøy og Bøy

Mange med revmatisme synes at det kjennes spesielt godt ut med lette tøyeøvelser og bevegelighetsøvelser. Vi anbefaler at du alltid varmer opp litt før du gjør tøying – slik at musklene er klare for å jobbes litt med. Det kan ellers være fort gjort å bli litt for ivrig, og dermed strekke for mye i områdene – slik at de blir irriterte istedenfor. Hvis du plages med tydelige muskelplager og redusert leddbevegelighet anbefaler vi også at du får hjelp av fysioterapeut eller moderne kiropraktor til å løse opp i spenningene.

 

4. Tenk på Kostholdet

Høsten kan være en tung og mørk tid for mange. Dagene blir bokstavelig talt mørkere og dagslyset svinner hen. Kroppen og hjernen kan prøve å kompensere litt for manglende sollys og mørke dager ved å ty til sukker og fett. Økt inntak av sjokolade, vin og fettrik mat kan være et tegn på «trøstespising». Problemet er bare at veldig mange av disse matproduktene pro-inflammatoriske. Altså at de fører til mer betennelsereaksjoner. Veldig dårlig nytt for noen som plages med leddbetennelser. Vær derfor litt streng med deg selv – og tenk moderasjon.

 

5. Sett deg Selv Først!

Dette er en klar beskjed fra oss som kan være vanskelig å ta innover seg for mange. Når dagene blir mørke og regnværet setter inn er du nødt til å gjøre prioriteringer. Du må bli flinkere til å ta vare på deg selv. For noen innebærer dette å sette av tid på dagen til å gå tur, og da særlig utnytte de få solperiodene vi får på høsten. For mange innebærer det å sette seg selv litt først å unne seg mer fysikalsk behandling (for eksempel massasje og moderne kiropraktikk) i en tøff tid.

 

Konklusjon: – Ja, revmatikere påvirkes av høstens værforandringer

Forskningen er tydelig på at flere revmatiske pasientgrupper påvirkes av værforandringer. Dette støttes også opp under i en større studie i 2021 publisert i forskningstidsskriftet BMJ Rheumatology (3).

 

Er du rammet av revmatisme? Hva er din erfaring med høsten? Vi setter stor pris på om du vil dele dine opplevelser i kommentarfeltet nedenfor (bruk bare fornavn). Eventuelt kan du også sende oss en melding på vår Facebook-side.

 

Moderne Behandling av Revmatiske Smerter

  • Forskjellige individer – forskjellige behov
  • Helhetlig og Moderne Behandling gir Optimale Resultater
  • Lav-dose laserterapi i kombinasjon med tilpasset fysikalsk behandling har dokumentert effekt (4)

Hver person er forskjellig. Dette er også grunnen til at valg av behandlingsmetoder må tilpasses til den enkelte. En detaljert historietagning og grundig funksjonell undersøkelse legger til rette for best mulig behandling. Våre klinikere ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi kartlegger de individuelle behovene i en førstegangskonsultasjon. Når man er rammet av revmatisme og kroniske smerter er det spesielt viktig med en helhetlig tilnærming.

 

Vi kombinerer gjerne flere ulike behandlingsmetoder (for eksempel muskulære teknikker, tilpasset leddmobilisering og intramuskulær akupunktur) i behandlingen. Behandlingen blir tilpasset etter dagsform, sykdomshistorikk og egne behov. En behandlingsform med god dokumentert virkning som mange ikke har prøvd er lav-dose laserterapi (klasse 3B). I en meta-analyse fra 2019 ble det konkludert med at dette var en trygg og effektiv behandling for pasienter rammet av bløtvevsrevmatisme. Resultatene viste til færre tenderpoints i musklene (punkter assosiert med fibromyalgi), mindre stivhetsføelse og redusert fatigue, samt angst. Veldig spennende resultater, men – som vi innledet med – så er det ikke slik at behandlingen fungerer like godt for alle.

 

Lav-dose laserterapi er tilnærmet helt uten bivirkninger, men i henhold til norsk lov (Lovdata – Forskrift om Strålevern) skal denne typen laser kun brukes av offentlig autoriserte leger, fysioterapeuter/MT eller kiropraktorer (paragraf 47, punkt i). Hvis du får dette tilbudt av annen behandlertype enn de nevnt her bør du gjøre dem oppmerksomme på dette. Du kan lese mer om lav-dose laserterapi utført ved våre klinikker her.

 

Egentiltak og Øvelser mot Revmatiske Smerter

  • Tips til Egentiltak

  • Video med Tilpassede Treningsøvelser

De aller fleste revmatiske diagnosene er kroniske, men kun noen fåtalls unntak). Bekkenleddene, halebeinet og lavryggen er ofte utsatte områder for de som er rammet av revmatisme. Fatigue og utmattelse på høsten innebærer mer hviling, og da kan en ergonomisk liggepute (som sørger for riktig bekkenstilling) være til å anbefale (se eksempel i lenken – åpner i nytt vindu)..

Poenget med en bekkenpute er at man skal ha bedre liggestilling – og dermed få bedre hvile i utsatte områder. Vi tilbringer mange timer i sengen (eller på sofaen), så for mange kan dette være et svært enkelt og godt egentiltak.

 

– Trening og Revmatisme er Ikke Alltid Like Lett

Revmatisme og trening går ikke alltid hånd i hånd. Men som vi sa tidligere i artikkelen – tenk på deg selv og gjør det som kjennes riktig ut for deg. Hvis du ønsker et tilpasset treningsprogram viser vår egen kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram noen treningsøvelser i videoen nedenfor. Alternativt anbefaler vi også gjerne trening med strikk (gjerne minibånd) for å få et tilpasset og skånsomt treningsprogram.

 

VIDEO: 6 Tilpassede Styrkeøvelser for de med Fibromyalgi (Bløtvevsrevmatisme)

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å høre fra deg.

 

Ta kontroll over egen funksjonell helse. La oss hjelpe deg tilbake til en hverdag som ikke preges av smerter.

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor for å se ledige timer)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Kilder og Forskning:
  1. Guedj et al, 1999. Effect of weather conditions on rheumatic patients. Ann Rheum Dis . 1990 Mar;49(3):158-9. doi: 10.1136/ard.49.3.158.
  2. De Roa et al, 2018. Subjective Experiences and Sensitivities in Women with Fibromyalgia: A Quantitative and Comparative Study. Pain Research and Management, vol. 2018,
  3. Hayashi et al, 2021. Weather sensitivity associated with quality of life in patients with fibromyalgia.
  4. Yeh et, 2019. Low-Level Laser Therapy for Fibromyalgia: A Systematic Review and Meta-Analysis. [Meta-analyse] Pain Physician . 2019 May;22(3):241-254.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *