5 vanlige årsaker til vondt i nakken

5 vanlige årsaker til vondt i nakken (nakkesmerter)

Vondt i nakken kan stamme fra ulike årsaker. Her ser vi på 5 vanlige årsaker til vondt i nakken – og gode tiltak og øvelser for å bli bedre.

Nakkesmerter oppstår vanligvis grunnet overbelastning eller feilfunksjon i nakkens muskler, ledd eller nerver. Anspente nakkemuskler, nerveirritasjon og stive ledd kan være eksempler på mulige årsaker. Veldig ofte ser man at vondt i nakken skyldes en kombinasjon av feilfunksjon i flere strukturer samtidig.

– Viktig å finne hovedårsaken til nakkesmertene dine

Ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo kan vi hjelpe deg med å finne ut av hvorfor du har vondt i nakken. I neste del av artikkelen skal vi se nærmere på fem vanlige årsaker til vondt i nakken, samt hvilke symptomer som ofte følger med disse – og hva som kan gjøres i form av egentiltak, rehabiliteringsøvelser og fysikalsk behandling.

TIPS: Bla nedover i artikkelen for å se to treningsvideoer med anbefalte øvelser mot nakkesmerter. Vi deler også gode råd om egentiltak og selvhjelp, slik som bruk av massasjeballer, avspenning med nakkehammock og trening med pilatesbånd. Alle produktanbefalinger åpner i nytt leservindu.

Det biomekaniske vennskapet mellom nakken og skuldrene

Før vi dykker nærmere inn de fem årsakene til nakkesmerter ønsker i å ta opp et viktig tema. Nemlig det nære samarbeidet mellom skuldre, skulderblad og nakken. En rekke av de viktigste musklene i nakken har sitt grunnfeste i skulderblad, kragebein og nærliggende strukturer – og det er et faktum mange glemmer når det kommer til nakkens funksjon. Nakken er avhengig av en god grunnmur.

1. Muskelstrekk i nakken

Anspente nakkemuskler, også kjent som muskelknuter eller muskelspenninger, er ofte beskrevet som en av de aller vanligste årsakene til vondt i nakken. Og det stemmer jo. Men som sagt tidligere er det alltid flere faktorer i det store bildet. For å oppnå best mulig nakkefunksjon og redusere forekomsten av nakkesmerter må alle faktorene adresseres.

Strekk i nakken og nakkekink

Muskelfibrene i nakken kan bli overbelastet og reagere med å trekke seg sammen. Dersom feilbelastning foregår over lengre tid, som ved dårlig holdning og ikke ergonomiske arbeidsstillinger, så kan dette legge økt trykk mot nakkens muskler, ledd og nerver. Dette kan igjen gi grunnlag for mer betydelige nakkesmerter – og gir også høyere risiko for nakkehodepine og nerveavklemming i nakken.

– Dårlig holdning kan være utslagsgivende

En plutselig belastning, som ved et fall eller en trafikkulykke, kan være en utslagsgivende faktor. Men det er ikke alltid at det er et plutselig traume som står bak. Faktisk er det langt vanligere at hverdagslige belastninger, som dårlig holdning og dårlige arbeidsstillinger, kan føre til en gradvis oppbygning av feilfunksjon – og tilhørende smerter.

Vanlige symptomer ved muskelstrekk i nakken

 • Nakkesmerter når du beveger nakken
 • Nakkestivhet
 • Muskelspenninger og muskelspasmer
 • Smerter i skulderbuen og nakkegropen
 • Redusert nakkefleksibilitet

Tips 1: Avspenning i nakkehammock (nakkekøye)

Anspente og forkortede muskelfibre er svært ofte involvert ved nakkesmerter. Mange er også kjent med begrepet stressnakke, som refererer til alt presset og stresset det moderne samfunnet tynger oss ned med. Nettopp derfor er det flere og flere som bruker avspenningsteknikker – altså egentid hvor du koblet ut digitalt og bare fokuserer på deg selv. Å kombinere slik avspenningsterapi med bruk av en nakkehammock kan være en vinn-vinn situasjon. Da tøyer du nemlig muskelfibrene og strekker nakkeleddene samtidig som at du får stresset ned. Du kan lese mer om nakkehammocken her.

Behandling og gode tiltak mot muskelstrekk i nakken

 • Fysikalsk behandling: Hvis du plages regelmessig med nakken bør du få den funksjonelt vurdert for å kartlegge årsakene. Våre klinikere kan også behandle nakken ved bruk av muskulære teknikker, intramuskulær akupunktur, traksjon (strekkteknikk) og leddmobilisering.
 • Tøyeøvelser og styrkeøvelser: En fysioterapeut eller moderne kiropraktor vil kunne hjelpe deg med å sette sammen et individualisert nakkeprogram. Disse vil hjelpe deg med å både styrke nakken og gjøre den mer bevegelig.
 • Søvn: Får du nok søvn? Husk at kroppens strukturer restituerer aller best når vi sover – dette inkluderer nakkemusklene.
 • Ta mikropauser: Jobber du mye på PC? Ikke undervurder ‘jobbstrekken’ og det å ta hyppigere pauser gjennom arbeidsdagen.

2. Leddrestriksjon i nakken (fasettleddlåsning)

[Figur A: Illustrasjon av nakkevirvler sett bakfra. Her ser du hvordan en nakkevirvel fester inn i den andre via to fasettledd.]

Leddrestriksjoner refererer til nedsatt bevegelighet og stivhet i nakkeleddene. Mer spesifikt innebærer dette feilfunksjon i festepunktene fra en nakkevirvel til neste – kalt fasettleddene. Det er disse som gir liv til uttrykket låsning i nakken – hvor det føles ut som at et eller flere ledd ikke vil bevege seg og er smertefulle ved bevegelse.

– Trykkforandring som gir en poppelyd

Leddmobilisering og traksjon vil kunne bidra til å normalisere bevegeligheten. Ved slik leddmobilisering og traksjon kan det forekomme en «poppelyd» – kalt for en kavitasjon. Dette indikerer at det er en trykkforandring i de affekterte fasettleddene, og er assosiert med at det oppstår en bevegelse i leddet som tillater at væske går tilbake inn i selve fasettleddet – som dermed er med på å gjenopprette leddets funksjon. Forskning har vist at kiropraktisk leddbehandling er mer effektivt mot akutte nakkesmerter enn smertestillende – både på kort sikt og lang sikt.¹

– Vi kan hjelpe deg med nakkesmerter og nakkediagnoser

Kiropraktor Ole-Magnus Westengen

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi her i Oslo har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av nakkesmerter. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem. Vi er godt kjent med både sjeldnere og vanlige årsaker til vondt i nakken.

3. Skiveprolaps i nakken

Først er det viktig å få på det rene at et nakkeprolaps er en langt, langt sjeldnere årsak til nakkesmerter enn de to foregående punktene. Men den hører hjemme på listen allikevel. I mellom de syv nakkevirvlene finner vi myke mellomvirvelskiver. Oppgavene deres er å gi grunnlag for bevegelse i nakkevirvlene og absorbere støt.

– Kjernen kan sive ut gjennom den skadde ytterveggen

Mellomvirvelskivene består av to hovedkomponenter. En indre myk kjerne som heter nucleus pulposus – og en hardere yttervegg kalt annulus fibrosus. En skiveprolaps i nakken oppstår når skader i denne ytre veggen gjør at kjerneinnholdet kan sive ut – og potensielt legge trykk på spinalnervene. Dersom det oppstår rotaffeksjon (nerveavklemming) kan dette gi radierende smerter og symptomer ned i armen.

– Helhetlig tilnærming legger til rette for optimal tilheling

90% av nakkeprolaps responderer godt på konservativ behandling, ergonomiske forandringer og rehabiliteringsøvelser. Massasje, mobilisering, traksjon og intramuskulær akupunktur kan gi smertelindring og stimulere tilheling. I tillegg til dette har forskning også vist at personer med nakkeprolaps har godt av fysioterapi i form av nakkestabilitetstrening, DNF-trening (dype nakkefleksorer) og skulderøvelser.² ³ Våre fysioterapeuter kan hjelpe deg med å trene opp nakkefunksjonen igjen.

Tips 2: Tren opp nakken og skuldrene med pilatesbånd (trygt og effektivt)

Et pilatesbånd, også kjent som yogabånd, er en flat og elastisk treningsstrikk. Den er svært praktisk og brukes mye i rehabiliteringstrening ved skader i nakken og skuldrene. Grunnen til at den brukes mye i slik trening er at det er en veldig trygg og effektiv måte å trene på. Lenger ned i artikkelen viser vi deg et anbefalt treningsprogram med strikk. Du kan lese mer om, eller kjøpe, strikken her.

4. Artrose i nakken

Artrose betyr leddslitasje. Etterhvert som vi blir eldre er det relativt vanlig at det oppstår artrose i leddene våre – og da særlig i de vektbærende leddene. Med dette i tankene er det derfor vanligst å få artrose i den nederste delen av nakken (hvis man får det). Dòg er det slik at traumer, ulykker, fall og skader kan gi tidligere forekomst av artrose.

– Vondtklinikkene: Innen eliten på utredning, behandling og rehabilitering av nakkesmerter

Ved vår moderne klinikk Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo har vi spesialisert oss på en helhetlig tilnærming mot nakkesmerter. Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning og spesialtilpasset behandling i henhold til den funksjonelle undersøkelsen. Du skal alltid kunne kjenne deg trygg på at medarbeidere ved Vondtklinikkene og våre avdelinger alltid har høyest mulig fagkompetanse innen nakkeproblematikk.

 

Våre offentlige autoriserte klinikere (les mer om våre behandlere her) med videre utdanning og stadig faglige oppdateringer jobber alltid aktivt med å være i eliten når det kommer til utredning og behandling av nakkeplager. Vi har også sykemeldingsrett og henvisningsrett til bildediagnostikk, inkludert røngten, CT og MR undersøkelser, dersom dette skulle være medisinsk indisert.

5. Whiplash (nakkeslengproblematikk)

Mange tenker kun på bilulykker når vi snakker om whiplash – men sannheten er at man kan få det i en rekke andre situasjoner. Et relativt vanlig eksempel er fall på isen. I en slik situasjon, hvor beina plutselig flyr opp foran deg, og bakhodet treffer isen, så er det selvfølgelig også en betydelig akutt belastning på nakken.

– Store krefter involvert

Ofte er det betydelige krefter i spill når noen har fått nakkesleng. Hendelsen kan føre til muskelskader, muskelspenninger og forstrekninger. I visse tilfeller kan det også skade mellomvirvelskivene eller leddene. Alle som har vært i en bilulykke eller som har opplevd nakketraume bør oppsøke utredning og undersøkelse. Våre klinikere har også henvisningsrett til bildediagnostikk dersom dette er indisert.

Oppsummering: 5 vanlige årsaker til vondt i nakken

«- Her har vi gått gjennom fem vanlige årsaker til vondt i nakken. Noen av dem definitivt verre enn andre. Men poenget er dòg at man alltid må ta smerter og feilfunksjon på alvor – ellers har det en lei tendens til å forverre seg med tiden.»

Egentiltak, øvelser og trening mot nakkesmerter

 • Tips til egentiltak mot nakkeplager

 • Video med treningsøvelser for nakken og skuldrene

Vi treffer mange pasienter med både uvanlige og vanlige årsaker til vondt i nakken. Mange spør oss om tips til hva de kan gjøre selv for å bearbeide nakkeplagene. Den første vi gjerne gir er bruk av massasjeballer og skumrulle rettet inn mot muskulære spenninger. Triggerpunktballen kan brukes for å gi en dypvevseffekt mot muskelknuter i mellom skulderbladene og skulderbuen. I vårt moderne samfunn med høyt stressnivå anbefaler vi også andre avspenningsteknikker – som bruk av nakkehammock eller akupressurmatte. Sistnevnte kan da gjerne kombineres med at man jobber med avslappende pusteteknikker.

Tips 3: Jobb inn mot stramme muskler med massasjeball og skumrulle (lenken åpner i nytt vindu)

På bildet ovenfor ser du en skikkelig «selvhjelps-verktøykasse» bestående av en skumrulle og to massasjeballer. Massasjeballene er ideelle for å jobbe inn mot vonde og ømme muskelknuter – og skumrullen brukes gjerne mot større muskelområder (slik som lår og øvre rygg). Trykk på bildet eller her for å lese mer om settet.

Tips 4: Avspenning for rygg og nakke på akupressurmatte (lenken åpner i nytt vindu)

En akupressurmatte brukes, i likhet med nakkehammocken, for avspenning og muskelstimulering. Matten er utstyrt med et titalls massasjepunkter som jobber inn mot stramme muskler når du ligger ned på den. Det følger også med en nakkestøtte. Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om denne.

Vondtklinikkene: Moderne nakkebehandling med moderne rehabiliteringstrening

Ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo, samt våre andre avdelinger ved Vondtklinikkene (klinikkoversikt åpner i nytt leservindu), er vi opptatt av å oppnå langvarige forbedringer. Derfor er det så viktig med riktige og tilpassede øvelser for deg og din problematikk. Her, i videoen nedenfor, viser vår egen kiropraktor Alexander Andorff fram to treningsvideoer. Den første tar, som vi snakket om i starten av artikkelen, for seg å styrke grunnmuren til nakken – nemlig skuldrene og skulderbladene. Den andre videoen går mer på bevegelighet og fleksibilitet.

VIDEO 1: Styrkeøvelser for skuldrene med elastisk strikk

Som du ser er vi veldig glade i trening med elastisk strikk, da dette er en treningsform som gir mulighet for å isolere og trene flere muskelgrupper i skuldrene. Nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff fram et anbefalt styrkeprogram for nakke og skuldre med strikk.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal. På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

VIDEO 2: 8 Øvelser mot hjemmekontorplager i nakke og skuldre

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Våre dyktige behandlere ser fram i mot til å hjelpe deg! Hvis du ikke bor i Oslo kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse).

«- Husk at det ikke er anbefalt å bli gående med smerter. Ta heller kontakt med oss slik at vi kan hjelpe deg med å nyte en smertefri hverdag igjen.«

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor for å se ledige timer)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Kilder og Forskning

 1. Bronfort et al, 2012. Ann Intern Med . 2012 Jan 3;156(1 Pt 1):1-10. Spinal manipulation, medication, or home exercise with advice for acute and subacute neck pain: a randomized trial.
 2. Buyukturan et al, 2017. Cervical stability training with and without core stability training for patients with cervical disc herniation: A randomized, single-blind study. Eur J Pain . 2017 Nov;21(10):1678-1687.
 3. Jull et al, 2008. Clinical assessment of the deep cervical flexor muscles: the craniocervical flexion test. J Manipulative Physiol Ther . 2008 Sep;31(7):525-33.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *