Lateral Recess Stenose i Ryggen
Lateral Recess Stenose i Ryggen (Trange Nerveforhold)
Lateral recess stenose er en type av spinal stenose. Diagnosen innebærer trange nerveforhold på siden inni selve spinalkanalen. Diagnosen kan gi nerveavklemming, nervesmerter, muskelsvakhet, ryggsmerter og refererte ryggsmerter ned i beinet.
Spinal stenose innebærer altså at det er for trange forhold inne i spinalkanalen. Spinalkanalen er hulrommet inne i ryggraden – og går helt fra bakhodet ned gjennom hele ryggen til sakrum. I denne artikkelen skal vi se nærmere på lateral recess stenose – en type av spinal stenose som involverer området hvor spinalnerven går ut fra ryggen.
Mange definerer lateral recess stenose og foraminal stenose som samme tilstand (selv om de rammer litt forskjellige områder). Tilstanden er rammer primært sett personer over 65 år og er gjerne assosiert med aldersslitasje. Vi vil også gå gjennom råd vedrørende egentiltak, rehabiliteringsøvelser og fysikalsk behandling – slik at du kan oppnå best mulig rygghelse.
3 Typer av Spinal Stenose
[Figur 1: En illustrasjon som viser 3 forskjellige varianter av spinal stenose]
Lateral recess stenose: Nerven blir avklemt i det den skal gå ut av spinalkanalen.
Sentral spinal stenose: Nerveavklemming inne i den sentrale delen av spinalkanalen.
Foraminal stenose: Nerveavklemming lenger ut i området som kalles foramen intervertebrale.
Ryggsøylen vår består av 24 ryggvirvler. Syv nakkevirvler, tolv brystryggsvirvler og fem korsryggsvirvler. Spinalkanalen går altså gjennom hele ryggsøylen – og det er inne i denne at vi finner ryggmargen. Altså store deler av sentralnervesystemet vårt.
Normale plassforhold og god funksjon i spinalkanalen er essensielt for at vi skal kunne sende og motta nervesignaler fra og til hjernen. Hvis det oppstår trangere forhold kan dette resultere i symptomer og smerter. Under vanlige forhold har nervene god plass i spinalkanalen og mellom ryggvirvlene.
– Når Nervesignalene Ikke når Fram
Men dersom det er store degenerative forandringer (artrose, forkalkninger), skivebukninger/skiveprolaps eller fortykket bløtvev (ligamentum flavum, cyster), inne i spinalkanalen kan dette legge trykk på ryggmargen og spinalnervene. Avhengig av hvilken nerve som er påvirket kan dette gi grunnlag for ryggsmerter og beinsmerter, samt at beina oppleves svake. Hvis stenosen forekommer i nakken, noe som er langt sjeldnere, kan dette gi smerter videre ned i armen.
Symptomer ved Lateral Recess Stenose
Karakteristiske symptomer og kliniske tegn kan inkludere:¹
Strålende smerter fra korsryggen
Smerter i setet
Forverrede symptomer når du går
Muskelsvakhet i beinet
Nummenhet i beinet
Elektrisk iling ned beinet
– Vi kan hjelpe deg med Ryggsmerter og Ryggdiagnoser
Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi her i Oslo har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av ryggsmerter og spinal stenose. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å oppnå best mulig funksjon.
TIPS: Mot slutten av artikkelen kan du se treningsvideoer med øvelser vi anbefaler for å styrke ryggen på en tilpasset måte for deg med spinal stenose.
Diagnostering av Lateral Recess Spinal Stenose
Funksjonell undersøkelse
Bildediagnostisk utredning (hvis medisinsk indisert)
Ved en førstegangskonsultasjon hos kiropraktor eller fysioterapeut, så vil timen starte med en historietagning (anamnese). Her forteller pasienten om sine plager – og klinikeren stiller diagnostiske og relevante spørsmål. Med utgangspunkt i anamnesen vil terapeuten deretter utføre funksjonelle og kliniske tester.
– Offentlig henvisningsrett til røntgen, CT og MR
Dersom det foreligger mistanke om spinal stenose har våre kiropraktorer henvisningsrett til bildediagnostisk utredning. Vanligvis vil man, i slike tilfeller, henvise til røntgen eller MR undersøkelse for å kartlegge forholdene i spinalkanalen.
Behandling av Lateral Recess Stenose i Ryggen
Studier har vist at konservativ behandling av spinal stenose har like gode resultater som ryggoperasjon. Men da uten risikoene for komplikasjoner. Konklusjonen viser derfor til at fysikalsk behandling og rehabiliteringstrening bør være førstevalget når det kommer til behandling av spinal stenose. Våre fysioterapeuter har særegent god faglig kunnskap innenfor denne ryggdiagnosen – og kan hjelpe deg til å oppnå funksjonell og symptomatisk bedring.² Ta kontakt med oss eller en av våre andre klinikkavdelinger dersom du har spørsmål.
– Vondtklinikkene: Innen Eliten på Utredning, Behandling og Rehabilitering av Ryggsmerter
Ved vår moderne klinikk Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo har vi spesialisert oss på en helhetlig tilnærming mot ryggsmerter. Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning og spesialtilpasset behandling i henhold til den funksjonelle undersøkelsen. Du skal altid kunne kjenne deg trygg på at medarbeidere ved Vondtklinikkene og våre avdelinger alltid har høyest mulig fagkompetanse innen ryggproblematikk.
Våre offentlige autoriserte klinikere (les mer om våre behandlere her) med videre utdanning og stadig faglige oppdateringer jobber alltid aktivt med å være i eliten når det kommer til utredning og behandling av ryggplager. Vi har også sykemeldingsrett og henvisningsrett til bildediagnostikk, inkludert røngten, CT og MR undersøkelser, dersom dette skulle være medisinsk indisert.
Fysikalsk Behandling av Spinal Stenose
Konservativ og symptomlindrende behandling av spinal stenose innebærer gjerne en kombinasjon av forskjellige behandlingsteknikker. Disse kan inkludere:
Leddmobilisering
Traksjonsbehandling (spinal dekompresjonsteknikker)
Muskulære teknikker og massasje
Triggerpunktterapi
Strekkteknikker
Laserterapi
Senevevsbehandling (IASTM / Graston)
Formålet med behandlingen vil være å forbedre bevegeligheten og funksjonen i ryggen. Mange med spinal stenose opplever god symptomlindring og funksjonell bedring ved bruk av fysikalsk behandling og rehabiliteringsterapi. For mange hjelper det også til å utsette eller unngå operasjon.²
Oppsummering
«- Trange nerveforhold i spinalkanalen må man alltid ta på det ytterste alvor. Symptomene kan starte som vedvarende ryggsmerter som sprer seg ned mot setet og beina. I tillegg til dette kan man oppleve at smertene forverres når man går – og at man må ta pauser. Spinal stenose responderer ofte godt på konservativ behandling og rehabiliteringsterapi, men det er bedre resultater dersom man ikke venter altfor lenge med å ta tak i problemet.»
Egentiltak, Øvelser og Trening mot Spinal Stenose
Tips til egentiltak mot smerter i korsryggen
Video med treningsøvelser for korsryggen
Flere av våre pasienter spør våre kiropraktorer og fysioterapeut om egentiltak de kan benytte hvis de har spinal stenose og ryggsmerter. To anbefalinger vi gjerne gir er bruk av massasjeballer, rettet inn mot muskulære spenninger, og bruk av reseptfrie smertelindrende salver – slik som varmebalsam, arnicagel og kuldeterapigel (lenkene åpner i et nytt leservindu).
Tips 1: Massasjeballer (lenken åpner i nytt vindu)
På bildet ovenfor kan se et vanlig sett med massasjeballer i forskjellige størrelser. De ulike størrelsene er for at det skal bli lettere å bruke på visse muskler som ellers kan være vanskelige å komme til. Du kan lese mer om produktet her eller via lenken ovenfor.
Tips 2: Biofrost kryoterapi (lenken åpner i nytt vindu)
På bildet ovenfor ser du en roll-on med reseptfri kryoterapi. Et smertelindrende og naturlig produkt som kan benyttes mot både muskelsmerter og leddsmerter. Mange melder om at de kan kutte ned på forbruket av smertestillende etter å ha begynt med denne istedenfor. Du kan lese mer om produktet her eller via lenken ovenfor.
– Vondtklinikkene: Moderne Ryggbehandling med Moderne Ryggtrening
Ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo, samt våre andre avdelinger ved Vondtklinikkene (klinikkoversikt åpner i nytt leservindu), er vi opptatt av å oppnå best mulige resultater. Derfor er det så viktig med smart trening – altså riktige og tilpassede øvelser for deg og din problematikk. Her, i videoene nedenfor, viser vår egen kiropraktor Alexander Andorff fram to treningsprogram for å styrke ryggen og gjøre den mykere på en tilpasset måte for pasienter med spinal stenose.
VIDEO 1: 5 Tøyeøvelser mot Spinal Stenose
Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).
På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.
VIDEO 2: 5 Tilpassede Styrkeøvelser mot Spinal Stenose
Vi foreslår at du forsøker å gjøre treningsprogrammene 2-4 ganger i uken. På styrkeøvelsen er det foreslått at man utfører 6-10 repetisjoner over 3 sett pr øvelse.
Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?
Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du skal kunne finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i Oslo kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse).
«- Våre klinikere er her for å hjelpe deg med dine ryggplager. Spinal stenose er en tilstand man alltid må ta på alvor.«
Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.
(klikk på bildet ovenfor for å se ledige timer)
Telefon: 62 80 90 30
Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com
Med de beste ønsker om god helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Kilder og Forskning:
- Wu et al, 2022. Lumbar Spinal Stenosis. StatPearls – PubMed.
- Supervised physical therapy versus surgery for patients with lumbar spinal stenosis: a propensity score-matched analysis. BMC Musculoskelet Disord . 2022 Jul 11;23(1):658.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!