Vondt i Lysken: Årsaker, Behandling og Øvelser

Vondt i Lysken: Årsaker, Behandling og Øvelser

Vondt i lysken innebærer lyskesmerter i området på framsiden og innsiden av hoften din. I denne guiden vil vi snakke mer om årsaker, behandling, egentiltak og gode øvelser mot lyskesmerter.

Den vanligste årsaken til lyskesmerter stammer fra nærliggende muskler og sener. Men i visse tilfeller kan smertene også skyldes hoften, bekkenet og/eller ryggen. Men, som sagt, så er stramme muskler og seneskader ofte involvert – og da gjerne også iliopsoas (kjent som hoftebøyeren).

 

– 5 Hovedmuskler i Lysken

(Figur 1: Oversikt over de 5 hovedmusklene i lyskeregionen)

Lyskeområdet består av fem hovedmuskler som samarbeider om å bevege beinet ditt. Disse heter:

 1. Adduktor brevis
 2. Adduktor longus
 3. Adduktor magnus
 4. Gracilis
 5. Pectineus

I tillegg til disse fem kan også musculus iliopsoas og lårmusklene bidra til lyskeplager. Muskelsmerter i lysken oppstår vanligvis grunnet en plutselig overbelastning eller gradvis feilbelastning over tid. Lyskestrekk er en av de aller vanligste idrettsskadene.

 

– Vi kan hjelpe deg med lyskesmerter og idrettsskader

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi her i Oslo har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av lyskesmerter og idrettsskader. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

 

 

TIPS: Mot slutten av artikkelen kan du se en treningsvideo med øvelser vi anbefaler mot lyskestrekk og lyskesmerter. Her vil du blant annet se hvorfor vi anbefaler bruk av minibånd ved rehabilitering av lyskeskader (lenken åpner i nytt vindu).

 

I denne artikkelen vil du kunne lære mer om:

 1. Årsaker til Lyskesmerter

  + Muskelstrekk og Muskelskader
  + Seneskader og Senebetennelse (Adduktor tendinopati)
  + Refererte Smerter fra Korsrygg, Bekken eller Hofte

 2. Behandling og Rehabiliteringstrening mot Vondt i Lysken
 3. Egentiltak og Øvelser mot Lyskestrekk

 

1. Årsaker til Lyskesmerter

 • Muskelstrekk og muskelskader
 • Seneskader og senebetennelse
 • Refererte smerter fra korsrygg, bekken eller hofte
 • Sjeldne årsaker: Nyrestein, brokk eller lumbal skiveprolaps

La oss se litt nærmere på hva noen av de vanligste årsakene til lyskesmerter er. Igjen ønsker vi å understreke at de aller fleste tilfeller av vondt i lysken skyldes feilfunksjon og strekkskader i nærliggende muskler og sener.

 

Lyskesmerter og muskelstrekk

(Figur 2: Oversikt over skadevev)

(Bilde: Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi)

Noen ganger kan det være lett å skyve ting unna med frasen «det er bare muskulært». Men, sannheten er, at redusert funksjon i muskler og ledd vil påvirke vår belastningsevne, smerter i hverdagen og hvordan vi beveger oss. Med andre ord kan dårlig muskelhelse påvirke oss negativt både fysisk og psykisk.

 

– En strekk innebærer ofte rifter og forkortede muskelfibre

Dersom det oppstår en muskelstrekk kan det forekomme skader på muskel- og senefibre (se figur 2 ovenfor). Dette kalles skadevev. I dette stadiet vil området ha økt smertesensitivitet, samt ha dårligere funksjonsevne. Hvis vi ikke tar hensyn til slike skader kan det hende at vevet ikke tilheler seg ordentlig – som igjen gir grunnlag for vedvarende plager og risiko for langvarig vondt i lysken. Et godt eksempel her kan være fotballspillere som opplever gjentatte episoder av lyskestrekk og må gi seg med idretten.

 

Muskelsmerter fra adduktor longus, brevis, gracilis og pectineus

Som du ser av ovenstående kan flere av lyskemusklene referere smerter mot lysken og øvre del av låret. Avhengig av hvor smertene dine sitter vil klinikeren kunne bruke denne informasjonen, sammen med funksjonelle tester, for å lokalisere problemområdene dine.

 

Muskelsmerter fra adduktor magnus

Adduktor magnus kan ofte gi smerter over et større område – som vist i illustrasjonen ovenfor.

 

– Skadevev kan behandles

Det finnes flere måter å bryte ned skadevev og stimulere tilheling. Her kan man blant annet bruke muskulære teknikker, IASTM (senevevsverktøy), intramuskulær nålebehandling, trykkbølgebehandling, laserterapi og rehabiliteringsøvelser. Våre klinikere vil kunne hjelpe deg hele veien fra klinisk utredning, videre til aktiv behandling og rehabiliteringsøvelser.

 

– Større forskningsstudier har vist at trykkbølgebehandling har dokumentert positiv lindrende effekt mot lyskeplager og symfysesmerter blant idrettsutøvere – og vist at behandlingen gjør at de kan komme raskere til i spill.¹ Vi innehar toppmoderne trykkbølgeapparat dersom du trenger denne typen behandling mot dine lyskesmerter.

 

Seneskader og Senebetennelser

(Figur 3: Adduktor tendinopati smertemønster)

En tendinopati betyr feilfunksjon i sener. Seneproblematikk kan videre, mer spesifikt, deles inn i tendinitt (senebetennelse) og tendinose (seneskade). Adduktor tendinopati innebærer senevevsproblematikk i området inn mot lysken hvor adduktormuskulaturen fester til framsiden av bekkenet. Som vist i bildet over (figur 3) kan adduktor tendinopati, i tillegg til å gi lyskesmerter, og bidra til korsryggsmerter. Nok et eksempel på hvor viktig det er med god funksjon i muskler, sener og ledd.

 

Våre klinikere vil ved hjelp av funksjonelle og kliniske tester undersøke hvilke anatomiske områder som er involvert i dine plager. Funnene der, blant annet hvilke muskler og sener som er dysfunksjonelle, vil gi grunnlag for behandlingsoppsettet og rehabiliteringsterapien.

 

– Innen Eliten på Utredning og Behandling av Lyske og Symfyseplager

Ved vår moderne klinikk Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo har vi spesialisert oss på en helhetlig tilnærming mot lyskesmerter. Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning og spesialtilpasset behandling i henhold til den funksjonelle undersøkelsen. Du skal altid kunne kjenne deg trygg på at medarbeidere ved Vondtklinikkene og våre avdelinger alltid har høyest mulig fagkompetanse innen lyskeproblematikk.

 

Våre offentlige autoriserte klinikere (les mer om våre behandlere her) med videre utdanning og stadig faglige oppdateringer jobber alltid aktivt med å være i eliten når det kommer til utredning og behandling av lyskeplager. Vi har også sykemeldingsrett og henvisningsrett til bildediagnostikk, inkludert MR undersøkelser, dersom dette skulle være medisinsk indisert.

 

Refererte smerter til lysken fra rygg, bekken og/eller hofte

I visse tilfeller kan feilfunksjon i muskulatur og redusert leddbevegelighet (ofte kalt låsninger) i korsryggen, bekkenet og hoften gi refererte smerter fram mot lysken. Dette gjelder blant annet musculus quadratus lumborum som er lokalisert i korsryggen (se illustrasjonen ovenfor). Slike feilfunksjoner vil kunne avdekkes av våre klinikere ved kliniske og funksjonelle undersøkelser.

 

Sjeldne årsaker: Nyrestein, brokk eller lumbal skiveprolaps

Andre årsaker som kan gi lyskesmerter inkluderer nyrestein, brokk og lumbal skiveprolaps. Nyrestein vil ofte kunne skilles fra funksjonelle årsaker ved at smertene kan være veldig intense. Et brokk innebærer at en del av for eksempel tarmene skyver ut og gjennom et område hvor det ikke skal være. Det er sjeldent at prolaps i korsryggen gir grunnlag for lyskesmerter, men hvis det gjør det skyldes det vanligvis påvirkning av L3-nerveroten (tredje lumbale nerveroten i lavryggen).

 

2. Behandling og Rehabilitering av Lyskesmerter

 • Kartlegging av Årsaker
 • Trykkbølgebehandling og intramuskulær akupunktur kan være effektivt
 • Helhetlig og Moderne Tilnærming
 • Behandling av Muskler, Sener, Nerver og Ledd

For å forhindre gjentagende lyskeplager og smerter er det viktig med en grundig funksjonell undersøkelse. Her vil våre offentlig autoriserte klinikere undersøke bevegelighet i ledd, muskulær testing og senefunksjon. Det vil også undersøkes og testes for nervetensjon og nerveirritasjon.

 

Behandlingen vil tilpasses i henhold til de kliniske funnene man gjør i førstegangsundersøkelsen. Det er også disse funnene som legger til rette for hvilke behandlingsmodaliteter man velger å benytte seg av. Dòg kan du alltid være sikker på at vi vil behandle dine plager med en helhetlig og moderne tilnærming. I tillegg til at du også vil få hjelp med spesifikke rehabiliteringsøvelser.

 

For å få best mulig effekt av behandlingen kombinerer vi gjerne flere ulike behandlingsmodaliteter. Dette kan blant annet inkludere:

 • Fysioterapi
 • Fysikalsk behandling
 • Idrettsmassasje
 • Intramuskulær akupunktur (IMS / tørrnåling)
 • Laserterapi
 • Leddmobilisering
 • Massasje og muskelarbeid
 • Moderne kiropraktorbehandling
 • Senevevsbehandling (IASTM)
 • Triggerpunktsbehandling
 • Trykkbølgebehandling

 

– Riktig behandlingsverktøy for jobben

Våre klinikere innehar kompetanse innen bruken av intramuskulær akupunktur, triggerpunktbehandling, trykkbølgebehandling og laserterapi. Som nevnt tidligere i artikkelen har bruk av trykkbølgebehandling mot seneskader i lysken, inkludert adduktortendinopati, dokumentert god virkning.¹

 

Bruk av senevevsverktøy (IASTM) mot lårmusklene og senene, gjerne i kombinasjon med intramuskulær akupunktur, kan også være effektivt. For oss er det viktig at vi treffer godt inn mot de affekterte feilfunksjonene. Vi gjør dòg oppmerksom på at skader i senefibre og muskelfibre kan kreve lenger behandlingstid enn for eksempel vanlige muskelspenninger.

 

«Vår klinikk innehar toppmoderne, terapeutiske laserapparater og trykkbølgeapparat»

 

3. Egentiltak, Øvelser og Trening mot Lyskestrekk

 • Tips til Egentiltak mot Lyskesmerter

 • Video med Treningsøvelser mot Vondt i Fotbuene

I denne delen av artikkelen går vi gjennom noen anbefalte egentiltak og øvelser. Vi hopper rett til en anbefaling vi ofte gjør når det kommer til rehabilitering av lyskeplager – og det er å investere i minibånd-strikker (les mer om de via lenken her). For det kan nemlig være vanskelig å isolere og trene de riktige musklene når det kommer til lyskeplager, men med disse strikkene blir det langt enklere og mer effektivt.

 

Tips: Fullstendig sett med minibånd-strikker (lenken åpner i nytt vindu)

Et minibånd-sett består gjerne av fem minibånd i forskjellige styrker. Ved lyskesmerter skal du da starte med den letteste styrken og jobbe deg gradvis opp i styrke. I videoen nedenfor kan du se et treningsprogram som kan være godt egnet for deg hvis du plages med lysken.

 

– Moderne Behandling med Moderne Trening

Ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo, samt våre andre avdelinger ved Vondtklinikkene(klinikkoversikt åpner i nytt leservindu), er vi opptatt av å oppnå langvarige forbedringer. Derfor er det så viktig med smart trening – altså riktige og tilpassede øvelser for deg og din problematikk. Her, i videoen nedenfor, viser vår egen kiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram som egner seg for deg med lyskeplager.

 

VIDEO: 5 Øvelser mot Lyskestrekk

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i Oslo kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse).

 

«- Gjentagende og kroniske lyskesmerter kan føre til at vi beveger oss mindre og må kutte ut ting vi liker å drive med (slik som fotball og annen idrett). Nettopp derfor er det så viktig å ta tak i plagene sine og få de utredet og behandlet!«

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor for å se ledige timer)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Kilder og Forskning:
 1. Schöberl et al, 2017. Non-surgical treatment of pubic overload and groin pain in amateur football players: a prospective double-blinded randomised controlled study. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc . 2017 Jun;25(6):1958-1966.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *