En Guide om Tørrnåling (Intramuskulær Akupunktur / IMS)

En Guide om Tørrnåling (Intramuskulær Akupunktur / IMS)

Tørrnåling er en terapeutisk behandlingsmetode som benyttes for å lindre muskelsmerter, redusere spenninger og forbedre funksjon.

Denne behandlingsteknikken innebærer innsettelse av en nål i myofasciale triggerpunkter – som er muskelknuter (muskelspenninger) som kan være svært sensitive og vonde å ta på. Nålene settes av offentlig autorisert helsepersonell – vanligvis fysioterapeuter eller kiropraktorer. Meta-analyser, den sterkeste formen for forskning, antyder at tørrnåling kan være effektiv for behandling av akutte og kroniske smerter i bevegelsesapparatet.¹

 

Behandlingsformen er også kjent som:

 • Intramuskulær stimulering
 • Intramuskulær akupunktur
 • Tørrnåling av triggerpunkt
 • Myofasciell tørrnåling

 

Formålene med Behandlingen

Tørrnåling er en behandlingsform som involverer innsettelse av tynne, steriliserte, korte nåler i rustfritt stål i hud og muskler ved spesifikke triggerpunkter og muskelknuter. Dette fører ofte til en muskelrykningsrespons og en fysiologisk respons som hjelper med å lindre symptomene.

 

Tørrnåling utføres blant annet for å behandle og lindre:

Triggerpunkter er assosiert med økt innhold av melkesyre og acetylkolin. Blant annet grunnet at muskelpunkter er sammentrukkede og har redusert tilgang på sirkulasjon og næringsstoffer. Sistnevnte er en nevrosender som vanligvis stimulerer muskelsammentrekninger. Et triggerpunkt karakteriseres av et stramtsittende og sammentrukket bånd inni muskelen.

 

– Forkortede muskelfibre og redusert tilgang på næringsstoffer

Dette båndet kan utvikles som en slags naturlig beskyttelsesmekanisme i respons på skader, gjentakende bevegelser eller statisk kroppsholdning. Disse båndene blir gradvis til muskelknuter og skadevev med redusert funksjon. Smerter fra triggerpunkter antas å forårsakes av redusert blodforsyning, som fører til hypoksi (mangel på oksygen) inni triggerpunktet. Etterhvert som tilstanden i muskelen blir verre – så blir den også gradvis mer smertesensitiv.

 

Tørrnåling

 • Nålene plasseres inn i eller nærme triggerpunktene
 • Brukes for å lindre smerter og for å stimulere tilheling
 • En nevrofysiologisk effekt fører til at området sender mindre smertesignaler

 

Slik Fungerer Det

Til forskjell fra uthulede nåler som sprøyter inn medisin (noen ganger kjennetegnet som «våte» nåler) benytter denne behandlingen solide, sterile nåler som ikke inneholder noe (altså «tørre»). Nålene plasseres direkte inn i eller i direkte nærhet av muskelknutene. Ofte er triggerpunktet i nærheten av stedet du har vondt – selv om smertene noen ganger kan utstråle til andre steder i kroppen. For eksempel kan et triggerpunkt i nakkeovergangen din forårsake smerter ut i skulderen og overarmen.

 

– Vondtklinikkene: Vi kan hjelpe deg med dine plager!

Kiropraktor Ole-Magnus Westengen

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi her i Oslo har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

 

 

Hvordan Tørrnåling Fungerer

 • Stimulerer en lokal rykningsbevegelse (twitch). Som er en ufrivillig reflekssammentrekning av muskelfibre i et stramt bånd. Dette utløser en fysiologisk respons som har en analgesisk (smertelindrende) effekt.
 • Stimulerer tilheling. Å benytte intramuskulær akupunktur kan stimulere vevsreparasjon og økt gjenoppbygging i dagene etter behandlingen.

En systematisk undersøkelse som ble publisert i Journal of Physical Medicine and Rehabilitation i 2018 gjennomgikk 11 studier, og fant ut at tørrnåling tilbyr fordeler som reduserte smertenivåer, økt bevegelighetsevne og bedre livskvalitet hos mennesker med myofascielle smerter i korsryggen.²

 

Underveis i Behandlingen

Enkelte terapeuter forteller deg hva de gjør mens de utfører behandlingen, mens andre beskriver den i forkant. Du anbefales å spørre spørsmål når som helst i prosessen om du ønsker å forstå den bedre.

 

De vanligste tørrnålingsteknikkene inkluderer:
 • Overflatemessig tørrnåling: Nålen settes inn i huden rett over et triggerpunkt bare 5 millimeter (mm) til 10 mm inn i huden.
 • Stemplingsteknikken (også kalt spurvenåling): Denne metoden innebærer rask innsetting av nåler i triggerpunktene. Nålen treffer triggerpunktet, men forblir ikke i området i lengre tid.
 • Tørrnåling uten triggerpunkter: Istedenfor å sette nålene direkte inn i triggerpunktene plasserer denne teknikken nålene i muskelvevet rundt knuten istedenfor.

I løpet av behandlingen kan du muligens oppleve muskelømhet, muskelrykninger og/eller verking. Disse opplevelsene ansees som et godt tegn på at musklene dine responderer på behandlingen. Derimot skal ikke behandlingen være smertefull å gjennomgå. Gi beskjed til terapeuten din om du opplever ubehag eller føler deg ør. Klinikeren vil da trekke ut nålene – og området vil roe seg.

 

Råd til Etter Behandling med Nåler

Etter en tørrnålingsbehandling er det viktig å få i seg ekstra vann. Det er vanlig å oppleve at musklene kjennes noe ømme og verkende ut i timene etter behandlingen. Andre kan oppleve det som direkte lindrende. Dette varierer. Ømheten i musklene kan ofte forverres om morgenen etter behandlingen din, men bør forsvinne innen et par dager. Blåmerkedannelse kan i visse tilfeller oppstå og vare i noen uker. Klinikeren vil alltid forsøke å tilpasse behandlingsintensiteten i henhold til dine plager.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i Oslo kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse).

 

«- Nålebehandling kan være et særdeles nyttig verktøy i behandlingen av muskelsmerter og andre typer av smerter. Alle våre klinikere er trent innen denne behandlingsteknikken.«

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor for å se ledige timer)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Kilder og Forskning
 1. Sánchez-Infante et al, 2021. Is Dry Needling Applied by Physical Therapists Effective for Pain in Musculoskeletal Conditions? A Systematic Review and Meta-Analysis. Phys Ther . 2021 Mar 3;101(3):pzab070.
 2. Liu et al, 2018. Evidence for Dry Needling in the Management of Myofascial Trigger Points Associated With Low Back Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Arch Phys Med Rehabil . 2018 Jan;99(1):144-152.e2.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *