10 Fakta om Fibromyalgi du bør Kjenne til

10 Fakta om Fibromyalgi du bør Kjenne til

Fibromyalgi er et kronisk smertesyndrom med nevrologiske og revmatologiske symptomer. I denne artikkelen ser vi nærmere på 10 fakta om fibromyalgi.

Fibromyalgi kan gi grunnlag for en lang rekke ulike symptomer og smertepresentasjoner. Hvis du eller noen du kjenner er rammet av fibromyalgi, så er dette 10 fakta du bør kjenne til.

 

1. Karakteristisk Sett gir det Vidstrakte Muskelsmerter og Muskelømhet

Fibromyalgi gir ikke vanligvis leddbetennelse og leddnedbrytning – slik som ved for eksempel revmatisk artritt. Symptomene er ofte kjennetegnet ved vedvarende smerter og ømhet i musklene, og da ofte i nakke, skuldre, rygg og bekkenregionen. Men det kan også ramme andre områder. Fibromyalgikriteriene, først grunnlagt av American College of Rheumatology i 1990, viste til følgende funn for å bli diagnostisert med tilstanden:

  • En historikk med smerter i alle fire kvadranter av kroppen (men ikke nødvendigvis samtidig)
  • Varighet i over tre måneder
  • Smerter ved trykk på 11 av 18 muskelpunkter

Det har skjedd mye siden 1990 og vi vet nå at fibromyalgi er et mye mer komplekst smertesyndrom enn det man trodde på den tiden. Blant annet basert på at det ofte involverer andre symptomer også.

 

2. Kan Være en Primærtilstand eller en Sekundærtilstand

Fibromyalgi kan oppstå som en primærtilstand – eller som en sekundærtilstand assosiert med andre revmatiske sykdommer. Det er nemlig fullt mulig å ha både fibromyalgi og andre former for revmatisme samtidig. Pasienter med revmatisk artritt, systemisk lupus eller ankyloserende spondylitt (også kjent som Bekhterevs) har høyere risiko for å bli rammet av fibromyalgi. Pasienter med begge tilstandene kan ofte havne i en litt uavklart situasjon hvor de kanskje bare ender opp med en av diagnosene, selv om de faktisk har begge to.

 

Tips: Varmebalsamkryogel og arnicagel er alle populære reseptfrie egentiltak som kan bidra til å desensitivisere smertefulle områder. Kremen eller gelen masseres inn mot det smertefulle muskelområdet.

 

3. Fibromyalgi Blir Ofte Ikke Diagnostisert

Mange med fibromyalgi kan gå i lang, lang tid før de får diagnosen. For noen er det snakk om flere år – og man estimerer også at mange ikke blir diagnostisert i det hele tatt. I følge amerikanske tall fra National Fibromyalgia Association tar det gjennomsnittlig 5 år før man blir diagnostisert med tilstanden. Vi kan ikke være 100% sikre på om det er de samme tallene i Norge.

 

4. 90% av Personer med Fibromyalgi er Påvirket av Søvnproblemer og Fatigue

Fatigue og søvnproblemer er betydelige karakteristikker assosiert med det kroniske smertesyndromet fibromyalgi. Vi vet videre at dårlig søvnkvalitet og søvnmangel kan gi andre problemer – slik som kognitive forstyrrelser som påvirker hukommelse, energi og gir hjernetåke.

 

5. Fibromyalgi er Tilknyttet en Lang Rekke Symptomer og Problemstillinger

Vi mener det virkelig når vi sier at fibromyalgi er en kompleks og variert diagnose. Det er nemlig slik at fibromyalgi er assosiert med en lang rekke symptomer som kan først virke som at det er ‘separate problemer’, men som ofte er tilknyttet. Forutenom de mest kjente symptomene som muskelsmerter, leddstivhet, fatigue og trykkømhet, så er det mange med fibromyalgi som også rammes av:

  • Hodepine
  • Irritabel tarm og/eller IBS
  • Hukommelsessvikt
  • TMD syndrom
  • Bekkensmerter
  • Lydsensitivitet
  • Lyssensitivitet
  • Temperatursensitivitet
  • Værsensitivitet
  • Rastløse Bein Syndrom (RLS)
  • Depresjon og Angst

 

6. Fibromyalgi har (naturlig nok) Psykisk og Mental Påvirkning

American College of Rheumatology viser til en studie hvor 307 pasienter med fibromyalgi ble fulgt over en 11-års periode. Studien viste til at nærmere en tredjedel var plaget med betydelige psykiske påvirkninger – og at dette var pasientgruppen som også hadde mest smerter. En annen tredjedel viste mild psykisk påvirkning og moderate smerter. Den siste pasientgruppen hadde et mildere smertebilde, men moderate psykologiske symptomer.

 

TIPS: Mot slutten av artikkelen kan du se en treningsvideo med øvelser vi anbefaler mot muskulære smerter i kroppen.

 

– Vondtklinikkene: Vi kan hjelpe deg med smerter i muskler, sener, nerver og ledd!

Kiropraktor Ole-Magnus Westengen

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi her i Oslo har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av komplekse smertesituasjoner. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å lindre dem og bli kvitt dem på best mulig måte.

 

 

7. Fibromyalgi Kommer i Mange Utgaver og med Forskjellige Symptomer

Siden fibromyalgi kan ramme på et så vidt spekter – så er det ikke slik at smertesyndromet er identisk hos hver pasient. Her spekuleres det i om det egentlig finnes undergrupper innen fibromyalgi som vi ikke kjenner til enda. Det er slettes ikke utenkelig at man, med mer forskning på området, vil avdekke slike variasjoner. Men inntil man finner ut av hva som er årsaken til fibromyalgi – så vil denne symptomvariasjonen fra pasient til pasient være en del av mysteriet.

 

8. Fibromyalgi kan Være Vanskelig å Diagnostisere

Fibromyalgi har ikke spesifikke biokjemiske markører som slår ut på blodprøver eller lignende. Grunnet dette blir ofte utredningen først rettet mot andre revmatiske diagnoser som faktisk har utslag på slike prøver. Deretter, basert på smertehistorikken, tenderpunkter, søvnproblematikk, tarmproblematikk og andre faktorer blir diagnosen stilt. Men det kan som sagt være en krevende prosess.

 

9. Muskelspenninger Spiller en Sentral Rolle i Fibromyalgi

Pasienter med fibromyalgi har ofte en veldig høy og vedvarende aktivitet i muskulaturen. Selv i hvile. Man spekulerer i om dette er med på å gi grunnlag for det vi kaller en smertesirkel – altså en sirkel av smerte det er vanskelig å komme seg ut av. La oss bruke TMD smertesirkelen som et eksempel på hvordan større andeler av musklene til en fibromyalgipasient har det:

  1. Musklene trekker seg sammen og blir kortere (grunnet fibromyalgi)
  2. Dette medfører redusert blodtilførsel
  3. Kjemiske forandringer og melkesyre oppstår i muskelen
  4. Grunnet manglende oksygen og sirkulasjon går muskelen i spasme (sammentrekning)
  5. Smertesignaler sendes til hjernen – som svarer med å trekke muskelen samme igjen
  6. Sirkelen starter på nytt

Nettopp derfor er det så viktig med daglige avspenningsteknikker – gjerne på akupressurmatte – for å bryte denne vonde sirkelen. Fysikalske behandlingsteknikker, gjerne med en kombinasjon av flere teknikker (laser, massasje, nålebehandling), er også til å anbefale. Nakkestrekker (nakkehammock) og bruk av massasjeballer (triggerpunktballer) kan også være fordelaktig for mange. Triggerpunktballer brukes ved at man lar ballen jobbe inn mot ømme og anspente muskler.

 

Tips: Akupressurmatte med nakkepute (lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om hvordan en akupressurmatte fungerer. Vi anbefaler 10-20 minutters daglig bruk.

 

10. Kvinner Rammes Oftere av Fibromyalgi enn Menn

Fibromyalgi rammer kvinner oftere enn menn. Studier har vist at diagnosen er cirka 10 ganger så vanlig blant kvinner.¹ Man er ikke sikker på hvorfor det er slik, men man føler jo at dersom man fant ut av det ville man vært et steg nærmere å løse gåten om fibromyalgi.

 

 

Vondtklinikkene: Moderne Utredning, Behandling og Rehabilitering av Komplekse Smerter

Ved vår moderne klinikk Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo har vi spesialisert oss på en helhetlig tilnærming mot komplekse smerter. Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning og spesialtilpasset behandling i henhold til den funksjonelle undersøkelsen. Du skal altid kunne kjenne deg trygg på at medarbeidere ved Vondtklinikkene og våre avdelinger alltid har høyest mulig fagkompetanse.

 

Våre offentlige autoriserte klinikere (les mer om våre behandlere her) med videre utdanning og stadig faglige oppdateringer jobber alltid aktivt med å være i eliten når det kommer til utredning, behandling og rehabilitering. Vi har også sykemeldingsrett og henvisningsrett til bildediagnostikk, inkludert røngten, CT og MR undersøkelser, dersom dette skulle være medisinsk indisert.

 

Avspenning: Øvelser mot Muskelspenninger i Kroppen

  • Video med treningsøvelser for å redusere spenninger

Vi vet at muskulære spenninger og muskelsmerter spiller en større negativ rolle innenfor fibromyalgi. Det er også med grunnlag i dette at vi tidligere ga anbefalingen om å forsøke bruk av akupressurmatte med akupressurpute og/eller triggerpunktball. Så lite som 10 til 20 minutters daglig bruk av akupressurmatte (og akupressurnakkepute) kan utgjøre en større forskjell – og vi får mange gode tilbakemeldinger. Selv om det selvfølgelig ikke fungerer like bra for alle, dessverre.

 

Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi: Grundig Utredning, Moderne Behandling med Evidensbasert Rehabiliteringstrening

Ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo, samt våre andre avdelinger ved Vondtklinikkene (klinikkoversikt åpner i nytt leservindu), er vi opptatt av å oppnå langvarige forbedringer og lære våre pasienter om best mulige øvelser tilpasset akkurat dem. Her, i videoen nedenfor, viser vår egen kiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram som først ble utviklet for pasienter med betydelig nakkeartrose. Etterhvert fant vi ut at programmet også er yndet for fibromyalgipasienter grunnet effekten på nakken, skuldre og skulderblader. Styrken ligger i at programmet er både skånsomt og tilpasset. Vi foreslår at du forsøker å gjøre det 2-3 ganger i uken.

 

VIDEO: 6 Øvelser mot Nakkeartrose

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i Oslo kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse).

 

«- Vi er alltid her for å gjøre vårt aller ytterste for deg. Slik at du kan oppnå dine mål om funksjonell og symptomatisk forbedring.«

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor for å se ledige timer)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Kilder og Forskning:
  1. Yunus et al, 2002. Gender differences in fibromyalgia and other related syndromes. J Gend Specif Med . 2002 Mar-Apr;5(2):42-7.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *