Vondt i Halebeinet (Coccydynia)

Vondt i Halebeinet (Coccydynia)

Rammet av smerter i halebeinet? Her vil du lære mer om årsaker til vondt i halebeinet, samt hvilke øvelser og behandlinger som kan hjelpe deg.

 

Halebeinsmerter, også kjent som coccydynia, kan virkelig gå hardt utover hverdagen grunnet at det kan gjøre sitting til din verste fiende. Smertene kan variere noe, men er som regel verst når det foreligger trykk mot halebeinet og bekkenet. Tilstanden er mye mer vanlig blant kvinner enn menn. Mange opplever også forverring i smertene ved toalettbesøk eller seksuelt samleie.

 

Men det er heldigvis hjelp å få. Studier har vist at 90% av tilfeller med halebeinsmerter blir bedre med konservativ behandling og tilpassede øvelser (1). Ved våre klinikker (Vondtklinikkene) i Oslo og Viken jobber vi stadig med å forbedre oss og fortjene vår plass i eliten innen faglig kompetanse på bekken og halebeinsproblematikk. Hos oss skal du kjenne deg trygg og ivaretatt. Våre behandlere innehar omfattende kunnskap og rettigheter (slik som henvisning til bildediagnostikk og sykmeldingsrett) til bruk ved behandling og utredning av halebeinsmerter.

 

 

Godt tips: Mot slutten av artikkelen viser vi fram en treningsvideo med øvelser som kan være gunstige for deg som er rammet av halebeinsmerter. Vi snakker også om nyttige egentiltak som kan redusere overbelastningen mot halebeinet – slik som ergonomiske halebeinsputer (lenken åpner i nytt vindu).

 

I denne artikkelen vil du lære mer om:

  • Hva er Coccydynia?
  • Anatomi: Hvor og hva er Halebeinet?
  • Årsaker til Smerter i Halebeinet

+ Refererte Smerter fra Bekkenleddet

+ Muskelknuter i Setet kan gi Halebeinsmerter

1. Triggerpunkt: Gluteus Maximus

2. Triggerpunkt: Gluteus Medius

3. Triggerpunkt: Piriformis

4. Triggerpunkt: Quadratus Lumborum

  • Symptomer ved Halebeinssmerter
  • Klinisk Undersøkelse ved Vondt i Halebeinet

+ Funksjonell og Klinisk Vurdering

+ Bildediagnostisk Utredning

  • Behandling av Vondt Halebein

+ Helhetlig, Moderne Tilnærming

  • Egentiltak, Øvelser og Trening mot Smerter i Halebeinet (inkludert VIDEO)

 

Hva er Coccydynia?

Stine skar grimaser og ga fra seg et lite stønn når hun reiste seg fra stolen. I løpet av de siste månedene hadde hun merket en vedvarende smerte som satt nede i halebeinet. Hun hadde merket seg at smertene ble verre ved sitting, og at dette gjerne resulterte i en verkende og nærmest pulserende smerte i halebeinet (smerter som også kunne gå oppover i ryggen og videre ned i bekkenet) – som nærmest tvang henne til å reise seg opp for å bevege og avlaste området.

 

Etter en klinisk undersøkelse kunne vi hjelpe henne med å stille diagnosen coccydynia (altså halebeinssmerter). Hun ble også lettet over å høre at majoriteten av slike tilfeller responderer veldig godt på konservativ, fysikalsk behandling – og tilpassede øvelser. Veldig ofte ser man også en direkte involvering av feilfunksjon i muskler og ledd i ryggen og bekkenet. Andre ganger også med nerveirritasjon eller nerveavklemming (for eksempel isjialgi eller piriformis syndrom).

 

Alle kan rammes av smerter i halebeinet (coccydynia). Men det er betydelig vanligere blant kvinner – og særlig etter fødsel. Smertene kan oppstå flere måneder eller lang tid etter selv forløsningen – eller så kan de også oppstå underveis i selve svangerskapet etterhvert som bekkenet endrer stilling.

 

Anatomi: Hvor og hva er Halebeinet?

Halebeinet sitter altså helt i enden av ryggraden – på tuppen av området vi kaller sakrum. Hvis du scroller opp og ser på illustrasjonen i starten av artikkelen vil du se hvor halebeinet sitter. Sakrum er det området som fester til korsryggen (lumbal columna), og består normalt sett av fem fusjonerte virvler (S1-S5). Både halebeinet og sakrum er vektbærende ledd som er essensielle for hverdagsfunksjoner som å gå, stå og sitte.

 

Halebeinet er med på å gi stabilitet og balanse – særlig i sittende posisjon. Den er også svært viktig for god funksjon i bekkenbunnmuskulaturen, som blant annet bidrar til funksjon i de kvinnelige kjønnsorganene, hjelper til når man går på do – og som gir stabilitet når man går og løper.

 

Årsaker: Hvorfor har jeg Vondt i Halebeinet?

  • Bekkenløsning
  • Bekkenlåsning
  • Muskelknuter i Bekken og Setet
  • Nerveavklemming (for eksempel isjialgi og piriformis syndrom)


Blant de aller vanligste årsakene til smerter i halebeinet finner vi feilfunksjon i muskler og ledd.
Her ser vi gjerne en kombinasjon av ulike problemstillinger, slik som redusert bevegelighet i bekkenet (bekkenlåsning) og muskelknuter i setet (piriformis syndrom og/eller gluteal tendinopati). En funksjonell og klinisk undersøkelse

 

– Bekkenløsning og Bekkenlåsning: Refererte Smerter fra Bekkenleddet kan gi Halebeinsmerter

Kilde: Rogier Trompert Medical Art – art.nl

Illustrasjonen ovenfor viser hvordan dysfunksjon i bekkenleddet kan gi refererte smerter ned i dype deler av setet, baksiden av låret og også videre ut mot utsiden av kneet. Her ønsker vi også å understreke at leddfunksjon og muskelfunksjon er direkte knyttet opp mot hverandre – så dårlig funksjon et sted, for eksempel en bekkenlåsning, vil også påvirke muskulaturen.

 

Med dette i minnet, så skal vi gå videre inn på hvordan redusert funksjon i setet og bekkenet også kan bidra til halebeinsmerter. Hvis du deretter kombinerer de ulike smertemønstrene, og legger de oppå hverandre, så vil du kunne danne deg et bilde av hvordan muskler og ledd kombinert kan gi betydelige smerter i halebein og bekken.

 

Grunnen til at et låst bekkenledd kan gi så omfattende plager, er at det fungerer som et vektoverførende ledd fra underkroppen til overkroppen. For eksempel, som kjent hos mange gravide med bekkenplager, vil en slik nedsatt bevegelighet kunne gå hardt utover ganglaget og komfortnivået når man sitter ned.

 

– Muskelknuter i Setet kan gi Halebeinsmerter

  1. Gluteus Medius (Setet)
  2. Gluteus Maximus (Setet)
  3. Musculus Piriformis (Dyptliggende i Setet)
  4. Quadratus Lumborum (Lavrygg)

Ovenfor ser du fire muskler som veldig ofte er involvert ved halebeinsmerter. Veldig ofte oppstår de ikke som isolerte hendelser, men heller i kombinasjon med for eksempel bekkenleddsdysfunksjon og / eller nerveirritasjon. Nedenfor går vi gjennom de fire ulike muskelknutene, også kjent som triggerpunkter, og hvordan de kan bidra til smerter i halebeinet.

 

1. Muskelknute: Gluteus Medius

I illustrasjonen ovenfor ser du hvordan setemuskelen gluteus medius kan referere smerter ned mot halebeinet, samt lavryggen og til tider ut mot baksiden av øvre låret. Feilfunksjon i setemusklene kan skyldes smertesensitivt skadevev og redusert bevegelighet i hofte, rygg og/eller bekken.

 

2. Muskelknute: Gluteus Maximus

Den største setemuskelen heter gluteus maximus. Ved feilfunksjon og skadevev i muskelfibrene kan denne ha et smertemønster som gir smerter inn mot halebeinet og sakrum. I tillegg til at den også kan gi smerter i sitteknuten.

 

3. Muskelknute: Piriformis

Dette er den mest dyptliggende muskelen i setet. Feilfunksjon i piriformis kan ha så store konsekvenser at den har oppkalt et eget syndrom etter seg – piriformis syndrom. Den er også i direkte nærhet til isjiasnerven – og kan dermed føre til både isjiasirritasjon og nerveavklemming. I tillegg til å kunne gi smerter inn mot halebeinet, så kan den også bidra til:

  • Hoftesmerter
  • Setesmerter som blir verre når du sitter, krysser beina, gjør squats eller står lenge
  • Refererte smerter ned i beinet, på baksiden av låret (iling eller verking)
  • Halting
  • Isjias
  • Bekkenbunnsmerter og problemer med kjønnsorganfunksjoner stimulert av sakral plexus

 

Ved behandling av piriformis syndrom er det viktig med en helhetlig tilnærming som adresserer muskler, nerver og ledd. Når våre klinikere behandler dyptliggende setesmerter er det ofte aktuelt å også benytte seg av intramuskulær akupunktur, laserterapi og / eller trykkbølgebehandling. – i tillegg til mer tradisjonelle behandlingsteknikker som muskelknutebehandling, traksjon og leddbehandling.

 

4. Muskelknute: Quadratus Lumborum

Mange blir overrasket når de får høre at en muskel som sitter i korsryggen kan gi smerter i setet og ut mot hoften. Grunnen til dette er samspillet mellom ryggen, bekkenet og hofteregionen. Dårlig funksjon i ryggens muskler og ledd kan føre til endret biomekanikk i bekkenet og hoften. Ved videre forverring kan det også oppstå nerveirritasjon og nerveavklemming (for eksempel lumbal skiveprolaps) i lavryggen og setet.

 

Symptomer ved Halebeinssmerter

Vondt og feilfunksjon i halebeinet kan gi grunnlag for en rekke forskjellige symptomer og kliniske tegn. Dette inkluderer blant annet:

  • Verking og Smerter i Nederste del av Sakrum
  • Refererte Smerter mot Lavryggen og Hoftene
  • Iling og Stråling ned i Lår og Beinet
  • Smerter som Ikke Blir Bedre av seg Selv
  • Smerter som Endrer Karakter fra Verkende til Skarpe
  • Forverrede Smerter når man Reiser seg fra Sittende Stilling
  • Smertene blir Verre Hvis man Står Stille Rett opp og Ned
  • Vondt ved Dobesøk
  • Ubehag og Vondt ved Seksuelt Samleie
  • Ekstra Smertefull Menstruasjon
  • Rødlighet eller Varmeutvikling over Halebeinet

 

Risikofaktorer som gjør at det er høyere sjanse for å rammes av smerter i halebeinet:

  • Hvis du er Kvinne
  • Hvis du er Overvektig
  • Hvis du har en stillesittende jobb
  • Hvis du har en jobb hvor du må stå mye
  • Hvis du er gravid eller har født i nyere tid
  • Historikk med bekkenløsning og bekkenlåsning

 

Som du forstår – så er ikke halebeinsmerter til å spøke med. Faktisk kan det gi den som er rammet betydelige utfordringer i hverdagen, og redusere deres livskvalitet og energinivå. Det er viktig at eventuelle samboere tar smertene på alvor – og hjelper til for å lette hverdagen for personen som er rammet, slik at de kan få tid til å gjøre tilpassede øvelser og oppsøke kyndig behandling.

 

Klinisk Undersøkelse av Halebeinssmerter

  • Anamnese og Pasienthistorie
  • Funksjonelle Tester (Med særlig fokus på muskler og ledd)
  • Spesialtester (Ortopediske og nevrologiske tester)
  • Nervetensjonstester

 

Tidligere i artikkelen har vi gått gjennom hvordan funksjonelle faktorer i muskler, nerver og ledd kan gi grunnlag for vondt i halebeinet. En typisk førstegangsundersøkelse hos oss vil starte med en pasienthistorikk – hvor vi går gjennom din opplevelse av symptomene, tidligere traumer og sykdomshistorikk. Deretter går vi videre til den funksjonelle undersøkelsen.

 

I den kliniske undersøkelsen vil klinikeren undersøke leddbevegelighet, muskelfunksjon og kartlegge eventuell nervetensjon. På denne måten kan man, også basert på pasienthistorien, danne seg en mening om hvor smertene kommer fra, og hva som vil være den beste måten å behandle de på. Våre moderne kiropraktorer har også henvisningsrett til bildediagnostiske undersøkelser (inkludert MR, CT og røntgen) dersom dette er medisinsk indisert.

 

Behandling av Vondt Halebein (Coccydynia)

Ved oppsett av et behandlingsopplegg vil våre behandlere ta utgangspunkt i pasienthistorien og den kliniske undersøkelsen. Behandlingen vil dermed være tilpasset akkurat deg og dine behov. Her tar man også hensyn til andre faktorer som alder, dagsform og sykdomshistorikk. Vi er levende opptatt av å finne ut av årsaken til hvorfor du har fått vondt, og dermed kunne sørge for langvarig bedring med vårt behandlingsoppsett. I tillegg til behandling vil du også få et oppsett med tilpassede øvelser.

 

Våre 6 Hovedmålsettinger ved Behandling av Halebeindysfunksjon

Ved behandling av halebeinsmerter har vi gjerne seks hovedmål vi jobber inn mot for å sørge for best mulig funksjon i halebeinet:

  • Bryte ned Skadevev i Sete og Bekkenmuskulatur
  • Forbedre Elastisitet og Mobilitet i Muskelvev og Sener
  • Frigjøre Trykk mot Halebeinet
  • Redusere Nervetensjon mot Isjiasnerven
  • Redusere Trykk og Hypomobilitet i Bekkenledd og Lavrygg
  • Styrke og Bedre Muskelfunksjonen i Bekken, Rygg og Hofte

 

– Moderne Behandling: Et samspill Mellom Muskler, Sener og Ledd

Som du forstått ved å lese denne artikkelen, så er det slik at smerter er komplekse og satt sammen av flere ulike faktorer. Stive ledd påvirker anspente muskler, som igjen kan påvirke nerver – og dermed har man det gående. Nettopp derfor er det viktig med en helhetlig og moderne behandlingstilnærming. Ved behandling av halebeinsmerter kombinerer vi gjerne flere av disse behandlingsmetodene:

 

 

– Leddmobilisering, muskulære teknikker og lav-dose laserterapi: Godt dokumentert effekt mot bekkenplager

Meta-analyser har konkludert med at leddmobilisering og fysikalsk behandling er effektivt i behandlingen av bekkensmerter (2). Her konkluderte de videre med at leddkorrigering var det mest effektive tiltaket mot bekkenleddsmerter. De viste også til at andre fysikalske teknikker også hadde effekt. Nettopp derfor kombinerer vi ulike behandlingsmetoder for å få best mulige resultater. Andre studier har dokumentert at lav-dose laserterapi har effekt på artrose (3) og kroniske muskelsmerter (4). Sistnevnte er også gjerne en behandlingsform vi benytter ved smerter i bekkenet og halebeinet. Videre har det blitt dokumentert at laserterapi har tilnærmet like god effekt som kortisoninjeksjon – uten bivirkningene man kan få av kortison (5).

 

Egentiltak mot Vondt i Halebeinet

Heldigvis finnes det smarte egentiltak du kan bruke i hverdagen for å få bukt med halebeinssmertene. Et av de vanligste, og kanskje beste egentiltakene, er det vi kaller ergonomisk halebeinspute. En sittepute som er spesialkonstruert for å avlaste og dempe belastningen mot halebeinet når man sitter.

 

Tips: Ergonomisk Halebeinspute (Lenken åpner i nytt vindu)

I bildet ovenfor kan du se utformingen til den ergonomiske halebeinsputen. Den er temmelig genial for de av oss som bruker for mange timer sittende på jobb – eller trenger avlastning grunnet andre årsaker. Konstruksjonen, som du kan lese mer om via lenken, fungerer ved at den fordeler sittebelastningen på en smart måte som gir sårt tiltrengt restitusjon og hvile for halebeinet. Kan anbefales for alle med halebeinssmerter.

 

– Ta tak i smertene dine

Halebeinssmerter kan tære på – både fysisk og psykisk. For mange blir det til at smertene forhindrer dem fra å gjøre mye av det de liker – slik som aktiviterer som krever lengre stillesitting eller for mye bevegelse – slik som å gå lengre turer, mosjonere eller dra på joggeturer.

 

Ved halebeinsmerter er det viktig å begrense overbelastning mot halebeinet i hverdagen. To gode måter å gjøre dette på er ved å bruke en ergonomisk halebeinspute ved lengre sitting (for eksempel ved lange kontorøkter foran PCen), samt benytte seg av en bekkenpute når man sover. Begge anbefalingene vil kunne medføre mindre feilbelastning mot halebeinsregionen. Trykk på lenkene for å lese mer om de to egentiltakene.

 

(Illustrasjon: Slik kan en bekkenpute føre til en bedret ergonomisk sovestilling]

 

En naturlig tredje anbefaling er bruken av hard triggerpunktball (lenken åpner i nytt vindu) mot anspente setemuskler. Husk å ta pauser mellom øktene på minst 24 timer. Dette er for å tillate tilheling og økt sirkulasjon i området etter bruk.

 

VIDEO: Øvelser og Trening mot Vondt i Halebeinet

Med tanke på setemuskulaturens viktighet for god funksjon i bekkenet og halebeinet, så vil våre tilpassede treningsvideoer her fokusere på funksjon i setet – både tøying og styrking. Derfor viser vi første en video med gode tøyeøvelser, og deretter en treningsvideo som har mer fokus på å styrke relevant muskulatur i sete og bekken.

 

I videoeen nedenfor viser altså vår egen kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram de to ulike treningsprogrammene. Treningsstrikker som vist i den andre videoen kalles for minibånd, og kan finnes her i treningsstrikk-kategorien (lenken åpner i nytt vindu) via vår samarbeidende helsebutikk ved behov.

 

VIDEO: 4 Tøyeøvelser mot Piriformis Syndrom med Nerveirritasjon

VIDEO: 6 Hjemmeøvelser for Hoften (Med Strikk)

Bli med i familien og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

Les også: 7 Øvelser mot Halebeinsmerter

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

behandling

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du står selvfølgelig også fritt til å ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Vi ser fram imot til å høre fra deg.

 

Vi ser fram i mot til å hjelpe deg tilbake til en hverdag uten smerter.

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor for å se ledige timer)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Kilder og Forskning:
  1. Nathan et al, 2010. Coccydynia: a review of pathoanatomy, aetiology, treatment and outcome. J Bone Joint Surg Br . 2010 Dec;92(12):1622-7.
  2. Al-Subahi et al, 2017. The effectiveness of physiotherapy interventions for sacroiliac joint dysfunction: a systematic review. J Phys Ther Sci. 2017 Sep; 29(9): 1689–1694.
  3. Nakamura et al, 2014. Low Level Laser Therapy for chronic knee joint pain patients. Laser Ther. 2014 Dec 27; 23(4): 273–277.
  4. Harada et al, 2019. The effect of low level laser therapy for pain in major muscles controlling two joints. Laser Ther . 2019 Jun 30;28(2):111-115.
  5. Moghtadaei et al, 2015. Comparing the Therapeutic Effect of Local Corticosteroid Injections and Laser in Treating Coccyx Pains (Sacrum). Biomed Pharmacol J 2015;8(March Spl Edition)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *