Kan Isjias gi Knesmerter?

Kan Isjias gi Knesmerter?

Mange blir overrasket når de hører at isjias kan bidra til knesmerter. Her i denne artikkelen forklarer vi hvordan isjiasnerven kan være en  årsak til vondt i kneet.

 

Knesmerter som ikke kan lenkes til fysiske funn eller traumer kan stamme fra korsryggen. Musklene i beina, lårene og rundt knærne er nemlig innervert av nerver som har utgangspunkt i korsryggen – altså den nederste delen av ryggen. Hvis disse nervene blir avklemte eller irriterte, for eksempel grunnet skiveskader, reduserte plassforhold eller dårlig funksjon i muskler og ledd, så vil dette kunne gi isjias-symptomer. Disse symptomene kan inkludere knesmerter og svakhet i knærne.

 

Ved våre klinikker (Vondtklinikkene) i Oslo og Viken jobber vi alltid med å være i norgeseliten på faglig kompetanse. Våre behandlere har omfattende kunnskap innen behandling og utredning av nerveproblematikk – slik som ved isjias, isjialgi, spinal stenose og skiveprolaps. I artikkelen her vil du kunne lære mer om hvordan ulike nerverøtter kan gi forskjellige typer av isjias, samt se en treningsvideo vi har laget med gunstige øvelser for deg som er rammet.

 

TIPS: Scroll ned til bunnen av artikkelen for å se en treningsvideo med øvelser mot nerveirritasjon i ryggen eller setet.

 

I denne artikkelen vil du lære mer om:

 • Knesmerter som et Symptom på Isjias
 • Klinisk Undersøkelse og Årsaker til Isjias og Vondt i Kneet

+ L3 Radikulopati

+ L4 Radikulopati

+ Patellofemoralt Smertesyndrom

 • Behandling av Isjias og Knesmerter
 • Øvelser og Trening mot Isjias og Knesmerter (inkludert VIDEO)

 

Knesmerter som et Symptom på Isjias

Dersom knesmerter og svakhet i kneet oppstår grunnet nerveirritasjon, så skyldes dette spesifikke nerverøtter i ryggen – og da veldig ofte L3 eller L4 (tredje eller fjerde lumbale nerverot). En avklemming av sistnevnte vil karakteristisk sett kunne følge L4-dermatomet (nervedistribusjonen) fra hoften, fram på låret og videre over kneet, ned mot øvre del av leggen. Du kan forøvrig se en illustrasjon av de ulike nervedermatomene helt i starten av denne artikkelen.

 

Vanlige symptomer som kan oppstå ved en slik nerveirritasjon kan blant annet inkludere:

 • En ubehagsfølelse, skarp smerte eller verkende følelse i framkant, på siden eller bak på kneet.
 • En svakhetsfølelse i kneet – som gjerne beskrives som at «kneet svikter».
 • Spesifikk Svakhet når du Forsøker å Strekke ut Beinet (Kan også kjennes ut som at beinet er tyngre på den påvirkede siden).
 • Vanskeligheter med å Legge Vekt på Beinet og Kneet.

 

I de tilfellene hvor knesmerter er en del av isjias-symptomatikken din, vil man også vanligvis kunne oppleve smerter i ryggen, setet, låret, leggen og / eller foten. Her er det også viktig å nevne at isjias, tilnærmet alltid, rammer et bein av gangen. Så knesymptomatikk grunnet isjias vil vanligvis ikke påvirke begge knærne. Vi føler også at det er greit å nevne at det er lov å ha både isjias og for eksempel kneproblematikk, slik som kneartrose og meniskplager – i tillegg til påvirkning grunnet reduserte nervesignaler (sammenlign det gjerne med det å få for lite strøm).

 

Klinisk Undersøkelse og Årsaker til Isjias og Knesmerter

Det første vi ønsker å understreke er at det er mulig å ha flere ting på en gang. Dette innebærer at det, for eksempel, kan være at man både har en meniskirritasjon og nerveavklemming i ryggen. Grunnet en kombinasjon av de to, kan man derfor oppleve forsterkede knesmerter og kneproblemer. Noe av det første vi går gjennom her i denne delen av artikkelen er å snakke om tre mulige årsaker til knesmerter – relatert til isjiasnerven:

 

 • L3 Radikulopati (Avklemming eller irritasjon mot L3-nerveroten i ryggen)
 • L4 Radikulopati (Avklemming eller irritasjon mot L4-nerveroten i ryggen)
 • Patellofemoralt Smertesyndrom (kan bli mistolket som isjias-relaterte knesmerter)

 

En annen ting det er verdt å nevne er at isjias-relatert feilfunksjon i kneet kan føre til feilbelastning og påfølgende irritasjon eller skader i kneet (for eksempel medial meniskirritasjon). Hvis muskulaturen rundt kneet er svekket grunnet manglende nervesignaler vil dette kunne føre til at man feilbelaster kneleddet og tilhørende brusk inne i kneet.

 

L3 Radikulopati

Denne diagnosen innebærer en avklemming av L3-nerveroten i ryggen. Irritasjon mot denne nerveroten kan gi symptomer som går ut mot hoften, opp på framsiden av låret og deretter ned mot fremre delen av kneet. I tillegg til dette en slik kompresjon gi svakhet i hoftebøyerne og knestrekkerne. Patellarefleksen kan også være svekket eller helt fraværende ved testing.

 

Når det er snakk om en radikulopati må også nevrologiske tegn som muskelsvakhet, redusert sensorisk følelse og / eller reflekspåvirkning være tilstede. Ellers er det ikke definert som en radikulopati. Studier har tidligere konkludert med at pasienter med hoftesmerter og / eller knesmerter, særlig eldre, bør undersøkes for L3-involvering dersom det er manglende effekt av konservativ behandling (1).

 

L4 Radikulopati

Som navnet tilsier innebærer dette en irritasjon eller kompresjon mot L4-nerveroten i ryggen. Slike kompresjoner kan skyldes, for eksempel, skiveprolaps eller spinal stenose. Denne har et annet dermatom enn L3-nerveroten, og kan i motsetning til sistnevnte gjerne kjennes lenger ned i beinet mot leggen. Myotom-distribusjonen kan føre til problemer med muskler i ryggen og setet, men også muskler som sitter i lår og legg. Særlig påvirkningen av musculus tensor fascia latae (som går som et bånd på utsiden av låret) og quadratus femoris kan bidra til knesmerter.

 

Behandlingen av nerveirritasjon og avklemminger i ryggen tar sikte på å fjerne trykket fra nerven som er påvirket. Her brukes vi gjerne tilpasset traksjonsbehandling (behandling som gir bedre plass i ryggen), kombinert med leddmobilisering og, for eksempel, biostimulerende laserterapi (for å stimulere tilheling ved skiveskader).

 

Patellofemoralt Smertesyndrom (Kan kjennes ut som isjias)

I senere tid overlapper PFSS gjerne med tituleringen runners knee (løperkne). Ved denne tilstanden kan man oppleve en tidvis verkende og brennende følelse på oversiden av kneskålen. Smertene er ofte særlig tilstede når man går, eller går opp og ned trapper. Runners knee gir jo ikke smerter i andre områder, slik som lår og legg, men den nærmeste sviende og brennende smerten – med tilhørende feilfunksjon – kan mistolkes som isjias.

 

Klinisk Undersøkelse av Isjias og Knesmerter

 • Funksjonelle Tester
 • Spesialtester (For eksempel korsbåndtester og menisktester)
 • Nervetensjonstester

For å finne årsaken til smertebildet ditt, vil våre klinikere alltid gjennomføre en grundig klinisk førstegangsundersøkelse. Her vil terapeuten blant annet undersøke leddbevegelighet, muskelfunksjon og utføre nervetester (for å undersøke etter avklemming og irritasjon for eksempel).

 

Vi benytter oss også av ortopedisk og nevrologisk testing. Dette kan blant annet innebære spesialtester for å undersøke knefunksjonen, slik som McMurrays eller Lachmans, og undersøkelse av dermatomer (nervetilførsel til hud og sensoriske strukturer) og myotomer (nervetilførsel til muskler). På denne måten kan vi finne ut av om smertene stammer fra isjias eller kneet – eller eventuelt en kombinasjon av de to. Vi innehar også offentlig henvisningsrett til bildediagnostikk dersom dette er medisinsk indisert.

 

Behandling av Isjias og Knesmerter

Et godt behandlingsopplegg retter seg alltid inn mot både årsak og symptomer. Ved å adressere den biomekaniske årsaken til problemet kan man også oppnå langvarig bedring i tillegg til smertelindring. Behandlingen vil være tilpasset til funnene man har på den kliniske og funksjonelle undersøkelse. Fire hovedformål med behandlingen er allikevel tilnærmet alltid de samme:

 • Bryte ned Skadevev
 • Forbedre Elastisitet og Mobilitet i Muskelvev og Sener
 • Redusere Nervetensjon (Bedre Plassforhold for Nervene)
 • Redusere Trykk i Leddoverganger (for eksempel meniskirritasjon eller fasettleddlåsninger)
 • Øke Bevegeligheten i Ledd

 

– Moderne Behandling: Et samspill Mellom Muskler, Sener og Ledd

Det er viktig med en helhetlig tilnærming. For eksempel kan redusert leddbevegelighet føre til feilbruk av nærliggende muskulatur, samt bidra til nerveirritasjon. Optimal bevegelighet legger til rette for optimalisert bruk av områdene. Ved behandling av isjias og knesmerter vil våre terapeuter gjerne kombinere flere av disse behandlingsmetodene:

 

– Laserterapi og trykkbølgebehandling: Godt dokumentert effekt

Det er viktig å arbeide evidensbasert, og at behandlingen baserer seg på hva forskningen sier. Nettopp derfor har våre klinikere en større verktøykasse med moderne behandlingsmuligheter. Våre klinikker innehar både biostimulerende laserapparat (klasse 3B) og trykkbølgemaskin. Studier har blant annet dokumentert at lav-dose laserterapi har betydelig effekt på kroniske knesmerter grunnet artrose (2).

 

Meta-analyser har også vist at trykkbølgebehandling kan gjenopprette bevegelighet og redusere smerter ved muskel- og seneproblematikk i knærne (3). Slik som, blant annet, runners knee (patellaseneskade eller senebetennelse) og jumpers knee.

Øvelser og Trening mot Isjias og Knesmerter

Når vi gir råd om øvelser må vi tenke på hva som er hensikten med treningsprogrammet: Er det å redusere nervetrykk? Eller er det å styrke knærne og nærliggende strukturer? Her er det gunstigst med begge deler – så vi velger derfor å dele to treningsvideoer i denne artikkelen. I videoen nedenfor viser vår egen kiropraktor Alexander Andorff, som er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, fram to forskjellige treningsprogrammet. Ved trening av knær er det mange som bruker knekompresjonsstøtter (lenken åpner i nytt vindu) for å stabilisere kneleddene. Treningsstrikker som vist i den andre videoen kalles for minibånd, og kan finnes her i treningsstrikk-kategorien (lenken åpner i nytt vindu) på vår samarbeidende helsebutikk ved behov.

 

VIDEO: 4 Tøyeøvelser mot Piriformis Syndrom (Nerveavklemming i Setet)

VIDEO: Knestyrkeøvelser med Strikk (Minibånd)

Bli med i familien og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du står selvfølgelig også fritt til å ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Vi ser fram imot til å høre fra deg.

 

La oss hjelpe deg tilbake til en bevegelig hverdag.

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor for å se ledige timer)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Kilder og Forskning:
 1. Hirabayashi et al, 2009. Characteristics of L3 nerve root radiculopathy. Surg Neurol . 2009 Jul;72(1):36-40; discussion 40. doi: 10.1016/j.surneu.2008.08.073. Epub 2009 Jan 15.
 2. Nakamura et al, 2014. Low Level Laser Therapy for chronic knee joint pain patients. Laser Ther. 2014 Dec 27; 23(4): 273–277.
 3. Liao et al, 2018. Efficacy of extracorporeal shock wave therapy for knee tendinopathies and other soft tissue disorders: a meta-analysis of randomized controlled trials. BMC Musculoskelet Disord. 2018; 19: 278.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *