Muskel og Leddsmerter i Svangerskapet
Muskel og Leddsmerter i Svangerskapet
Over 50% av alle gravide kvinner vil oppleve ryggsmerter. Hos flere av disse vil smertene være på et så høyt nivå at det går utover hverdagsfunksjonen. Graviditetsrelaterte ryggsmerter har gjerne flere ulike årsaker – og er ofte direkte lenket til endringene i kroppen. Rygg, bekken, håndledd og legger er vanlige problemområder for kvinner i svangerskapet.
Gjennomsnittlig vektoppgang under graviditeten er ca. 10-16 kg. Her går, naturlig nok, mye av vekten til mageregionen som endrer vektfordelingen. Den ekstra vekten legger press på rygg, bekken, hofter, knær og føtter. Ytterligere vektoppgang vil føre til endret kroppsholdning og biomekanisk belastning fordi vi endrer måten vi sover, står og beveger oss på under graviditeten. Blant annet tipper bekkenstillingen framover. Når babyen vokser og livmoren utvides, strekkes også magemusklene så de mister evnen til å støtte like godt som tidligere. Den naturlige endringen gir mer svai i korsryggen og kan gi smerter og ubehag.
– Relaxin og bekkenløsning
Under tredje trimester øker nivåene av et hormon som kalles relaxin. Dette hormonet bidrar til at bekkenligamentene blir mer bevegelige og endret bekkenstilling. Resultatet er bedre plass til den forstørrede livmoren, babyen og senere også fødselen. Dette kalles gjerne bekkenløsning, og forekommer naturlig. Men grunnet endringene i bevegelighet og stabilitet, så kan dette føre til endrede arbeidsforhold for muskler og bekkenledd. Som igjen kan resultere i rygg og bekkensmerter.
TIPS: På slutten av artikkelen viser vi deg en treningsvideo med øvelser som kan motvirke bekken og ryggsmerter. Vi gjør også oppmerksom på at vi har utviklet et treningsprogram kalt 5 øvelser mot bekkenløsning (åpner i et nytt leservindu, slik at du kan lese ferdig artikkelen her også).
I denne artikkelen vi vil du lære mer om følgende:
1. Anatomien i Bekken og Hofter
2. Årsakene til Korsryggsmerter i Svangerskapet
3. Hva er Bekkenlåsning og Bekkenløsning?
4. Det Fjerde Trimesteret – Etter Fødselen
5. Fysikalsk Behandling for Gravide
6. Egentiltak og Øvelser mot Svangerskapsplager
1. Anatomien i Bekken og Hofter
Her ser vi bekkenet og hoftene sett forfra. Bekkenet består av to bekkenledd (iliosakralledd), hoftekam, korsben, sitteben, halebeinet, ischium, skambenet og symfysen.
2. Årsaker til Korsrygg og Bekkenplager i Svangerskapet
Det er helt naturlig at korsryggen og bekkenet får en annerledes belastning underveis i svangerskapet. Dette skyldes blant annet at:
Kroppen må tilpasse seg vekt og belastningsendringer
Bekkenstillingen tipper framover
Endret ganglag
Mindre overskudd til bevegelse
Å gå gjennom et svangerskap er en tøff utfordring, og som vi nevnte tidligere er det veldig vanlig at dette resultater i rygg og bekkensmerter. Forebyggende tiltak inkluderer bevegelse, gåturer, tilpassede øvelser, ergonomisk tiltak (slik som bekkenpute) og fysikalsk behandling.
Det er også vanlig med andre typer av smerter og ubehag under svangerskapet – inkludert:
Nakkesmerter
Smerter i midtryggen
Verkende bein
Isjas eller isjialgi
Utmattelse
Muskelkramper om natten
Karpaltunnelsyndrom
De Quervains tenosynovitt
Søvnproblemer
Flere studier viser at fysikalsk behandling kan hjelpe med å minske smerter under svangerskapet og etter fødselen (5-9). Dette kombineres gjerne med gode ergonomiske egentiltak og individualiserte øvelser for best mulige resultater.
3. Hva er Bekkenlåsning og Bekkenløsning?
Mange er veldig opptatt, og bekymret, av begrepene bekkenlåsning og bekkenløsning i svangerskapet. Her er det først og fremst viktig å få fram at bekkenløsning er en helt naturlig prosess i svangerskapet – men at det tidvis kan oppstå feilfunksjon i bekkenleddene grunnet dette. Slik feilfunksjon kalles bekkenleddsdysfunksjon og indikerer at det er redusert funksjon i ryggovergangen og bekkenfunksjonen. Bekkenleddene og korsryggovergangen skal gi god vektoverføring når vi står og går.
Redusert bekkenleddsbevegelighet (bekkenleddslåsning) eller for mye bevegelighet (bekkenløsning) kan føre at denne vektoverføringene ikke går som de skal – og kan resultere i bekkensmerter og symfysesmerter. Vi må huske på at god bekkenfunksjon er avhengig av funksjonen i bekkenleddene, symfysen på framsiden og tilhørende muskulatur i sete og bekkenet. Dersom det er tydelig asymmetrisk bevegelse vil dette kunne føre til smerter og feilbelastning. Tilpasset fysikalsk behandling kan hjelpe deg med å normalisere bevegeligheten og gi deg de riktige tøye- og styrkeøvelsene.
Tilpassede øvelser kan gjøres i alle stadier av svangerskapet – og meta-analyser har vist at det kan redusere intensiteten av smerter i korsrygg og bekken (16). Det er derfor behandling av bekkendysfunksjon kombineres med tilpassede hjemmeøvelser ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Oslo).
Klassiske smertepresentasjoner ved bekkenproblematikk kan innebære:
Smerter som blir verre ved gåing
Smerter når du bøyer knærne utover (som f.eks. inn og ut av bil)
Ubehag ved belastning på ett bein (f.eks. ved trappegåing)
Snuing i senga kan provosere smertene
Smerter ved seksuell aktivitet
4. Det Fjerde Trimesteret: Etter Fødselen
Velkommen til “etterfødselsperioden”, også kalt det fjerde trimesteret. Kroppen din anses som “etterfødsel” rett etter gjennomført fødsel, og studier viser at gjenoppretting av musklene og bløtvevet til tilstanden de var i før graviditeten tar opp til 6 måneder for de fleste kvinner – og ofte også enda lengre (15). Effekten av relaxin, hormonet som hjelper kroppen med å forberede seg til fødselen ved å løsne på relevante strukturer i bekkenet, henger fortsatt igjen etter fødselen. Dette kan føre til feilbelastning av ryggen, bekkenet og hoftene fordi leddbåndene og musklene i området ikke har blitt normalisert etter fødselen.
– Ikke for sent å ta tak i problemet etter fødselen
Nettopp derfor kan det forekomme hyppigere frekvens av muskelknuter og leddstivhet i denne perioden. Riktige øvelser og tilpasset fysikalsk behandling kan hjelpe deg med å gradvis normalisere den funksjonelle tilstanden. Hvis du opplever problemer med ganglaget, følelse av at bekkenleddene ikke beveger seg som de skal eller isjias, så anbefaler vi at du oppsøker kyndig ekspertise for hjelp med behandling og opptrening. Dette kan bidra forebyggende i forhold til langsiktige og langvarige plager. I denne perioden kan det også forekomme nye utfordringer i form av ammeplager og endret søvnmønster.
5. Behandling av Pasienter i og Etter Svangerskapet
Som med andre pasienter har vi alltid en helhetlig og langsiktig innfallsvinkel i opptrening og fysikalsk behandling. Hovedformålet sikter inn mot å gjenopprette normal funksjon i muskler og ledd, samt fjerne årsakene til smertene. For å oppnå dette er det særlig viktig med en grundig førstegangsundersøkelse. Her kartlegges bekkenfunksjonen hvor man blant annet ser etter tegn på bekkenlåsning og bekkenløsning. I tillegg evalueres også nerveforholdene for å se etter tegn på nerveirritasjon eller avklemming (for eksempel isjias eller piriformis syndrom).
Behandlingen har 4 hovedmål:
Redusere rygg- og bekkensmerter
Lindre anspente og verkende muskler
Bidra med ergonomisk rådgivning (blant annet i forhold til sovestilling og ammestilling)
Gi langsiktig og langvarig funksjonell bedring
Vår hovedmål vil alltid være å finne årsaken til smertene dine – og hjelpe deg med å løse disse. Ved å finne de riktige løsningene i form av behandling og opptrening kan man redusere risikoen for gjentagende rygg og bekkensmerter, samt bidra til bedret muskelfunksjon. I tillegg til å fysisk jobbe for å gi normalisert leddbevegelighet og mindre anspente muskler, vil vi også hjelpe deg med gode ergonomiske råd og øvelser tilpasset akkurat deg og din situasjon.
Eksempler på Behandlingsteknikker vi Gjerne Bruker på Gravide Pasienter:
Massasje og Muskulære Teknikker
Tilpasset Leddmobilisering og Lett Traksjonsbehandling (for eksempel mot bekkenlåsning)
Behandlingen Utføres i Riktige og Tilpassede Stillinger (for eksempel i sideleie)
6. Egentiltak, Øvelser og Trening mot Svangerskapsplager
I denne delen av artikkelen går vi først gjennom noen gode egentiltak – altså tiltak du kan bruke i hverdagen for å redusere feilbelastning relatert til typiske svangerskapsplager. Vårt første tips i den kategorien er det vi kaller for ergonomisk bekkenpute. Altså en spesialdesignet pute man har mellom knærne når man sover.
– Godt tips #01: Bekkenpute for Bedre Nattesøvn
Vi vet alle hvor viktig en god natts søvn er. I bildet nedenfor ser du altså en spesialtilpasset rygg og bekkenpute (se et eksempel ved å klikke her – lenken åpner i et nytt vindu). Ved å bruke denne mellom knærne kan du få minst mulig feilbelastning i hofter og bekken om natten.
– Godt tips #02: Massasjeballer for Rygg, Bekken og Setemuskler
Muskelspenninger i mellom skulderbladene og setemusklene er ofte gjengangere i og etter svangerskapet. Med massasjeballer (se eksempel via lenken) kan du bidra til å jobbe inn mot muskelspenninger på egenhånd også. Mange bruker også gjerne triggerpunktballer aktivt i kombinasjon med behandling hos oss. Husk å gi musklene litt pause mellom hver økt – minst 24 timer. På denne tiden får musklene hentet seg inn og respondert på prosessene man starter med massasjen.
VIDEO: 5 Øvelser mot Bekkenlåsning
Her viser vår egen kiropraktor Alexander Andorff fram 5 gode øvelser mot bekkenplager. Det er viktig at du tar hensyn til egen dagsform og sykdomshistorikk ved utførelse av øvelsene. Å gjøre disse 2-3 ganger i uken over 12 uker vil kunne gi gode resultater.
Bli med i familien og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).
På kanalen vår finner du en rekke helseressurser og treningsprogrammer.
Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?
Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Vi ser fram imot til å høre fra deg.
Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.
(Klikk på bildet ovenfor for å se ledige timer)
Telefon: 62 80 90 30
Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com
Med de beste ønsker om god funksjonell helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Kilder og Forskning:
- Wang, S., Dezinno, P., Maranets, I., Berman, M., Caldwell-Andrews, A., Kain, Z. (2004). Low back pain during pregnancy: prevalence, risk factors, and outcomes. Obstet Gynecol. 104(1): 65-70.
- Depledge J, McNair PJ, Keal-Smith C, Williams M. (2005). Management of symphysis pubis dysfunction during pregnancy using exercise and pelvic support belts. Physical Therapy. 85(12):1290–1300.
- Leadbetter RE, Mawer D, Lindow SW. (2004) Symphysis pubis dysfunction: a review of the literature. J Maternal-Fetal Neonatal Medicine. 16:349–354.
- Borg-Stein J, Dugan SA. (2007). Musculoskeletal disorders of pregnancy, delivery and postpartum. Phys Med Rehabil Clin N Am. 18(3):459–476.
- Berg G, Hammer M et al. (1988). Lower Back Pain During Pregnancy. Obstetrics and Gynecology. 71: 701-775.
- Diakow P, Gladsby T et al. (1991). Back Pain During Pregnancy and Labour. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics. Vol 14: 116-118.
- Fallon J. (1991). The Effect of Chiropractic Treatment on Pregnancy and Labour: A Comprehensive Study. Proceedings of the World Federation of Chiropractic. 24-31.
- Zerdecki, L., Passmore, S. (2008). Chiropractic evaluation and management of the pregnant patient: an update from recent literature. Midwifery Today Int Midwife. 28(9): 67-68.
- Shaw G. (2003). When to adjust: chiropractic and pregnancy. J Am Chiropr Assoc. 40(11):8–16.
- Diakow P.R.P., Gadsby T.A., Gadsby J.B., Gleddie J.G., Leprich D.J., Scales A.M. Back pain during pregnancy and labor. J Manipulative Physiol Ther. 1991;14(2):116–118. [PubMed] [Google Scholar]
- Clancy F. Patient page: for your health: chiropractic advice for moms-to-be. J Am Chiropr Assoc. 2003;40(11):29–30. [Google Scholar]
- J.M. Fallon. Textbook on chiropractic & pregnancy. Arlington, VA: International Chiropractic Association; 1994: 52, 109.
- DiMarco D.B. The female patient: enhancing and broadening the chiropractic encounter with pregnant and postpartum patients. J Am Chiropr Assoc. 2003;40(11):18–24. [Google Scholar]
- Berg G., Hammer M., Moller-Nielsen J., Linden U., Thorblad J. Low back pain in pregnancy. Obstet Gynecol. 1988;71:71–75. [PubMed] [Google Scholar]
- Brown JS, Posner SF, Stewart AL. Urge incontinence: new health-related quality of life measures. J Am Geriatr Soc. 1999;47(8):980–8. [PubMed] [Google Scholar]
- Davenport et al, 2019. Exercise for the prevention and treatment of low back, pelvic girdle and lumbopelvic pain during pregnancy: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med . 2019 Jan;53(2):90-98.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!