Smerter og Nummenhet ned i Armen

Smerter og Nummenhet ned i Armen

Opplever du ubehagelige smerter og nummenhet ned i armen? Det kan blant annet skyldes nerveirritasjon eller avklemming i nakken, nakkegropen eller skulderen.

 

Smerter og nummenhet i armen er to symptomer man må ta på det absolutt høyeste alvor. Det er et veldig tydelig tegn på at ting har gått litt for langt, og at det nå går utover nervene dine. Noe som igjen kan føre til svekket muskelstyrke og redusert følelse i armen. Hvis det fortsatt blir ignorert over lengre tid risikerer man også kronisk muskelsvinn grunnet manglende nervesignaler.

 

Hos oss har våre behandlere en særegen faglig kompetanse innenfor utredning og behandling av refererte smerter ned i armen. Noen av de vanligste årsakene skyldes feilfunksjon i ledd og muskler (ofte i nakken), for eksempel scalenii syndrom – hvor bløtvevet strammer inn og legger trykk på nervene som går ut fra nakken og ned i armen. I denne artikkelen vil du lære gode øvelser mot stråling i armene, samt se hvordan vi kan hjelpe deg med vår kompetanse.

 

TIPS: Scroll ned til bunnen av artikkelen for å se en treningsvideo med øvelser mot stråling i armene.

 

I denne artikkelen vil du lære mer om:

 • Årsaker til Smerter og Nummenhet i Armen
 • Behandling av Smerter og Nummenhet i Armen
 • Øvelser og Trening mot Stråling i Armene (inkludert VIDEO)

 

Årsaker til Smerter og Nummenhet i Armen

En av de vanligste årsakene til smerter og nummenhet i armen – eller armene – er biomekaniske feilfunksjon. Dette innebærer altså at ledd og muskulatur ikke fungerer som de skal, og konsekvent fører til en irritasjon eller avklemming av nervevev. I listen nedenfor går vi nærmere inn på fem mulige årsaker til smerter i armen.

 

Her er noen av diagnosene som kan gi smerter og nummenhet i armen:

 1. Feilfunksjon i Nakkeovergangens Muskler og Ledd
 2. Nakkeprolaps
 3. Nerveirritasjon i Albuen (vil kunne gi smerter fra albuen og ned)
 4. Nerveavklemming i Skulderen
 5. Scalenii Syndrom (Thoracic outlet syndrom)

 

1. Feilfunksjon i Nakkens Muskler og Ledd

En velfungerende nakke har mobilitet i leddene og god elastisitet i det muskulære vevet. I det nedre partiet av nakken går det nerver ut av en port i nakkegropen, gjennom skulderen og videre ned i armen. Disse nervene er avhengige av gode plassforhold for å uhindret kunne sende signaler ned til muskulaturen i armene, samt motta sensorisk informasjon fra huden (berøring, varme og så videre).

 

Statisk belastning over lengre tid, for eksempel grunnet kontorarbeid hver eneste dag, vil kunne gi økt belastning mot nakkeovergangen og nakken. Som en konsekvens av denne belastningen vil bløtvevet kunne bli mer anspent og mindre elastisk. En annen konsekvens vil kunne være at leddene stivner til og at man får begrensede bevegelsesutslag i nakken. En dårlig kombinasjon, da dette gjerne kan føre til en oppbygning av smertesensitivt skadevev i nakkeovergangen og nakken – som igjen fører til:

 • Dårligere Funksjon
 • Høyere Sjanse for Muskelskader
 • Økt Smerte

Bildekilde: Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter

– Skadevev kan gi Reduserte Plassforhold

Som du ser av bildet ovenfor, så vil det forekomme fysiske forandringer etterhvert som bløtvevet mister sin funksjonalitet. Bløtvevet blir dermed mindre elastisk i sin strukturelle oppbygning – noe som kan føre til avklemming mot nerver som går gjennom det aktuelle området. Dette er også primærgrunnlaget for tilstanden som kalles scalenii syndrom / thoracic outlet syndrom. En annen diagnose hvor gradvis oppbygning av skadevev fører til trykk mot nerver er Mortons nevrom (nerveavklemming mellom tærne).

 

2. Nakkeprolaps

For det første, ikke alle nakkeprolaps gir avklemming av nerver. Men de som gjør det forekommer gjerne i nedre del av nakken – i regionen C5, C6, C7 og T1 (de tre nederste nakkevirvlene og øverste brystryggsvirvel). Hvis disse nervene blir avklemt vil de karakteristisk sett referere smerter tilsvarende et dermatom. Et dermatom er et spesifikt område i hvor den tilsvarende nerven har hovedansvar for sensorisk (signaler inn fra berøring og lignende) og motorisk (signaler ut til musklene for bevegelse) informasjon.

 

Se illustrasjonen ovenfor for en økt forståelse for hvilke nerveavklemninger som gir gitte symptomer.

 • Avklemming som involverer C5-nerveroten: Vil kunne påvirke området på innsiden av skulderbladet. Deretter vil det også kunne kjennes ut i overarmen ned mot albuen.
 • Avklemming av C6-nerveroten: Vil kunne kjennes mer opp mot nakkeovergangen og lenger ned i armen. Ja, faktisk helt ned mot tommelen dersom nervetrykket er betydelig nok.
 • Avklemming mot C7-nerven: Smertene og påvirkningen vil gjerne kunne oppleves litt sterkere i overarmen, før det følger videre ned i omtrent midten av armen og opp mot langefingeren.
 • Avklemming som involverer C8: Påvirkningen vil gjerne ligge noe mer på undersiden av underarmen, og deretter videre ned mot lillefingeren.

Her er det dòg viktig å nevne at distribusjonen vil kunne variere utifra hvor betydelig avklemmingen er i området, samt om det er en eller flere involverte nerver.

 

3. Nerveirritasjon i Albuen

Vi har gjerne to hovedårsaker til albuesmerter, nemlig golfalbue (medial epikondylitt) og tennisalbue (lateral epikondylitt). Golfalbue gir karakteristiske smerter på innsiden av albuen – og tennisalbue påvirker mer på utsiden av albuen. Hvis feilfunksjonen i disse områdene blir stor nok, for eksempel grunnet arrvev og skader, så vil man kunne oppleve nerveavklemming lokalt i albuen. Dersom dette skjer på innsiden av albuen vil det kunne påvirke ulnarisnerven, og hvis det oppstår på utsiden vil det isåfall kunne gi trykk mot mediannerven.

 

Leddmobilisering av albueleddet, men også nakken og brystryggen, har klinisk dokumentert effekt på tennisalbue (1). Denne meta-analysen viser også hvordan redusert leddfunksjon i nakke og brystrygg kan medføre dårligere funksjon i armene. Andre studier har vist at muskuloskeletal laserterapi kan gi smertelindring og bedret funksjon (2). Trykkbølgebehandling er også en effektiv behandlingsmetode for å bryte ned skadevev og fjerne trykket mot nervene i området (3). Ved vår klinikk kombinerer vi dette med hjemmeøvelser, gjerne også ekstentrisk trening, for å oppnå optimale resultater.

 

4. Nerveavklemming i Skulderen (Impingement Syndrom)

Har du vanskeligheter med å løfte armen over skulderhøyde? Isåfall er det gode sjanser for at du har funksjonelt reduserte plassforhold i skulderen din. En tilstand som kalles for impingement syndrom eller avklemmingssyndrom. Diagnosen kan legge fysisk trykk på muskler, sener og nerver inne i skulderen din – som igjen kan resultere i både lokale skuldersmerter og refererte smerter nedover armen.

 

Flere av våre klinikere har bred erfaring og kompetanse innen arbeid med håndballspillere på øverste nivå. Dette er idrettsutøvere som stiller de høyeste krav til god skulderfunksjon og bevegelighet. Ved å kombinere leddmobilisering (blant annet av brystryggen for å sørge for god holdning), muskulære teknikker og, for eksempel, laser eller trykkbølge, kan man opprettholde bevegeligheten og sørge for at strukturer ikke havner i klem inne i skulderen.

 

5. Scalenii Syndrom (TOS Syndrom)

Nakkegropen på baksiden av kragebeinet og framsiden av skulderbladet kalles for thoracic outlet på engelsk – derav også navnet thoracic outlet syndrom (TOS). Muskulaturen som overlapper her kalles for scalenii-muskulaturen, og det innerste partiet inn mot siden av nakken kalles for scaleniusporten. Det er her nerverøttene går ut fra nakken og videre ned i armene.

 

– Dårlig Holdning kan Føre til Avklemming

Dette området får reduserte plassforhold ved dårlig holdning. Med dette mener vi at skuldrene trekkes opp og fram, samtidig som hodeposisjonen skytes ut framover. Å holde denne stillingen vil også føre til økt belastning på nakkemusklene, og føre til at man stivner til i både nakke og øvre rygg. Behandling av scalenii syndrom (TOS syndrom) vil gjerne innebære leddkorrigering for å stimulere økt bevegelighet i brystryggen og nakken, samtidig som man bearbeider overaktiv muskulatur i nakken og øvre rygg.

 

Behandling av Smerter og Nummenhet i Armen

En behandlingsplan starter alltid med en grundig undersøkelse. Våre klinikere vil, ved førstegangskonsultasjonen, utføre kliniske og funksjonelle tester for å finne ut av årsaken til at du har smerter og nummenhet i armen. Våre offentlig godkjente kiropraktorer har også henvisningsrett til bildediagnostisk utredning (MR undersøkelse, røntgen og CT skanning) dersom dette skulle være medisinsk indisert. Hovedformålet blir å fjerne trykket mot nerven og gjenopprette optimal funksjon i området.

 

Du kan lese mer om våre behandlere og behandlingsmetoder ved å klikke på lenkene her. Noen av behandlingsmetodene som kan være aktuelle ved behandling av smerter og nummenhet i armen er:

 

– Bedret Leddbevegelighet kan Gjøre det Lettere å ha God Holdning

En stiv og vond brystrygg er gjerne vanskelig å rette ut skikkelig. Som nevnt tidligere i artikkelen så har studier vist at redusert leddfunksjon i nakke og brystrygg kan gi dårligere funksjon i armene. Andre studier har vist en betydelig bedring i form av mindre fremoverskutt hodestilling og en mer normal kurvatur i nakken – selv etter så lite som 1-3 leddkorrigerende behandlinger (4). Resultatene ble målt med røntgen. En mindre fremskutt hodestilling vil kunne føre til mer riktig belastning mot nakkeovergangen, skuldre og øvre rygg.

 

Øvelser og Trening mot Smerter og Nummenhet i Armen

Å stimulere bevegelse og styrke i skuldrene og skulderbladene kan redusere nervetensjon i både skuldre og nakke. I denne videoen har vi laget et treningsprogram som benytter treningsstrikker. Ved å bruke strikker i opptreningen vil vi kunne isolere de enkelte muskelgruppene i og rundt skuldrene. I tillegg til dette anbefaler vi også uttøyning- og bevegelighetsøvelser for nakken.

 

Vår egen kiropraktor Alexander Andorff – som vist i videoen – er både allmennkiropraktor og idrettskiropraktor, og har en særegen faglig interesse innen utredning og behandling av nervetensjon – inkludert prolaps og nerveavklemming.

VIDEO: 5 Øvelser mot Stråling i Armene

Bli med i familien og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du står selvfølgelig også fritt til å ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Vi ser fram imot til å høre fra deg.

 

Vi gleder oss til å hjelpe deg på veien tilbake til en smertefri hverdag.

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor for å se ledige timer)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Kilder og Forskning:
 1. Herd et al, 2008. A Systematic Review of the Effectiveness of Manipulative Therapy in Treating Lateral Epicondylalgia. J Man Manip Ther. 2008; 16(4): 225–237.
 2. Bjordal et al, 2008. A systematic review with procedural assessments and meta-analysis of Low Level Laser Therapy in lateral elbow tendinopathy (tennis elbow). BMC Musculoskelet Disord. 2008; 9: 75.
 3. Thiele et al, 2015. Lateral epicondylitis: This is still a main indication for extracorporeal shockwave therapy. International Journal of Surgery Volume 24, Part B, December 2015, Pages 165-170.
 4. Morningstar et al, 2003. Spinal manipulation and anterior headweighting for the correction of forward head posture and cervical hypolordosis: A pilot study. J Chiropr Med. 2003 Spring; 2(2): 51–54.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *