7 Vanlige Årsaker til Vondt i Nedre Ryggen
7 Vanlige Årsaker til Vondt i Nedre Ryggen
Det kan være flere årsaker til vondt i nedre ryggen. Her ser vi nærmere på syv vanlige årsaker til vondt i nedre del av ryggen. I denne guiden vil du lære mer om årsakene til denne typen av ryggsmerter, samt lære gode råd, øvelser og tiltak som kan hjelpe deg.
Den vanligste årsaken til vondt i nedre del av ryggen – også kjent som korsryggen – stammer fra feilfunksjon i ryggens muskler og ledd. Dòg er det fullt mulig å ha flere årsaker samtidig. Nettopp derfor er det så viktig med en god funksjonell og klinisk undersøkelse, som vil kunne gi svar på hvorfor man har gjentagende eller langvarige smerter. Ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo kan vi hjelpe deg med nettopp det. La oss se nærmere på de kanskje syv vanligste årsakene til korsryggsmerter.
Ryggens Kompliserte Biomekanikk: Ledd, Muskler, Sener og Skiver
[Figur 1: En illustrasjon som viser flere av musklene og leddene i korsryggen og bekkenet]
Ryggsøylen består av 24 ryggvirvler, over 30 muskler, utallige ligamenter og sener, leddfester og mellomvirvelskiver. Alle disse må fungere godt sammen for at vi skal ha en god rygghelse. Som du forstår er det altså mye å ta hensyn til – og dermed desto viktigere at man tar ryggen sin på alvor før smertene og tilstandene blir forverret.
1. Muskelstrekk og Muskelspenninger
En av de vanligste årsakene til smerter i nedre del av ryggen er feilfunksjon i muskulaturen. Karakteristisk sett kan slike ‘plutselige hogg’ oppstå ved løfting, vridninger og uventede belastninger. Populært kalt et ryggkink eller hekseskudd. Her er det viktig å påpeke at det er flere faktorer som arbeider samtidig – og at man også som regel vil ha redusert funksjon i nærliggende ledd, samt mulig nerveirritasjon.
Behandlingen som gis er tilpasset individuelt i henhold til hvilke muskler og strukturer som er involvert. Men muskulære teknikker, traksjonstrekk (spinal traksjon) og leddmobilisering gir ofte god lindring og bedring.
2. Fasettleddslåsning
Fasettledd er områdene hvor en ryggvirvel fester inn på neste ryggvirvel. Dersom det oppstår betydelig redusert bevegelighet og funksjon i disse områdene kalles dette for fasettleddslåsning. Ved denne diagnosen vil disse leddene ikke fungere som de skal – og vil avgi smertesignaler ved visse bevegelser. Leddmobilisering og traksjon vil kunne bidra til å gjenopprette normal leddfunksjon og bevegelighet.
Ved slik leddmobilisering og traksjon kan det forekomme en «poppelyd» – kalt for en kavitasjon. Dette indikerer at det er en trykkforandring i de affekterte fasettleddene, og er assosiert med at det oppstår en bevegelse i leddet som tillater at væske går tilbake inn i selve fasettleddet – som dermed er med på å normalisere leddets funksjon.
– Vi kan hjelpe deg med Ryggsmerter og Ryggdiagnoser
Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi her i Oslo har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av ryggsmerter og lumbago. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.
TIPS: Mot slutten av artikkelen kan du se en treningsvideo med øvelser vi anbefaler mot ryggsmerter i nedre del av ryggen.
3. Skiveprolaps og Isjias
[Bilde: Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse]
I mellom de fem ryggvirvlene i korsryggen sitter det vi kaller for mellomvirvelskiver. Disse består av en myk kjerne (nucleus pulposus) og en hardere yttervegg (annulus fibrosus). Dersom denne kjernen siver gjennom en skade i ytterveggen kalles dette for et skiveprolaps. Hvis kjernen bare dytter på veggen innenfra, men uten at ytterveggen revner, kalles dette for en skivebukning (som kan være et forstadie til skiveprolaps – og et tegn på at det er lurt å endre litt ryggvaner).
Isjias innebærer avklemming av isjiasnerven i korsryggen eller i setet. Hvis et skiveprolaps trykker mot en nerverot, for eksempel femte lumbalnerverot (nerven tilhørende femte korsryggsvirvel), kan dette gi grunnlag for smerter og symptomer som går ned i beinet på utsiden av låret, utsiden av leggen, og deretter kryssende over foten på oversiden mot storetåen. Dette kalles for L5-dermatomet (se illustrasjonen ovenfor).
– Strukturell isjias versus funksjonell isjias
Her er det svært viktig å få fram at det ikke bare er skiveprolaps som gir isjias. Faktisk er dette en langt sjeldnere årsak enn at muskler og ledd gir nervetensjon og avklemming. Når muskler og ledd er årsaken til isjias kalles dette for funksjonell isjias – eller isjialgi. En annen betegnelse som også benyttes er piriformis syndrom.
Les også: En Stor Guide om Isjias (Lenken åpner i et nytt vindu)
4. Spinal Stenose (Trange nerveforhold i spinalkanalen)
Spinal kanalen er området som går gjennom de hule områdene i ryggvirvlene. Det er her vi finner ryggmargen som ligger omkranset i spinalvæske. Spinalkanalen går hele veien fra bakhodet til sakrum (området nedenfor korsyggen). Spinal stenose er en betegnelse som viser til at dette området er innskrenket og trangere enn det burde være. En slik innskrenkning kan gi grunnlag for smerter og nerveirritasjon – med tilhørende symptomer. Omfanget vil kunne variere avhengig av hvor trange forholdene er.
Studier har vist at konservativ behandling har like gode resultater som ryggoperasjon. Men da uten risikoene for komplikasjoner. Konklusjonen viser derfor til at fysikalsk behandling og rehabiliteringstrening bør være førstevalget når det kommer til behandling av spinal stenose. Våre fysioterapeuter har særegent god faglig kunnskap innenfor denne ryggdiagnosen – og kan hjelpe deg til å oppnå funksjonell og symptomatisk bedring. Ta kontakt med oss eller en av våre andre klinikkavdelinger dersom du har spørsmål.¹
– Vondtklinikkene: Innen Eliten på Utredning, Behandling og Rehabilitering av Ryggsmerter
Ved vår moderne klinikk Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo har vi spesialisert oss på en helhetlig tilnærming mot ryggsmerter. Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning og spesialtilpasset behandling i henhold til den funksjonelle undersøkelsen. Du skal altid kunne kjenne deg trygg på at medarbeidere ved Vondtklinikkene og våre avdelinger alltid har høyest mulig fagkompetanse innen ryggproblematikk.
Våre offentlige autoriserte klinikere (les mer om våre behandlere her) med videre utdanning og stadig faglige oppdateringer jobber alltid aktivt med å være i eliten når det kommer til utredning og behandling av ryggplager. Vi har også sykemeldingsrett og henvisningsrett til bildediagnostikk, inkludert røngten, CT og MR undersøkelser, dersom dette skulle være medisinsk indisert.
5. Artrose og Artritt
Artrose, slitasje i leddene, kan oppstå i alle ledd – inkludert de i nedre del av ryggen. Det er faktisk slik at, grunnet gravitasjonskreftene, er det spesielt de nedre ryggvirvlene som utsettes for artrose i form av forkalkninger og bruskreduksjon. Artrose er vanligere hos personer over 50 år, men kan også forekomme tidligere grunnet traumer og feilbelastning.
Artrose kan gi grunnlag for økt forekomst av stivhet og inflammasjon i ryggen. Leddbetennelser, kjent som artritt, er særlig lenket til revmatiske diagnoser som revmatisk artritt og psoriasis artritt. En veldig viktig del av å leve med artrose er at man fortsetter å være aktiv – men da gjerne på litt mer tilpassede måter. Våre klinikere kan hjelpe deg med å kartlegge dine behov og gi råd om hvilke tilpasninger du bør gjøre.
6. Fibromyalgi
Fibromyalgi er et kronisk smertesyndrom som særlig rammer kvinner. Faktisk er diagnosen hele 10 ganger så vanlig blant kvinner sammenlignet med menn. Tilstanden kan gi grunnlag for vidstrakte og utbredte smerter i nakke, skuldre, rygg og bekken – samt andre steder på kroppen.
7. Revmatiske Diagnoser
Det finnes over 200 revmatiske diagnoser. Noen av de er kjent for de fleste, slik som revmatisk artritt, Bekhterevs sykdom (ankyloserende spondylitt), Lupus og psoriasis artritt. Flere av disse kan påvirke korsryggleddene, samt bekkenleddene, og gi grunnlag for både stivhet og smerter.
Oppsummering
«- Det er svært viktig å ta ryggen sin på alvor. Smerter, stivhet og funksjonelle restriksjoner er tegn på at ting ikke fungerer som det skal – og at man bør gjøre forandringer. Oppsøk profesjonell hjelp og få svar på hva som er best for ryggen din videre. Du ville jo tross alt tatt med bilen din på verksted hvis den lagde ulyder – så hvorfor unner mange ikke ryggen sin samme service?»
Egentiltak, Øvelser og Trening mot Korsryggsmerter
Tips til egentiltak mot korsryggsmerter
Video med treningsøvelser for korsryggen
Mange av våre pasienter spør om aktive egentiltak som de kan bruke til å bearbeide vonde muskler og ledd i ryggen. To anbefalinger vi gjerne gir er bruk av massasjeballer, rettet inn mot muskulære spenninger, og bruk av akupressurmatte (for avspenning).
Tips 1: Akupressurmatte (lenken åpner i nytt vindu)
Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om hvordan en akupressurmatte fungerer.
Tips 2: Massasjeballer (lenken åpner i nytt vindu)
På bildet ovenfor kan se et vanlig sett med massasjeballer i forskjellige størrelser. De ulike størrelsene er for at det skal bli lettere å bruke på visse muskler som ellers kan være vanskelige å komme til. Du kan lese mer om produktet her eller via lenken ovenfor.
– Vondtklinikkene: Moderne Ryggbehandling med Moderne Ryggtrening
Ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo, samt våre andre avdelinger ved Vondtklinikkene (klinikkoversikt åpner i nytt leservindu), er vi opptatt av å oppnå langvarige forbedringer. Derfor er det så viktig med smart trening – altså riktige og tilpassede øvelser for deg og din problematikk. Her, i videoen nedenfor, viser vår egen kiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram mot korsryggsmerter. Formålet med øvelsene er å stimulere bevegelighet og løse opp i spenninger på en trygg måte.
VIDEO: 6 Øvelser mot Hekseskudd
Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).
På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.
Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?
Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i Oslo kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse).
«- Våre klinikere er her for å hjelpe deg med dine ryggplager – slik at du kan nyte gleden ved bevegelse igjen!«
Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.
(klikk på bildet ovenfor for å se ledige timer)
Telefon: 62 80 90 30
Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com
Med de beste ønsker om god helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Kilder og Forskning:
- Supervised physical therapy versus surgery for patients with lumbar spinal stenosis: a propensity score-matched analysis. BMC Musculoskelet Disord . 2022 Jul 11;23(1):658.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!