Vondt i Fotbuen: Årsaker, Behandling og Øvelser

Vondt i Fotbuen: Årsaker, Behandling og Øvelser

Fotbuesmerter er begrepet som benyttes for å forklare symptomer og vondter som oppstår under fotbuen. I denne artikkelen vil du lære mer om årsaker, behandling, egentiltak og gode øvelser mot vondt i fotbuen.

Når pasienter opplever fotbuesmerter har de som regel en senevevsbetennelse eller senevevsskade i vevet inni midtfoten. Fotbuen består, blant annet, av et tett vevbånd som kobler helknoklene til tærne – kalt plantar fascia. Dersom det oppstår smerte i dette vevsbåndet kalles det for plantar fasciopati. Andre årsaker kan inkludere muskulære årsaker og leddlåsninger.

 

– Plantar Fascia: Støtdemper og Vektoverfører

Dette vevbåndet er viktig innen ordentlig fotmekanikk og overføring av vekt fra hæl til framfoten og tærne. Når vevet i fotbuen blir irritert og betent kan selv enkle bevegelser være smertefulle.

 

– Plantar Fasciose vs Plantar Fascitt

Når man vi snakker om plantar fasciae kan vi også være enda mer spesifikke. Plantar fascitt indikerer nemlig at det er en senebetennelse – og plantar fasciose indikerer seneskade. Forskning har vist at det er senevevsskade som er vanligst – altså plantar fasciose. Men allikevel bruker man ofte begrepet plantar fascitt.

 

– Vi kan hjelpe deg med føttene dine

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi her i Oslo har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av fot og ankelplager. Vi hjelper deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine.

 

 

TIPS: I siste del av artikkelen viser vi fram en video med et treningsprogram for bedre funksjon i fot og ankel. Du vil også få noen gode råd og tips angående egentiltak – slik som bruk av fotbuestøtter og justerbar nattskinne (lenken åpner i nytt vindu).

 

I denne artikkelen vil du kunne lære mer om:

  1. Årsaker til Vondt i Fotbuen

    + Plantar Fasciopati / Plantar Fascitt
    + Stramme Muskler og Leddrestriksjoner
    + Stressbrudd

  2. Behandling og Rehabiliteringstrening mot Fotbuesmerter
  3. Egentiltak og Øvelser mot Vondt i Fotbuen (Inkludert treningsvideo)

 

1. Årsaker til Vondt i Fotbuen

  • Plantar fasciopati (Planter fascitt)
  • Feilfunksjon i Muskler og Leddrestriksjoner
  • Ligamentforstuing
  • Senebetennelse og Seneskader
  • Stressbrudd

Her tar vi en nærmere kikk på noen av de vanligste årsakene til at man får vondt under fotbuen. Det er viktig å nevne at det vanligvis er muskler og sener som står bak plagene – og at stressbrudd er betydelig mer sjeldent.

 

Vondt under Fotbuen: Plantar Fasciopati

Den vanligste årsaken til fotbuesmerter er plantar fascitt. Plantar fascitt er navnet som beskriver betennelsen av fibervevsbåndet som kobler hælen til tærne. Som nevnt tidligere er det gjerne skader på vevet her som gir grunnlag for tilstanden. Derfor mener mange lærde at diagnosen bør kalles plantar fasciose – ikke fascitt.

 

– Vondt på morgenen

Symptomer på plantar fasciitt inkluderer smerter tidlig om morgenen, gjerne ved første par stegene, og smerter ved lange gåturer eller forlengede perioder stående oppreist. Fotbuesmerter tidlig på morgenen oppstår fordi plantar fasciaen blir sammentrukket og stram når du sover gjennom natten.

 

Når du våkner og går rundt om morgenen er fasciaen fortsatt stram og lite elastisk. Det har også foregått tilhelingsprosesser når du sover. Ved de første belastningene blir vevet strukket ut og det oppstår irritasjon og smerter.

 

– Helhetlig behandling av plantar fascitt er viktig

Plantar fascitt kan være en lunefull og langvarig diagnose (ofte 1-2 år ved manglende behandling). Dette skyldes blant annet at skademekanismene forekommer i vev som har redusert tilhelingsevne og tilgang på næringsstoffer. Nettopp derfor er det så viktig å ta diagnosen på alvor. Ved å kombinere fysikalsk behandling, trykkbølgebehandling, rehabiliteringsøvelser og strekknattskinne kan man få raskest mulig bedring og kortere diagnoseforløp.

 

– Meta-analyser har vist at trykkbølgebehandling har dokumentert positiv effekt mot plantar fascitt.¹ Vi innehar toppmoderne trykkbølgeapparat dersom du trenger denne typen behandlingshjelp med dine fotplager.

 

Vonde fotmuskler og fotleddsrestriksjoner

Illustrasjonen ovenfor viser smertemønstre fra ulike muskler under foten. Som du ser kan feilfunksjon i disse gi grunnlag for en rekke forskjellige smerter. Blant annet kan musculus quadratus plantae være delaktig i å gi smerter under fotbladet og i fotbuen. Redusert bevegelighet i både fotledd og ankelledd kan også gi grunnlag for smerter i fotbuen.

 

Våre klinikere vil ved hjelp av funksjonelle og kliniske tester undersøke hvilke anatomiske områder som er involvert i dine plager. Funnene der, blant annet hvilke muskler som er dysfunksjonelle, vil gi grunnlag for behandlingsoppsettet og rehabiliteringsterapien.

 

– Innen Eliten på Utredning og Behandling av Fot og Ankelsmerter

Ved vår moderne klinikk Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo har vi spesialisert oss på en helhetlig tilnærming mot fotsmerter. Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning og spesialtilpasset behandling i henhold til den funksjonelle undersøkelsen. Du skal altid kunne kjenne deg trygg på at medarbeidere ved Vondtklinikkene og våre avdelinger alltid har høyest mulig fagkompetanse innen fotproblematikk.

 

Våre offentlige autoriserte klinikere (les mer om våre behandlere her) med videre utdanning og stadig faglige oppdateringer jobber alltid aktivt med å være i eliten når det kommer til utredning og behandling av fotplager. Vi har også sykemeldingsrett og henvisningsrett til bildediagnostikk, inkludert MR undersøkelser, dersom dette skulle være medisinsk indisert.

 

Ligamentforstuing

Det finnes 26 ulike bein i hver fot, og alle er sammenkoblet av et intrikat ligamentnett. Disse ligamentene kan ta skade ved plutselig overbelastning og/eller feilbelastning – slik som hvis vi lander feil under gåtur eller ved løping. Ligamentforstuinger oppstår vanligvis etter en uvanlig fotbevegelse og forårsaker umiddelbare smerter. Hevelse kan også oppstå. Fotballspillere er i risikosonen for denne type skader.

 

De fleste ligamentforstuinger blir bedre med hvile og støtte (som ved fotkompresjonsstøtte eller nattskinne). Å teipe opp med sportstape eller bruke nattskinne kan også være behjelpelig i en periode. I enkelte sjeldne tilfeller kan man trenge kirurgisk operasjon av ligamentene. En slik operasjonskrevende skade kalles for Lisfranc-forstuing i midtfoten.

 

Senebetennelse eller Seneskader i Fotbuen

Inflammasjon eller skader i senene som strekker seg gjennom foten kan også forårsake smerter i fotbuen. De to vanligste senene som blir skadet og forårsaker fotbuesmerter er tibalis posterior – og peronealsenene (se bildet ovenfor).

 

Disse senene begynner i beinet, går gjennom ankelen og deretter til undersiden av foten. Begge disse er viktige for å kontrollere bevegelser i foten og ankelen.

 

Stressbrudd i Midtfoten

Skjelettet som befinner seg i midtfoten (inkludert det navikulære, kuboide og kuneiforme beinet) og de metatarsale knoklene kan ta skade grunnet overforbruk. Når dette oppstår er stressbrudd en mulig skadediagnose.

 

Stressbrudd oppstår ikke som resultat av en enkelthendelse, men kommer heller som følge av gjentatt overforbruk som til slutt fører til at en sprekk/brist former seg i beinet. Stressbrudd forårsaker vanligvis smerter som forverres ved økt aktivitetsnivå. Til forskjell fra plantar fasciitt som kan løsne opp litt med noe aktivitet vil smertene assosisert med et stressbrudd typisk forverres når aktivitetsnivåene øker.

 

Når stressbrudd oppstår trenger beinet hvile. I enkelte situasjoner kan immobilisering føre til effektiv lindring, mens det i andre situasjoner kreves at all vekt fjernes fra beinet i et forlenget tidsrom. Det avhenger av omfanget på stressbruddet. Men hvile er en nøkkelfaktor.

 

2. Behandling og Rehabilitering av Fotbuesmerter

  • Kartlegging av Årsaker
  • Trykkbølgebehandling kan være effektivt
  • Helhetlig og Moderne Tilnærming
  • Behandling av Muskler, Sener, Nerver og Ledd

Våre offentlig autoriserte klinikere, både fysioterapeuter og moderne kiropraktorer, arbeider helhetlig og evidensbasert. Vårt hovedformål er å hjelpe deg med å finne ut av hvorfor du har smerter og hvordan vi best sammen kan lindre dem – og bli kvitt dem.

 

Som du så tidligere i artikkelen kan smerter i fotbuen skyldes flere forskjellige årsaker. Nettopp derfor er det så viktig at man gjør en grundig førstegangsundersøkelse for å finne ut av hva som gir smerter og feilfunksjon.

 

For å få best mulig effekt av behandlingen blander gjerne våre terapeuter flere ulike behandlingsmodaliteter. Disse kan inkludere:

  • Fysioterapi
  • Fysikalsk behandling
  • Idrettsmassasje
  • Intramuskulær akupunktur (IMS / tørrnåling)
  • Laserterapi
  • Leddmobilisering
  • Massasje og muskelarbeid
  • Moderne kiropraktorbehandling
  • Triggerpunktsbehandling
  • Trykkbølgebehandling

Som nevnt tidligere er det dokumentert effekt av trykkbølgebehandling og/eller laserterapi mot seneskader og plantar fascitt i fotbuen.¹ Anspente leggmuskler kan også spille en sentral rolle ved plager i både ankler og føtter. Her kan intramuskulær akupunktur og triggerpunktbehandling være en nyttig behandlingsteknikk. Ved redusert leddbevegelighet i fot og ankel benytter vi også gjerne leddmobilisering.

 

VIDEO: Trykkbølgebehandling mot Plantar Fascitt

I videoen ovenfor viser vi deg hvordan trykkbølgebehandling kan fungere mot plantar fascitt og fotbuesmerter. Videoen er filmet her på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi.

 

«- Meta-analyser, den sterkeste formen for forskningsstudier, har vist at muskuloskeletal terapeutisk laserterapi har godt dokumentert effekt mot plantar fascitt og fotbuesmerter.² Vår klinikk innehar toppmoderne, terapeutiske laserapparater.»

 

3. Egentiltak, Øvelser og Trening mot Fotbuesmerter

  • Tips til Egentiltak mot Fotbuesmerter

  • Video med Treningsøvelser mot Vondt i Fotbuene

I denne delen av artikkelen går vi gjennom noen anbefalte egentiltak og øvelser. Mange av våre pasienter stiller oss spørsmål om hvordan de selv kan forebygge og forhindre smerter i føttene. To gode og effektive egentiltak kan inkludere kompresjonssokker og strekknatteskinne (lenkene åpner i nytt leservindu). Sistnevnte fungerer ved å strekke ut fotbladet og leggmusklene dine når du sover. Et særlig populært tiltak for de som plages med kronisk og langvarig plantar fascitt og hælspore.

 

Tips 1: Strekknatteskinne (lenken åpner i nytt vindu)

En av de beste tingene med en natteskinne er at den jobber når du sover. Forskningsstudier har vist at plantar fascitt med hælspore kan respondere positivt på bruk av slike justerbare skinner.³ Skinnen fungerer ved at det strekker ut og løser opp i anspente muskler og sener i både legg og fotblad. Den brukes også mot plager og skader i akillessenen (inkludert akillessenebetennelse).

 

Tips 2: Plantar Fascitt Kompresjonssokker

Kompresjonssokker kan bidra til økt støtte og sirkulasjon til føttene og fotbuene dine. Igjen faller vi også ned på at slike spesialkonstruerte plantar fascitt kompresjonssokker er lette å ta i bruk – selv i en hektisk hverdag.

 

– Moderne Behandling med Moderne Trening

Ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo, samt våre andre avdelinger ved Vondtklinikkene, er vi opptatt av å oppnå langvarige forbedringer. Derfor er det så viktig med smart trening – altså riktige og tilpassede øvelser for deg og din problematikk. Her, i videoen nedenfor, viser vår egen kiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram som egner seg for deg med fotbuesmerter.

 

VIDEO: 6 Øvelser mot Plantar Fascitt

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i Oslo kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse).

 

«- Vondt i fotbuen kan gå utover vanlig gange og føre til inaktivitet. Dette kan over tid føre til redusert muskelfunksjon og økte smerter. Nettopp derfor er det viktig at vi tar godt vare på føttene våre.«

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor for å se ledige timer)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Kilder og Forskning:
  1. Sun et al, 2017. Extracorporeal shock wave therapy is effective in treating chronic plantar fasciitis. Medicine (Baltimore). 2017 Apr; 96(15): e6621.
  2. Wang et al, 2019. Clinical efficacy of low-level laser therapy in plantar fasciitis: A systematic review and meta-analysis. Medicine (Baltimore) . 2019 Jan;98(3):e14088.
  3. Powell et al, 1998. Effective treatment of chronic plantar fasciitis with dorsiflexion night splints: a crossover prospective randomized outcome study. Foot Ankle Int . 1998 Jan;19(1):10-8.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *