Vondt i høyre hoften når jeg går

Vondt i høyre hoften når jeg går

En av våre følgere har sendt oss et spørsmål om hvorfor hun har vondt i høyre hoften når hun går i trapper. Å ha smerter i hoften når du går i trapper kan skyldes flere ulike diagnoser og årsaker. Her ser vi nærmere på mulige løsninger og behandlinger for vondt i hoften. Du får også anbefalinger i forhold til øvelser.

Leserspørsmål: Jeg har i noen år slitt med vondt i høyre hofte. Har vært til behandling på flere steder, men synes alt har blitt verre og jeg har mistet muskelkraft da det å gå oppover og i trapper er vondt. Har tatt flere bilder, og det viser seg at det er noen samme klemte virvler nederst i ryggen. Det kan være at virvlene gnisser og at nerver er i klem.

– Det stråler også ut på siden beinet og ned mot foten

Har strålinger ut på siden og til kneet foran. Har hatt strålinger ut til foten foran på leggen. Har trent men vet ikke om det er målrettet. Sykling går bra. Har også smerter bak, på høyre side. Alt begynte da jeg hadde et fall fra sengen og landet rett på baken/ryggen. Når jeg står lenge, har jeg noen ganger mistet følelsen i lårene (begge). Har ikke artrose., men bursitt utvendig høyre. Fått injeksjoner, men det gir seg ikke. Håper på løsninger for dette, da det er veldig hemmende.

Kiropraktor Ole-Magnus Westengen

[Ole Magnus Westengen her ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi har videre utdanningen innenfor avansert muskeltesting og kompliserte smertekasustikker. Derfor lot vi han besvare dette spørsmålet her.]

Svar: Hei! Først og fremst vil jeg uttrykke min medfølelse for at du har disse smertene, og jeg vil forsøke å gjøre mitt aller beste for å hjelpe deg på veien videre mot bedring. Du beskriver en rekke ting som jeg ønsker å stykke opp og gå nærmere inn på, og jeg tenkte først å prøve meg på en forklaring på hvorfor det gjør vondt i høyre hoften når du går i trapper eller oppoverbakke.

Derfor gjør hoften vondt når man går i oppoverbakke

Dersom man opplever smerter i hoften når man går kan dette faktisk skyldes en lang rekke ulike diagnoser. Her er en liste jeg har satt sammen:

 1. Hofteartrose
 2. Labrumskade i hofteskålen
 3. Femoroacetabular impingement (FAI)
 4. Slimposebetennelse (bursitt)
 5. Avaskulær nekrose
 6. Hoftefraktur
 7. Seneskade eller senebetennelse
 8. Hoftebøyer myalgi (iliopsoas)
 9. Snapping hip syndrom
 10. Isjias og nerveavklemming
 11. Sportsbrokk
 12. Refererte smerter fra ryggen

Når man går i oppoverbakke fører dette til en større belastning mot hofteleddet og assosierte strukturer. Ved visse typer av nerveavklemming kan det også forverre symptomene. I tillegg vil hoftebøyeren (iliopsoas) ofte være involvert og svært anspent ved slike problemstillinger. Men basert på informasjonen du har gitt oss, lander jeg nok på at dine hoftesmerter skyldes en blanding av følgende:

 1. Isjias og nerveavklemming i ryggen
 2. Refererte ryggsmerter
 3. Slimposebetennelse i hoften
 4. Muskelsmerter fra høyre hoftebøyer

Du beskriver at bildediagnostikk har vist trange plassforhold nederst i korsryggen. Dette er også kjent som spinal stenose. I tillegg beskriver du strålende smerter som går helt ned i foten. I illustrasjonen nedenfor kan du se hvor isjiasnerven går på baksiden av låret og helt ned videre mot leggen og foten. For at det skal kunne referere smerter helt ned i foten må det dreie seg om nivået L4-L5-S1 i ryggen. Dette er altså de to nederste korsryggsvirvlene og overgangen til sakrum / bekkenet.

Hvordan jeg ville utredet og behandlet slike hoftesmerter og refererte smerter ned i beina

Et viktig steg for meg ville naturlig nok være å få mer detaljer rundt hvilke ryggvirvler som er involvert, og hvilke nerverøtter som er avklemt eller som har dårlige plassforhold. Du beskriver også at du har fått kortisoninjeksjoner i bursitten, men uten effekt. Slike injeksjoner har liten virkning dersom den underliggende årsaken fortsatt er der. Da vil det kun gi midlertidig lindring, men det vil også kunne gi økt risiko for seneavrivninger i området på et senere tidspunkt. Det er derfor svært viktig at man går grundig til verks for å finne den underliggende årsaken.

Funksjonell undersøkelse av muskler, nerver og ledd

Ved å undersøke for smerter og redusert funksjon i musklene dine vil man kunne avdekke muskulære ubalanser. Dette innebærer altså at visse muskler er for korte og svake, samtidig som at andre strukturer må kompensere for dette. Ved å jobbe aktivt hands-on inn mot området med muskulære teknikker, tøyninger, tørrnåling og / eller biomodulerende laser, kan man stimulere ny reparasjon og tilheling i det skadde vevet. Tilpasset leddmobilisering og traksjon (passiv behandlingsteknikk som strekker ryggen) vil også kunne bidra til bedre plassforhold og bevegelighet i både rygg og hoften. I forhold til slimposebetennelse i hoften kan lav-dose laserterapi som behandlingsteknikk være svært gunstig. Men hvilke fysikalske behandlingsteknikker man bruker vil være avhengig av funn på den funksjonelle undersøkelsen.

Tilpassede rehabiliteringsøvelser i tillegg til effektiv behandling

Ved muskulære ubalanser er det naturlig nok viktig med en målrettet tilnærming. Du vil bli instruert i spesifikke øvelser og få progresjonsøvelser basert på funnene ved den funksjonelle undersøkelsen. Her kan du se en video med eksempler på anbefalte hofteøvelser:

Abonner gjerne gratis på youtube-kanalen vår. Øvelsene er vist fram av kiropraktor Alexander Andorff.

Ta kontakt med oss dersom du plages med hoftesmerter og smerter ned i beinet

Som nevnt er dette noe både jeg og mine dyktige kollegaer her ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi jobber mye med, og hvor vi besitter stor faglig ekspertise og kompetanse. Vi er offentlig autorisert helsepersonell og hjelper deg hele veien tilbake til en god hverdag. Kontakt oss gjerne dersom du har noen spørsmål. Eventuelt kan du ringe oss for å bestille time eller benytte vår døgnåpne online timebestilling her (se knapp nedenfor).

Vennlig hilsen,
Ole Westengen og resten av oss på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk) ID: 537717387 Credit:Highwaystarz-Photography

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *