7 årsaker til vondt i foten (fotsmerter)

7 årsaker til vondt i foten (fotsmerter)

Her ser vi på 7 vanlige årsaker til vondt i foten. Fotsmerter kan blant annet skyldes plantar fascitt, mortons nevrom og hallux valgus. Her vil du lære alt du trenger å vite om disse syv årsakene, samt anbefalte øvelser og behandlinger mot disse.

Basert på hvor fotsmertene sitter vil en kliniker kunne starte prosessen med å diagnostisere plagene dine. Føttene er fantastiske anatomiske byggverk som består av 28 bein, 30 ledd og over 100 muskler. I tillegg til dette har vi sener, fascia og ligamenter. Disse strukturene skal samarbeide og fungere sammen slik at du kan bruke føttene smertefritt. Med dette i tankene er det kanskje lettere å forstå hvorfor vi må være flinke til å ta vare på føttene våre? Her vil du hvertfall kunne lære mer om 7 vanlige årsaker til vondt i foten.

– Vi hjelper deg med føttene dine

Kiropraktor Ole-Magnus Westengen

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi her i Oslo har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av fot og ankelplager. Vi hjelper deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine, samt hvordan du best blir kvitt plagene.

Gode tips: Mot slutten av artikkelen kan du se en treningsvideo med øvelser mot vonde føtter. Du vil også få noen gode råd og tips angående egentiltak – slik som bruk av fotbuestøtter og justerbar nattskinne (alle produktanbefaler åpner i nytt leservindu).

I denne artikkelen vil du kunne lære mer om:

  1. Syv årsaker til vondt i foten
  2. Behandling og rehabiliteringstrening mot vondt i foten
  3. Egentiltak og øvelser mot fotsmerter (inkludert treningsvideo)

1. Syv årsaker til vondt i foten

  1. Plantar fascitt
  2. Metatarsalgia
  3. Mortons nevrom
  4. Akilles tendinopati
  5. Hallux Valgus
  6. Hælspore
  7. Feilfunksjon i muskler, ledd, sener og/eller ligamenter

Her ser vi nærmere på 7 vanlige årsaker til vondt i foten. Det er viktig å nevne at det vanligvis er muskler og sener som står bak plagene i føttene – men at det også er mulig med andre årsaker som stressbrudd, fotartrose og diabetisk nevropati. Vi anbefaler at du alltid, i det minste, får utredet smertene og plagene dine hos en moderne kiropraktorer eller fysioterapeut. De har god kjennskap til vanlige årsaker til vondt i foten og vil kunne gi deg meget nyttig informasjon om de beste tiltakene videre.

1. Vanlig årsak til smerter under foten og hælen: Plantar fascitt

Plantar fasciaen er seneplaten som går på undersiden av foten fra hælen og videre forover mot framfoten. Plantar fascitt innebærer at det har forekommet skader, ofte i form av mindre rifter og fortykkelser, på denne seneplaten. I lys av nyere studier mener flere at diagnosen bør hete plantar fasciose – ikke plantar fascitt. Grunnet at det faktiske dreier seg mer om skadevev framfor betent vev.

Ofte verst på morgenen

Et karakteristisk symptom ved denne diagnosen er at smertene i hælen og fotbuen særlig er verst på morgenen. Dette skyldes at seneplaten strekkes når vi tar de første skrittene om morgenen. Og ved plantar fasciose er det jo små skader i denne seneplaten – som dermed får en plutselig belastning og irritasjon.

Kan være komplisert og langvarig

Plantar fascitt er ofte en kompleks og langvarig diagnose. I visse tilfeller, og da særlig ved manglende behandling og rehabilitering, kan tilstanden vare i 1-2 år. Dòg er det betydelig bedre prognoser og en langt kortere varighet ved riktig og helhetlig tilnærming. Til syvende og sist handler det om å bryte ned skadevev, tilføre næringsstoffer og å legge til rette for tilheling.

Hvordan få raskere tilheling ved plantar fascitt?

Først og fremst er det viktig med en god kartlegging og undersøkelse. Deretter er det viktig å bruke riktige framgangsmåter. En kombinasjon av rehabiliteringsøvelser, egentiltak og fysikalske behandlingsmetoder (slik som trykkbølgebehandling og/eller laserterapi) er vanligvis optimalt. Bruk av strekknattskinne og kompresjonssokker (lenken åpner i nytt vindu – slik at du kan lese om disse produktene) kan også i mange tilfeller bidra til raskere bedring. Å stimulere bindevevet under foten med en terapeutisk massasjerulle kan også hjelpe.

Godt tips: Rull 7-10 minutter daglig på en fotmassasjerulle

Å bruke en terapeutisk utformet fotmassasjerulle kan hjelpe deg med å løsne opp i anspente muskler under fotbladet. Det vil også tilføre økt blodsirkulasjon til plantar fasciaen og skadevevet i området. Resultatet kan innebære raskere reparasjon og mindre betennelsevæske rundt selve plantar fasciaen. Vi anbefaler 10 minutter daglig rulling på hver fot. Trykk på bildet eller her for å lese mer om den eller for å kjøpe den.

Dokumentert effekt mot plantar fascitt: Laser og trykkbølge

Meta-analyser, den sterkeste formen for forskningsstudier, har vist at trykkbølgebehandling og laserterapi har dokumentert positiv effekt mot plantar fascitt.¹ ² Vi innehar både toppmoderne trykkbølgeapparat og terapeutisk laserapparat dersom du ønsker slik behandling mot dine fotsmerter.

2. Vanlig årsak til smerter i fremre del av foten: Metatarsalgia

Metatarsalgia er ensbetydende med smerter i framfoten. Smertene kan stamme fra muskler, sener, ledd eller nerver. Vanligvis skyldes smertene overbelastning eller feilbelastning over tid. Diagnosen responderer ofte positivt på fysikalsk behandling og spesifikke rehabiliteringsøvelser. Våre klinikere vil også instruere deg i hvilke øvelser som er best for akkurat dine føtter.

Innen eliten på utredning og behandling av fot og ankelsmerter

Celine Grønbech

Ved vår moderne klinikk Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo har vi spesialisert oss på en helhetlig tilnærming mot fotsmerter. Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning og spesialtilpasset behandling i henhold til den funksjonelle undersøkelsen. Du skal altid kunne kjenne deg trygg på at medarbeidere ved Vondtklinikkene og våre avdelinger alltid har høyest mulig fagkompetanse innen fotproblematikk.

Våre offentlige autoriserte klinikere (les mer om våre behandlere her) med videre utdanning og stadig faglige oppdateringer jobber alltid aktivt med å være i eliten når det kommer til utredning og behandling av fotplager. Vi har også sykemeldingsrett og henvisningsrett til bildediagnostikk, inkludert MR undersøkelser, dersom dette skulle være medisinsk indisert.

3. Vanlig årsak til smerter mellom tærne: Mortons nevrom

Mortons nevrom innebærer en avklemming av en av de interdigitale nervene mellom tærne. Det er et relativt vanlig problem som ofte skyldes trange eller høyhælte sko – eller andre aktiviteter som gir mye trykk mot framfoten (langrenn kan være en mulig årsak). Vanligvis oppstår avklemmingen mellom tredje og fjerde tå. Symptomer kan inkludere brenning, prikking, nummenhet og smerter. Noen beskriver det som å konstant ha en småstein i fremre del av skoen.

4. Vanlig årsak til smerter i bakre fot og over hælen: Akilles tendinopati

Akilles tendinopati betyr seneproblematikk i akillessenen. Disse kan videre deles inn i akillessenebetennelse (akillestendnitt) og akillesskade (akillestendinose). Diagnosen innebærer feilfunksjon og skader i senefibrene til akillessenen. Ofte blir disse både fortykket og smertefulle. Trykkbølgebehandling, senevevsverktøy (IASTM), intramuskulær akupunktur og laserterapi er vanlige behandlingsteknikker. Dette kombineres med rehabiliteringsøvelser og egentiltak (slik som justerbar strekknattskinne).

5. Mulig årsak til vondt i storetåen: Hallux valgus

Hallux valgus innebærer at storetåen skifter vinkel og trykker innover mot de andre tærne. Dette er en diagnose som oppstår gradvis – og skyldes ofte, i tillegg til arvelige faktorer, trange sko som trykker tærne sammen. I grunnleddet på storetåen kan det, som et resultat av feilstillingen, oppstå beinvevsforkalkninger.

I tillegg til dette, ved mer betydelige tilfeller, kan storetåen legge såpass mye trykkbelastning mot nabotærne at det oppstår en sekundær diagnose kalt hammertær. Kort fortalt innebærer dette at det oppstår feilstillinger i disse tærne grunnet feilstillingen fra storetåen. Det er vanlig å bruke hallux valgus støtte eller tåskillere for å forebygge videre utvikling.

Godt tips: Motarbeid skjevheten i storetåen med tåstrekker

En stadig mer skjev storetå kan føre til endringer i hvordan vi står og går. Ikke minst kan det bidra til raskere leddslitasje og artrose i tærne våre. Daglig tøying av storetåleddet kan hjelpe deg med å opprettholde bedre bevegelighet og posisjoneringsevne. Vi anbefaler denne hallux valgus tåstrekkeren her. Du kan lese mer om den eller kjøpe den via knappen nedenfor.

6. Vanlig årsak til vondt i framkant av hælbenet under foten: Hælspore

Hælbenet er det aller største beinet i foten. En hælspore innebærer at det danner seg en beinvevsforkalkning mot framsiden av hælbenet av foten. Forskning har vist at det er tydelig høyere forekomst av hælsporer blant de rammet av plantar fascitt – og man noterer at kalsiumdannelsene setter seg i festepunktet på calcaneus fra plantar fasciaen. Trykkbølgebehandling er den vanligste behandlingsformen.

7. Multifaktorielt: Kombinert feilfunksjon i muskler, sener og ledd

De aller fleste smertepresentasjoner består av flere faktorer. Som nevnt i starten av artikkelen er samspillet mellom muskler, sener, ligamenter og ledd essensielt for å ha god funksjon i føttene. Muskelknuter, leddrestriksjoner og seneskader er alle eksempler på årsaker som kan påvirke føttene våre – og gi grunnlag for fotsmerter.

2. Behandling og rehabiliteringstrening mot fotplager

  • Kartlegging av årsaker
  • Trykkbølgebehandling kan være effektivt
  • Helhetlig og moderne tilnærming
  • Behandling av muskler, sener, nerver og ledd

Våre offentlig autoriserte klinikere, både fysioterapeuter og moderne kiropraktorer, arbeider daglig med fot og ankelplager. Vår visjon ved Vondtklinikkene er å alltid være innen eliten når det kommer til å tilby grundig utredning, moderne behandling og rehabiliteringstrening for våre pasienter.

Hva slags type behandling du vil få er avhengig av hvilke funksjonelle og kliniske funn våre terapeuter gjør ved førstegangsundersøkelsen. Dette vil også legge grunnlaget for hvilke rehabiliteringsøvelser du mottar. I artikkelen har vi gått gjennom syv vanlige årsaker til vondt i foten – så vi håper du allerede nå har en viss pekepinn om hva som står bak dine fotplager.

I listen nedenfor kan du se noen av behandlingsteknikkene vi tilbyr i behandling av fotsmerter. Disse kan inkludere:

  • Fysioterapi
  • Fysikalsk behandling
  • Idrettsmassasje
  • Intramuskulær akupunktur (IMS / tørrnåling)
  • Laserterapi
  • Leddmobilisering
  • Massasje og muskelarbeid
  • Moderne kiropraktorbehandling
  • Triggerpunktsbehandling
  • Trykkbølgebehandling

Som nevnt tidligere er det dokumentert effekt av trykkbølgebehandling og/eller laserterapi mot seneskader og plantar fascitt i fotbuen.¹ Muskulære teknikker og senevevsbehandling benyttes ofte også. Ved redusert leddbevegelighet i fot og ankel benytter vi også gjerne leddmobilisering.

VIDEO: Trykkbølgebehandling mot Plantar Fascitt

I videoen ovenfor viser vi deg hvordan trykkbølgebehandling kan fungere mot plantar fascitt og fotbladssmerter. Videoen er filmet her på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi. Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal hvis ønskelig.

3. Egentiltak, øvelser og trening mot fotsmerter

  • Tips til egentiltak mot fotsmerter

  • Video med treningsøvelser for bedre fotfunksjon

Våre fysioterapeuter og kiropraktorer gir gjerne råd om egentiltak og øvelser. To populære egentiltak inkluderer fotkompresjonssokker og strekknatteskinne (lenkene åpner i nytt leservindu).

Godt tips: Strekknatteskinne (lenken åpner i nytt vindu)

Et populært egentiltak for de som plages med plantar fascitt, leggkramper og/eller akillesseneproblematikk. Forskningsstudier har vist at plantar fascitt med hælspore kan respondere positivt på bruk av slike justerbare skinner.³ Skinnen brukes om natten og tøyer ut både fotblad og leggmuskulatur. Trykk her for å lese mer om den eller for å kjøpe den.

Tips 2: Plantar fascitt kompresjonssokker

Kompresjonssokker kan bidra til økt støtte og sirkulasjon til føttene og fotbuene dine. De aller fleste som plages med fotsmerter vil kunne ha nytte av kompresjonssokker. Slike spesialkonstruerte plantar fascitt kompresjonssokker, som vist her, er lette å ta i bruk – selv i en hektisk hverdag. Trykk på bildet eller knappen under for å lese mer om eller for å kjøpe dem.

Moderne behandling med moderne trening

Ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo, samt våre andre avdelinger ved Vondtklinikkene, er vi opptatt av å oppnå langvarige forbedringer. Derfor er det så viktig med smart trening – altså riktige og tilpassede rehabiliteringsøvelser for deg og din problematikk. Her, i videoen nedenfor, viser vår egen kiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram som egner seg for deg med fotsmerter.

VIDEO: 6 øvelser mot plantar fascitt

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i Oslo kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse).

«- Vi håper du har lært mer om vanlige årsaker til vondt i foten. Ta gjerne kontakt eller bestill time direkte via online timebestilling dersom du ønsker at vi skal hjelpe deg med dine plager!«

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor for å se ledige timer)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

Kilder og forskning:
  1. Sun et al, 2017. Extracorporeal shock wave therapy is effective in treating chronic plantar fasciitis. Medicine (Baltimore). 2017 Apr; 96(15): e6621.
  2. Wang et al, 2019. Clinical efficacy of low-level laser therapy in plantar fasciitis: A systematic review and meta-analysis. Medicine (Baltimore) . 2019 Jan;98(3):e14088.
  3. Powell et al, 1998. Effective treatment of chronic plantar fasciitis with dorsiflexion night splints: a crossover prospective randomized outcome study. Foot Ankle Int . 1998 Jan;19(1):10-8.
5 replies
  1. Marit says:

    2017 falt jeg. Noe røk. Har kopi av mr 2018. Følgende skrevet tendinose distalt i achillessenen. Klarer nesten ikke gå. Vondt med sokker. Venstre fot.

    Svar
    • Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi says:

      Hei Marit! Uff, det høres virkelig ikke godt ut. Mest sannsynlig er det en utilstrekkelig reparasjonsprosess i området, som igjen fører til skadevev og mindre elastisitet i senen. Vi hjelper deg gjerne med dette altså. Spesielt terapeutisk laser er behandling vi virkelig anbefaler ved langvarige akillesplager. Ta gjerne kontakt med oss ved eventuelle spørsmål. Ellers så kan du også bruke vår døgnåpne timebestilling for å bestille en time som passer deg. Eller ringe oss innenfor våre åpningstider.

      Ønsker deg en fin dag videre. Håper vi får muligheten til å hjelpe deg tilbake til en bedre hverdag.

      Vennlig hilsen,
      Ole v/ Vondtklinikkene avd. Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

      Svar
  2. Georg says:

    Har hatt noe ubehag i føttene i flere år. I det senere er det blitt verre.Føttene er ømme, vondt når jeg treffer noe.
    Fryser lett. I dag gikk jeg tur med støvler, kanskje ikke så god isolering (ecco). Det ble ille. Måtte skynde meg hjem få varmet dem opp. Gjelder mest framfoten . Vil gjærne høre om noen gode fotbehandlere. Bor i Ås, 88 år, sprek etter alderen. Hadde noe høyt blodsukker for en del år siden, men ikke noe diabetes.
    Av og til hovne legger og føtter. mvh.Georg

    Svar
    • Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi says:

      Hei Georg, vi jobber mye med både idrettsskader og allmennplager innen fot, hæl og ankel her hos oss. Så du er hjertelig velkommen til å bestille en førstegangskonsultasjon her – så skal vi gjøre vårt ytterste for å utrede plagene dine og gi deg riktig behandling, samt øvelser.

      Vennlig hilsen,
      Alexander (Klinikkadmin)

      Svar
      • Georg Østby says:

        Alexander.. Fikk svar fra deg 27.12.23 Takk .
        De samme smertene har vedvart. Nå for to dager siden ble det verre i høyere fot. Smerter i hele foten I går holdt jeg på med å montere en PC etter rep. og det ble mye bøying og knebøy og på kne på gulvet. Ble faktisk slien i hele kroppen . Etter det ble foten mye verre . I natt og i dag det samme .Kan så vit gå på den .Jeg har frikort , men hvis jeg skulle ta en sjekk hos deg , må jeg vel ha en rekvisisjon fra fastlegen kanskje for drosje?
        Mvh .Georg Østby. Ås Alder 88 år ,huff hvor tiden går.

        Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *