Fibromyalgi: Årsaker og Risikofaktorer
Fibromyalgi: Årsaker og risikofaktorer
Det finnes en rekke teorier om årsaker til fibromyalgi. Blant annet har flere studier vist til at det kan dreie seg om sentral sensitivisering av nervesystemet.
Dessverre er man fortsatt ikke 100% sikker på hva som forårsaker fibromyalgi. Men forskningen har gjort visse framsteg – og kan visse til en rekke fysiologiske og konkrete funn. Blant annet har man funnet tegn på at nerveceller i hjernen og ryggmargen er hyper-reaktive – og at systemene i hjernen som skal dempe smertesignaler ser ut til å være underaktive.¹
– Fibromyalgi: Multidimensjonal og komplisert diagnose
Vi har tidligere sett på den omfattende samlingen av symptomer en fibromyalgipasient kan rammes av. Den listen gjør det temmelig klart at fibromyalgi er en svært kompleks og vanskelig smertediagnose. I denne artikkelen vil vi ta for oss hva forskningen sier om risikofaktorer for å bli rammet av fibromyalgi og mulige årsaker.
[Les også: Fibromyalgi – Symptomer og Komplikasjoner]
I denne artikkelen vil vi blant annet se nærmere på:
1. Risikofaktorer for fibromyalgi
+ Genetikk
+ Kjønn
+ Psykologisk stress og traumer
+ Alder
2. Mulige årsaker til fibromyalgi
Når man ser på de 8 ovenstående symptomkategoriene, så forstår man at det ikke er noen lek å være rammet av fibromyalgi. Dette er en pasientgruppe som alltid gjør sitt aller beste, med den energien de har, for å holde seg i best tilstand. Vi kan ikke få understreket nok hvor viktig det er at denne pasientgruppen møtes med respekt og anerkjennelse – for de er alle hverdagshelter som kjemper mot kroniske smerter.
1. Risikofaktorer for fibromyalgi
I denne delen av artikkelen ser vi nærmere på fire assosierte risikofaktorer for å bli rammet av fibromyalgi. Vi fokuserer på det evidensbaserte og lenker også til relevante studier innenfor de ulike kategoriene.
Genetikk: Hvilken rolle spiller genene?
Nyere forskning har vist til at det er mulig at genene våre spiller en sentral rolle innen fibromyalgi. Men det ser ikke ut til å være lenket til et spesifikt gen – snarere en kombinasjon av en rekke genetiske varianter. Det forskes på området, men pr dags dato har man ikke løst koden fullstendig om hvilke gener som er medvirkende. Dòg har man gjort noen gjennombrudd.² Man har blant annet funnet ut at:
Genet 5-HT2A receptor 102T/C ser ut til å gi høyere risiko for fibromyalgi
Mutasjoner i COMT-genet ser ut til å kunne forverre fibromyalgisymptomer
TRPV2 genet ser ut til å kunne beskytte mot fibromyalgi
På dette feltet forventer man ytterligere framgang og gjennombrudd i årene som kommer. Håpet er at man kan kartlegge de ulike involverte genene – som deretter kan benyttes for å utvikle nye metoder for utredning og behandling. Den samme studien peker også mot involveringen av gener grunnet at man ser hyppigere forekomst av fibromyalgi i visse familier.
Kjønn: Kvinner er hyppigere rammet enn menn
[Illustrasjon 1: Vår klinikkavdeling på Eidsvoll Sundet (Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi)]
Som du kan se på den ovenstående illustrasjonen viser forskningen til at kvinner rammes hyppigere av fibromyalgi enn menn. Kjønnshormoner nevnes som en mulig årsak til dette. Men det er også verdt å nevne at det kan finnes store mørketall blant menn også.
– Overgangsalderen kan spille en rolle
I overgangsalderen går hormonnivåene ned. Dette inkludere lavere nivå av østrogen som man har lenket til økt forekomst av smerter.³ Testosteron er et annet kjønnshormon man får lavere nivåer av med overgangsalderen – og, nei, både kvinner og menn har testosteron (sikkert overraskende for mange). Videre har reduksjonen av testosteron blitt lenket til hyppigere forekomst av smerter og symptomer assosiert med fibromyalgi.
AVSPENNING: Mot slutten av artikkelen kan du se en treningsvideo med øvelser vi anbefaler mot spenninger i nakke og skuldre for kroniske smertepasienter.
– Vondtklinikkene: Vi kan hjelpe deg med komplekse smerter
Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi her i Oslo har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av komplekse smerter. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å lindre dem og bli kvitt dem på best mulig måte.
Alder
Mange tror feilaktig at fibromyalgi er noe som kun rammer kvinner over 60 år. Fakta er at majoriteten av de med fibromyalgi får diagnosen i alderen 20-50 år. For mange, og særlig da litt tilbake i tiden når man visste mindre om diagnosen, kan det ta mange år før man får stilt diagnosen (4).
– Økende forekomst ved høyere alder
Dòg er det riktig at risikoen for fibromyalgi øker med alderen. I følgte Hunt-undersøkelsen forekommer tilstanden blant 3.2% blant den generelle befolkningen. Men forskning har vist at for de over 70 år er forekomst på rundt 8% (5).
– Vondtklinikkene: Moderne og helhetlig utredning, behandling og Rehabilitering av Kroniske Smerter
Ved vår moderne klinikk Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo har vi spesialisert oss på en helhetlig tilnærming mot kroniske smerter. Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning og spesialtilpasset behandling i henhold til den funksjonelle undersøkelsen. Du skal altid kunne kjenne deg trygg på at medarbeidere ved Vondtklinikkene og våre avdelinger alltid har høyest mulig fagkompetanse.
Våre offentlige autoriserte klinikere (les mer om våre behandlere her) med videre utdanning og stadig faglige oppdateringer jobber alltid aktivt med å være i eliten når det kommer til utredning og behandling. Vi har også sykemeldingsrett og henvisningsrett til bildediagnostikk, inkludert røngten, CT og MR undersøkelser, dersom dette skulle være medisinsk indisert.
Psykologisk stress og traumer
Man har også lenket stress og traumer til økt forekomst av fibromyalgi. Vi vet blant annet at det forekommer høyere forekomst av følgende diagnoser hos de med fibromyalgi:
CFS (Kronisk utmattelsessyndrom)
ME
IBS (Irritabelt tarmsyndrom)
Depresjon og angst
PTSD
Her er det viktig å nevne at de fire første på listen her kan ha en overlappende årsak i sentral sensitivisering. Altså at nerveforstyrrelser i sentral nervesystemet forårsaker ubalanser, fatigue og irritabel tarm. Å ha kroniske smerter kan også, naturlig nok, føre til depresjon og angst.
2. Mulige årsaker til fibromyalgi
(Illustrasjon 2: Mekanismen bak sentral sensitivisering. Kilde: Siracusa et al, 2021)
Det er ingen tvil om at det er mye vi ikke vet om fibromyalgi. Men en ting som er ganske godt dokumentert er at en sannsynlig årsak til de forsterkede smertesignalene er det vi kaller sentral sensitivisering – altså en overaktivitet i det sentral nervesystemet (6).
Tips: Varmebalsam, kryogel og arnicagel er alle populære reseptfrie egentiltak som kan bidra til å desensitivisere smertefulle områder. Kremen eller gelen masseres inn mot det smertefulle området.
Hva er sentral sensitivisering?
Sentralnervesystemet består av hjernen og ryggmargen. Sensitivisering referer til overaktivitet eller forstyrrelser i dette systemet. I og med at sentralnervesystemet har en finger med i alt som foregår i kroppen, inkludert fordøyelse og søvn, så kan denne mekanismen forklare hvorfor fibromyalgi er så omfattende og komplisert. Høyere aktivitet i denne delen av nervesystemet bidrar også til økt forståelse for hvorfor mange med fibromyalgi plages med:
Fatigue og utmattelse
Hyperalgesia (forhøyede smertesignaler)
Allodynia (smerter ved berøring som egentlig ikke bør gjøre vondt)
Parastesia (sensoriske forandringer som prikking, brenning eller kløing)
TMD syndrom (komplekse kjevesmerter)
Kognitive symptomer
Vanskeligheter med å sovne
Urolig søvn
Rastløse Bein Syndrom (RLS)
Nevrosensoriske symptomer (inkludert episodisk lyd og lyssensitivitet)
Og her kunne vi nok hatt en rekke flere punkter på listen, men hvis du vil lese hele kan du gjøre dette i en egen artikkel vi har dedikert til dette (les: Fibromyalgi – Symptomer og Komplikasjoner). Noe vi vet er at stress bidrar til forhøyet aktivitet i sentralnervesystemet – og at stress forekommer i fysisk, psykisk og kjemiske varianter. Vi råder derfor ofte våre pasienter til å starte en fast rutine som innebærer avspenningsteknikker. Dette kan, for eksempel, innebære pusteteknikker og mindfulness samtidig som man ligger på akupressurmatte – eller bruker nakkehammock mot nakkespenninger. Andre behandlingsteknikker som kan fungere godt for pasienter med fibromyalgi inkluderer fysikalsk behandling, laserterapi og intramuskulær akupunktur.
Tips 1: Akupressurmatte med nakkepute (lenken åpner i nytt vindu)
Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om hvordan en akupressurmatte fungerer. Vi anbefaler 10-20 minutters daglig bruk.
Tips 2: Nakkehammock (lenken åpner i nytt vindu)
Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om hvordan en nakkehammock kan bidra til avspenning.
Oppsummering
– Det er mye vi fortsatt ikke vet om fibromyalgi, men forskningen på området gir håp. Vi håper at artikler som dette kan bidra til at allmennheten og helsepersonell forstår hvor omfattende og komplisert det kroniske smertesyndromet fibromyalgi faktisk er. Og at kunnskapen kan bidra til at personer med diagnosen blir bedre forstått og lyttet til.
Øvelser mot spenninger i kroppen
Video med treningsøvelser for å redusere spenninger
Dårlige perioder og fatigue kan gjøre det vanskelig å trene regelmessig med fibromyalgi. Her er det også viktig å finne riktig trening og mosjonsform for en selv – slik at man finner noe man er glad i. Husk at vi alle er forskjellige.
Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi: Grundig Utredning, Moderne Behandling med Evidensbasert Rehabiliteringstrening
Ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo, samt våre andre avdelinger ved Vondtklinikkene (klinikkoversikt åpner i nytt leservindu), er vi opptatt av å oppnå best mulige resultater. Her, i videoen nedenfor, viser vår egen kiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram som først ble utviklet for pasienter med artrose i nakken. Man fant dòg fort ut at det egnet seg veldig godt for fibromyalgipasienter, da det bidra til sirkulasjon og avspenning i nakken og skuldrene.
VIDEO: 6 Øvelser mot nakkeartrose
Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).
På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.
Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?
Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider, men det beste for alle parter er altså å bruke online booking. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i Oslo kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse).
«- Hos oss blir du alltid hørt. Vi er her for å hjelpe deg på best mulig måte – og vil alltid gjøre vårt ytterste for deg.«
Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.
(klikk på bildet ovenfor for å se ledige timer)
Telefon: 62 80 90 30
Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com
Med de beste ønsker om god helse videre,
Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi
Fibromyalgi – Årsaker og Risikofaktorer | Kilder og Forskning:
- Fleming et al, 2015. Central Sensitization Syndrome and the Initial Evaluation of a Patient with Fibromyalgia: A Review. Rambam Maimonides Med J. 2015 Apr; 6(2): e0020. [PubMed – Systematisk Gjennomgangsstudie]
- Park et al, 2017. New insights into the genetics of fibromyalgia. Korean J Intern Med 2017;32(6):984-995.
- Carranza-Lira, 2014. Prevalence of fibromyalgia in premenopausal and postmenopausal women and its relation to climacteric symptoms. Prz Menopauzalny 2014; 13(3): 169-173.
- Arout et al, 2018. Gender Differences in the Prevalence of Fibromyalgia and in Concomitant Medical and Psychiatric Disorders: A National Veterans Health Administration Study. Journal of Women’s Health.Aug 2018.1035-1044.
- Kaltsa et al, 2020. Fibromyalgia. PubMed.
- Siracusa et al, 2021. Fibromyalgia: Pathogenesis, Mechanisms, Diagnosis and Treatment Options Update. Int J Mol Sci. 2021 Apr; 22(8): 3891.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!