Nerveavklemming i Nakken (Nerve i Klem i Nakken)

Nerveavklemming i Nakken (Nerve i Klem i Nakken)

Nerveavklemming i nakken, altså en nerve i klem i nakken, kan skyldes flere forskjellige årsaker. Her ser vi nærmere på mulige årsaker, symptomer du kan oppleve, anbefalte øvelser og dokumenterte behandlingsformer.

Nerver i klem, nerveavklemming og nervesmerter kan gå hardt utover hverdagen, jobb og fritid. I tillegg til nervesmertene er slik nerveavklemming også tett lenket til lokale muskelspasmer, nakkehodepine og smerter ut i armen eller skulderen. Iling og nummenhet kan også oppleves i den affekterte nervebanen (dermatom). På fagspråket kalles en avklemt nakkenerve for cervikal radikulopati.

 

– Ikke bli gående med nervesmerter (det kan bli verre)!

Akkurat når det kommer til nervesmerter er vi veldig strenge på at man bør få det undersøkt. Det er nemlig slik at langvarig, betydelig avklemming kan føre til kroniske funksjonsnedsettelser i de påvirkede nervene. Blant annet kan dette gi utslag i muskelatrofi (muskelsvinn) i områdene som er innervert av den påvirkede nerven – altså som mottar sine signaler fra en spesifikk nerve. Dette kan, i likhet med påvirkning av muskulatur, føre til endret eller nedsatt følighet i huden (hyposensitivitet).

 

Hva Innebærer en Nerveavklemming i Nakken?

Nervene sender informasjon til og fra hjernen. De sender også motoriske signaler til musklene våre som gjør at vi kan bruke dem. Nervesystemet består av sentralnervesystemet og det perifære nervesystemet. Nervene i nakken og ryggen går ut som forgreininger fra ryggmargen – og forlater spinalkanalen i områder mellom nakkevirvlene og ryggvirvlene. Deretter går de i ulike nervebaner til forskjellige deler av kroppen.

 

Flere mulige årsaker til nerve i klem i nakken (cervikal radikulopati)

Det vanligste er at nerveavklemmingen oppstår utenfor spinalkanalen. Funksjonell avklemming (scalenii syndrom / brachial plexopati) er kanskje den vanligste årsaken til slik nervepåvirkning. Forkalkninger, skiveskader (nakkeprolaps) og cervikal spinal stenose (trange nerveforhold i spinalkanalen) er andre mulige årsaker. Nerveavklemming er vanligere blant menn enn kvinner – og oppstår oftest i aldersgruppen 40-50 år.

 

Nederste Delen av Nakken er Mest Utsatt

Videre er det viktig å notere seg at over 50% av tilfellene dreier seg om avklemming av C7-nerveroten (den syvende nakkenerven). 25% påvirker C6-nerveroten.¹ Dette skyldes, naturlig nok, at dette er det nederste nivået i nakken – som blir utsatt for betydelig mer statisk og dynamisk belastning enn de andre nakkevirvlene. De samme studiene viser også til at langvarig røyking er en stor risikofaktor – grunnet hypoksi og reduserte tilhelingsresponser.

 

TIPS: Lenger ned i artikkelen kan du se en treningsvideo med øvelser mot nakkesmerter og stråling ned i armen.

 

– Vondtklinikkene: Vi kan hjelpe deg med Nakkesmerter og Nervesmerter

Kiropraktor Ole-Magnus Westengen

Våre offentlig autoriserte klinikere ved Vondtklinikkene avdeling Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi her i Oslo har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av nakkesmerter. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

 

 

Symptomer ved Nerveavklemming i Nakken

Smertene du opplever vil kunne variere basert på hvilken nerve som er avklemt. I bildet ovenfor ser du fire ulike smertepresentasjoner (C5, C6, C7 og C8). Smertene vil være på den samme siden som avklemmingen. I tillegg til radierende eller ilende smerter ned i skulder og armen kan man også oppleve:

 • Smerter inn under skulderbladet
 • Smerter når du beveger nakken
 • Muskelspasmer
 • Nummenhet og nedsatt følelse
 • Mauring (som at noe kiler deg under huden)
 • Redusert muskelstyrke
 • Hodepine (Cervikogen hodepine)
 • Nakkesvimmelhet (Cervikogen svimmelhet)

Smertene og symptomene vil avta når man får redusert eller fjernet trykket mot nerven. Dette kan ofte oppnås ved bruk av fysikalsk behandling og behandlingsmodaliteter som stimulerer sirkulasjon inn mot det affekterte området. Økt mikrosirkulasjon gir økte tilhelingsresponser – som igjen bidrar til å redusere ødem og væskeansamling i området. Dette bidrar til å frigjøre plass rundt nerveroten.

 

Diagnostisering av Nerveavklemming i Nakken

Våre klinikere vil starte førstegangskonsultasjonen med en historietagning – også kjent som anamnese. Her vil pasienten først forklare hvordan man opplever smertene og hvilke andre symptomer man har merket seg. Deretter vil klinikeren stille relevante spørsmål for å komme nærmere inn på hva dette kan skyldes.

 

Funksjonell og Klinisk Undersøkelse

Med utgangspunkt i informasjonen man fikk ut av anamnesen vil klinikeren allerede ha dannet seg mistanker om hva diagnosen er. Etter historietagningen går man videre til funksjonelle og kliniske undersøkelser. Dette kan blant annet inkludere:

 • Bevegelighetstesting
 • Muskeltesting
 • Nervetesting og nervetensjonstester
 • Spurlings test
 • Palpasjon av muskler, ledd og nerver

Funnene her vil vanligvis gi grunnlag for å stille en diagnose. Dersom det er medisinsk indisert innehar våre kiropraktorer henvisningsrett til bildediagnostisk utredning (røntgen, MR undersøkelse og CT undersøkelse). Vanligvis er det ikke behov for bildediagnostikk, men i de tilfellene hvor det er medisinsk indisert vil du bli henvist til slike undersøkelser. Dette kan også forekomme hvis man ikke responderer som ønsket på konservativ behandling og rehabiliteringsterapi.

 

– Vondtklinikkene: Innen Eliten på Utredning, Behandling og Rehabilitering av Nakkesmerter

Ved vår moderne klinikk Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo har vi spesialisert oss på en helhetlig tilnærming mot nakkesmerter. Hos oss er vi opptatt av en grundig utredning og spesialtilpasset behandling i henhold til den funksjonelle undersøkelsen. Du skal altid kunne kjenne deg trygg på at medarbeidere ved Vondtklinikkene og våre avdelinger alltid har høyest mulig fagkompetanse innen nakkeproblematikk.

 

Våre offentlige autoriserte klinikere (les mer om våre behandlere her) med videre utdanning og stadig faglige oppdateringer jobber alltid aktivt med å være i eliten når det kommer til utredning og behandling av nervesmerter i nakken. Vi har også sykemeldingsrett og henvisningsrett til bildediagnostikk, inkludert røngten, CT og MR undersøkelser, dersom dette skulle være medisinsk indisert.

 

Behandling av Nerve i Klem i Nakken

Optimalisert behandling av en nerveavklemming starter med en god og funksjonell undersøkelse. I denne undersøkelsen vil man avdekke mulige områder hvor nerven er avklemt i nakken eller nakkegropen. Hovedformåene til fysikalsk behandling vil være:

 • Smertelindring
 • Funksjonell bedring
 • Normalisere bevegelse
 • Løse opp i assosierte muskelspenninger
 • Øke blodsirkulasjonen i det påvirkede området
 • Gjenopprette normal leddfunksjon og redusere trykk på mellomvirvelskivene

I tillegg til dette kan våre fysioterapeuter hjelpe deg med individualisert rehabiliteringstrening. Ved nerveavklemming i nakken kan det særlig være viktig med opptrening av de dype nakkemusklene (dype nakkefleksorer), nervetensjonsøvelser (nervevevsmobiliseringsøvelser siktet inn mot nervus ulnaris, nervus medianus eller nervus radialis) og styrking av rotatorcuff-musklene i skulderpartiene. Studier har vist at det er viktig at autorisert personell legger til for indivuelt tilpasset opptrening for å oppnå best resultater.²

 

Oppsummering

«- Det er svært viktig å ta nerveavklemming på alvor. Få problemet utredet av helsepersonell med ekspertise innen muskler, ledd og nerver. Dette vil kunne gi deg konkret informasjon og en diagnose – som igjen legger grunnlag for riktig behandling, tilrettelegging i hverdagen og rehabiliteringsøvelser.»

 

Tiltak og Øvelser mot Cervikal Nerveavklemming

 • Tips til egentiltak mot nerveavklemming i nakken

 • Video med treningsøvelser for nerve i klem i nakken

Nervesmerter kan være veldig vondt, så det er viktig å få med at det er temmelig normalt at man tar reseptfrie smertestillende medikamenter i de smertefulle periodene. Etterhvert som smertene minsker kan det være en mulighet for å gå over til noen smertedempende som er naturlige i opphavet. Varmebalsam, arnicagel og kuldegel er alle typer av smertedempende salver som kan masseres inn i det smertefulle området for å gi smertedesensitivisering (området sender mindre smertesignaler).

 

– Egenbehandling for stramme muskler

Å bruke massasjeballer rettet inn mot muskelknuter kan også være til hjelp. Triggerpunktballen kan brukes mot vonde muskelknuter og muskelspenninger. En nakkehammock (nakkestrekker) kan også brukes for å strekke nakken på en god måte.

 

Tips 1: Massasjeballer (lenken åpner i nytt vindu)

På bildet ovenfor kan se et vanlig sett med massasjeballer i forskjellige størrelser. De ulike størrelsene er for at det skal bli lettere å bruke på visse muskler som ellers kan være vanskelige å komme til. Du kan lese mer om produktet her eller via lenken ovenfor.

Tips 2: Smertelindrende Kuldegel (lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om hvordan kuldegel kan brukes mot smerter. Kort fortalt fungerer det ved at det «lurer» smertereseptorene til å sende mindre smertesignaler – og på den måten oppnå smertelindring og avspenning. Veldig kjekt å ha tilgjengelig som et snillere alternativ når du er litt i tvil om du bør ta smertestillende medikamenter.

 

– Vondtklinikkene: Moderne Nakkebehandling med Moderne Rehabiliteringstrening

Ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo, samt våre andre avdelinger ved Vondtklinikkene (klinikkoversikt åpner i nytt leservindu), er vi opptatt av å oppnå langvarige forbedringer. Derfor er det så viktig med riktige og tilpassede øvelser for deg og din nakkeproblematikk. Her, i videoen nedenfor, viser vår egen kiropraktor Alexander Andorff fram en treningsvideo med øvelser mot stråling ned i armene grunnet nerveavklemming.

 

VIDEO: 5 Øvelser mot Stråling i Armene (Grunnet Nerve i Klem)

Vi anbefaler at du trener med elastisk strikk for å isolere og trene opp skuldermusklene, samt nakkeovergangen, på en god og trygg måte.

Bli med i familien vår og abonner gratis på vår Youtube-kanal (klikk her – lenken åpner i nytt vindu).

På kanalen vår finner du en rekke gratis helseressurser og treningsprogrammer tilpasset for dine smertediagnoser.

 

Har du noen spørsmål? Eller vil du bestille en time hos oss?

Kontakt oss gjerne via en av våre kontaktmuligheter, kontaktskjema eller på vår Facebook-side hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online timebestilling – slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg. Hvis du ikke bor i Oslo kan du se en oversikt over våre andre tilhørende klinikker her (Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse).

 

«- Lei av å ha vondt i nakken? Vi er for å hjelpe deg på veien tilbake til en hverdag som ikke er preget av smerter og redusert funksjon.«

 

Trykk her eller på bildet nedenfor for å gå til Lambertseter Kiropraktorsenter & Fysioterapi sin online timebestilling.

(klikk på bildet ovenfor for å se ledige timer)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: Lambertseterkiropraktorsenter@outlook.com

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi

 

Kilder og Forskning:
 1. Magnus et al, 2022. Cervical Radiculopathy. Statpearls – PubMed – NCBI Bookshelf.
 2. Liang et al, 2019. The effect of exercise on cervical radiculopathy. Medicine (Baltimore). 2019 Nov; 98(45): e17733.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *